Bedste svensknøgle pris
HåndværktøjVærktøj

Svensknøgle – find den bedste til prisen

0

Svensknøgle, skruenøgle eller skiftenøgle. Kært barn har mange navne, og uanset hvad du vælger at kalde det, så kan vi ikke komme udenom, at det er et essentielt værktøj at have i værktøjkassen eller værkstedsvognen. Det er et standard håndværktøj, som enhver gør-det-selv mand eller professionel håndværker, får brug for på et tidspunkt.

Hvad er en svensknøgle?

Svensknøglen er et værktøj, man bruger, når man skal spænde firkantede og sekskantede bolthoveder og møtrikker. Man kan indstille de to parallelle ’’kæber’’, så man kan bruge samme nøgle, når man skal spænde forskellige størrelser møtrikker eller bolthoveder.

Svensknøglen har lidt samme funktion, som en fastnøgle idet de begge har til formål at spænde noget fast. Fordelen ved svensknøglen er, at man altså kan indstille den ved hjælp af en stilleskrue. Det gør så, at den kun har mulighed for at gribe fast med de to parallelle flader, og altså ikke i alle seks hjørner, som en fastnøgle kan, og som giver et bedre greb.

Svensknøglen er den klart mest brugte i Danmark, og helt klar også den, som jeg vil anbefale.

Svensknøglen og Sverige?

Svensknøglen blev opfundet i Sverige, hvorfor den har fået navnet. Faktisk hed den rigtigt en skiftenøgle, fordi man kunne skifte afstanden på kæberne, men dens popularitet, produktionsplacering og udkonkurrering af engelsknøglen gjorde, at den i Danmark fik ordet svensknøgle som kælenavn.

Hvordan bruger man en svensknøgle?

Når du skal bruge en svensknøgle, starter du med at tilpasse nøglen til de bolte eller møtrikker, du skal spænde eller løsne. Den fungerer som en slags vægtstang, hvor kraften bliver overført fra det lange håndtag til kæbernes lille område, hvor kraften forstærkes.

Jeg kan næsten slippe afsted med kun at bruge en svensknøgle til diverse cykelreparationer, selvom der findes en masse specialværktøj til det formål. Med svensknøglen slipper jeg for at finde hele mit fastnøglesæt frem og bruge tid på at finde den rigtige størrelse på bolten, fordi jeg bare kan indstille på drejehjulet. Det er vigtigt, at du vender svensknøglen rigtigt, for ellers fungerer den ikke optimalt. Den løse af de to kæber, skal vende fremad, så den kan blive presset ind mod anlægget. Hvis kæberne vender den forkerte vej, vil kæben løsne sig.

De fleste svensknøgler er indstillet sådan, at de skal vende med den løse kæbe frem og ned mod venstre, mens de skal drejes med uret rundt.

Jeg har for nyligt lavet min cykel, hvor jeg skulle montere en ny skruekrans. Her skulle jeg bruge to stykker værktøj – en svensknøgle og en aftrækker med stråler, som passer ned i skruekransen. På hjulet var der gevind, og det er der også på den skruekrans, som jeg købte. Det første jeg gjorde, var at sætte skruekransen indover gevindet. Her kunne det første stykke sagtens skrues på med fingrene. Min skruekrans var helt ny, og dermed ikke beskidt, men ellers kunne det være praktisk smart at bruge aftrækkeren med det samme. Da skruekransen var på plads, kunne jeg stramme til med aftrækkeren, som passede ind i strålerne. Til sidst, kunne jeg let bruge svensknøglen til at stramme til. Jeg fandt ud af, at skruekransen var lige så nemt at afmontere med samme værktøjer. Her satte jeg bare aftrækkeren ind, og så drejede jeg svensknøglen den anden vej, og på den måde blev de afmonteret. Så let kan det altså være et fikse din cykel, hvis du bare har det universelle værktøj – en svensknøgle.

Hvis der er en lille VVS-mand gemt i dig, og du kan lide denne type opgaver, er det også nødvendigt at have en svensknøgle til rådighed. Den skal du bruge, når du skal skifte en vandhane eller koble vand fra, hvis du skal installere en ny vaskemaskine. Det er naturligvis en forholdsvis stor svensknøgle du skal bruge til det. Selvom du køber en relativ stor svensknøgle, kan du bruge den til flere opgaver, fordi du netop kan regulere den nedad i størrelsen.

Tips og tricks

Hvis du har at gøre med en virkelig stram møtrik, eller på anden vis bare skal bruge virkelig mange kræfter, så kan du forlænge håndtaget, og på den måde opnå større kraft ude ved kæberne. Du skal dog være påpasselig med at bruge en svensknøgle, hvis du har en rusten eller fastsiddende bolt eller møtrik. Her kan grebet nemlig glide, og du bør i stedet bruge rustopløsende midler til bolten, inden du forsøger at fjerne den med svensknøglen.

Svensknøglen er også en særdeles stor gevinst til opgaver, hvor der er møtrikker og bolte i forskellige størrelser så du slippe for at skifte værktøj hele tiden. Alternativt skal du kigge efter et topnøglesæt

Det skal du kigge efter

Når du har fået øjnene op for, at du ikke kan leve uden en svensknøgle, og du starter jagte, er der flere ting, som du bør overveje inden dit køb.

Grebet: Jeg vil anbefale, at du vælger en model, hvor der er en god og skridsikker belægning, som dækker så meget af skaftet, som muligt. Det gør, at du har bedre fat, når du skal lægge mange kræfter i. Det er altså et dumt sted at spare penge, for det er vigtigt, at du kan få godt fat.

Millimeterskala: Det er vigtigt, at du går efter en nøgle, hvor der er en tydelig indgraveret millimeterskala, som er let at aflæse. Det vil du hurtigt opdage, at dit arbejde bliver lettere af. Jeg plejer at sige: ’’jo større spændvisse, desto bedre’’, fordi det bare giver dig flere muligheder, og de sidste millimeter, kan være meget afgørende.

Stilleskruen: Jeg kan personligt bedst lide, at der er god plads til min finger, og at den kan glide let og ubesværet, når jeg skal indstille kæberne.

Kæbestaven: Når kæberne åbnes og lukkes, bør den stav eller pind, som kæberne bevæger sig på ikke stikke for langt ud. Det forstyrrer dit arbejde mere, end du tror, fordi det kræver ekstra plads. Tilspidsede kæber: Det er en kæmpe fordel, hvis du vælger en svensknøgle med spidse ender. Du vil opdage, at det bliver meget lettere at få et fast greb om de mindre bolte og møtrikker.

5/5 - (1 vote)

Træningshandsker

Næste artikel

Du kan måske også lide