Trædrejebænk
VærkstedsindretningVærktøj

Trædrejebænk. Stort overblik over de bedste

0

Jeg har længe tænkt på at bygge et nye spisebord til min store spisestue. Jeg ønsker at dreje bordbenene og lave dem i træ. Derfor har jeg undersøgt, hvilke materialer og værktøjer jeg har brug for. Det vil jeg gerne dele med dig.

Hvad er en trædrejebænk?

En trædrejebænk er en maskine, hvor du kan fastspænde et stykke træ eller metal, som du vil spinde rundt. Når du skal dreje i træ, altså forme et stykke træ, der er symmetrisk omkring dets egen akse, har du brug for et drejejern. Det bruges til at fjerne træ fra det stykke drejetræ, som du har monteret i trædrejebænken. Derudover består trædrejebænken af et godt og langt skaft, så du kan bruge begge dine hænder, når du arbejder.

Det almindelige udstyr, som følger med trædrejebænken er pinol, land og medbringer. Man kan med fordel udvide bruget af drejebænken, hvis man tilføjer en firklo eller en centerpatron, som kan gribe rundt om træet. Det giver dig mulighed for at dreje forskellige skåle, lysestager, bordben og mange andre ting.

Hvordan anvender man en trædrejebænk?

Når du har en trædrejebænk, kan du bruge forskellige værktøjer, når du skal slibe, skære, bore og dreje. Så længe materialet drejer, kan du bruge disse værktøjer alt efter, hvad dit formål er.

Det vil sige, at hvis du lige har investeret mange penge på en trædrejebænk, så har du altså kun halvdelen af det, du skal bruge, for at få noget ud af trædrejebænken. Trædrejebænken er nemlig en ting, mens alt det tilbehør, du har brug for, for at kunne løse alle de opgaver, du har lyst til, er en anden ting.

Her er en liste over de forskellige værktøjer, som du kan bruge med din trædrejebænk.

  • Drejejern: Det bruges til at bearbejde stålene, og findes i flere udformninger og kvaliteter.

  • Spændepatron: Det gør, at du kan have et godt greb om træet. Det er vigtigt at have en god patron, som er let at indstille, så kæberne kan gribe fast og tilpasses til emnet. Du skal montere spændepatronen på gevindet.

  • Borepatron: Det kan være en god idé at lave boreopgaver direkte fra drejebænken. Derfor vil jeg anbefale dig, at du køber en god og alsidig borepatron, når du køber drejebænken. For at du kan bruge patronen, skal du have en indstiksdorn, der passer sammen med borepatronen i den ene ende.

  • Rullepinol: Det er den, som drejer materialet rundt i drejebænken. Det er ikke alle, som medfølger drejebænken, der er lige gode. Jeg vil derfor anbefale, at du køber en separat rullepinol, hvor der er udskiftelige spidser, så du også kan arbejde med mindre træ-materialer.

Der findes også meget andet værktøj og måleværktøjer, som du kan bruge til dine projekter på trædrejebænken. På den måde får du de mest optimale resultater.

Sådan finder du den bedste trædrejebænk

Hvis du er nybegynder på markedet af trædrejebænke, så kan det være en god idé at finde en maskine, som ikke er alt for stor. De store maskiner skal du ofte betale flere penge for, og ofte er der rigtig mange funktioner, som kan være svære at overskue, og som du slet ikke får brug for. Det kan derfor være en fordel for dig at finde en mindre maskine, der stemmer mere overens med dit forventede brug af den.

Det kan være, at du skal overveje, hvor tit du egentlig har brug for at dreje noget i træ, og om det faktisk kun er meget få projekter, du har brug for maskinen – sådan er det i mange tilfælde. Hvis du gør op med dig selv, at du kun har brug for drejebænken til et enkelt eller meget få projekter, så skal du bare gå efter en maskine, der kan lave lige præcis de opgaver for dig og nærmest ikke andet. Det vil spare dig for at kaste en masse penge efter funktioner, som du alligevel ikke får brug for.

Det skal dog siges, at selvom du skal holde dig til de enkelte maskiner, så bør du gå efter nogle helt særlige funktioner. Det gælder ting som hastighedsindstilling, så du selv kan indstille maskinen, så den passer til dit eget tempo. En anden smart funktion er, at nogle maskiner stopper, hvis der er et for stort tryk i maskinen. Det hjælper dig til, at du ikke overbyrder maskinen så meget, at den til sidst går i stykker.

Skal den bruges til professionelt eller privat brug?

Det handler om at være opmærksom og gå efter følgende funktioner:

  • Den skal kunne indstilles præcist
  • Der skal være de indstillingsmuligheder, du har brug for
  • Størrelsen og omfanget af maskinen
  • Skal den bruges til privat eller industriel brug?
  • Hvad må prisen være?

Hvis du skal bruge trædrejebænken til mere industrielt og professionelt brug, skal du sørge for at finde en drejebænk, som har høj produktionsnøjagtighed. På den måde sikrer du, at drejebænken kan hjælpe dig med at løse krævende opgaver.

De fleste drejebænke er i dag automatiske, men hvis du vil have en maskine til små hobby-opgaver i hjemmet, kan du også vælge en manuel udgave. Her vil det være et krav, at maskinen er udstyret med en afskærmning. Desuden skal den også leve op til forskellige sikkerhedsmæssige procedurer. Det gælder fx, at der skal være en sikkerhedsafbryder. Den gør, at drejebænken ikke kan køre, hvis afskærmningen står åben. Når du går på jagt efter en maskine, der skal løse forskellige hobbyopgaver for dig, skal du derfor være sikker på, at den har en god bremsemekanik. Det er vigtigt for din egen sikkerhed, at du er bedst muligt beskyttet og sikret, når du anvender dig af maskinen.

Hvis du gerne vil finde en drejebænk, der passer til dine behov, og som du kan få til en god pris, så vil jeg anbefale, at du kigger online. Her kan du ofte finde forskellige tilbud på maskiner til gode priser, og du får også mulighed for at sammenligne priserne hos de forskellige forhandlere.

5/5 - (4 votes)

Terrassedør. Se eksperternes valg

Tidligere artikel

Værkstedslift

Næste artikel

Du kan måske også lide