Bedste stiksav pris
ElværktøjVærktøj

Stiksav

0

Jeg har netop været i gang med at hjælpe en god kammerat, med at sætte et køkken op i hans nye hus. Flere gang kom vi i problemer, da der skulle skæres hul i side- og bagbeklædning, for at diverse vand- og el-installationer. Det samme var tilfældet, da vi skulle installere emhætten, hvor vi skulle gøre plads til at røret kunne forbindes med udsugningen. Vores overskab var ikke forberedt til dette, derfor måtte vi selv skære hul og gøre plads til installationen. I den forbindelse fik vi rigtig meget gavn af en stiksav, som jeg vil anbefale jer alle sammen at investere i.

Hvad er en stiksav?

En stiksav er et stykke el-værktøj, hvor klingen bevæger sig op og ned. Stiksaven består af et håndtag, hvor der er forskellige indstillinger tilgængelige, alt efter hvilke materiale, du skal skære i. De fleste stiksave har både hastighedsindstilling og pendulindstilling. Hastigheden ændrer man på, og sætter ned i hastighed, hvis man skal skære i plastik eller metal. Hvis man slår pendulet fra, så kører klingen kun lodret op og ned, og hvis du sætter pendulet på max, så bevæger klingen sig samtidig også lidt frem og tilbage. Hvis jeg skal lave lidt finere arbejde, så sætter jeg den på minimum, og hvis jeg skal lave lidt grovere arbejde, så indstiller jeg den til max. Som udgangspunkt skærer en stiksav, idet klingen bevæger sig opad.

Hvordan bruger man en stiksav?

Den elektriske stiksav bruger du, når du skal lave forskellige kurver, eller hvis man skal lave runde snit. Det kan stiksaven, fordi den er monteret med en meget smal klinge, som gør det muligt for dig at dreje saven, mens du skærer. En klassisk opgave for stiksaven er, når du skal sætte en håndvask i køkkenbordpladen. Du starter med at tegne vasken op. Nu hvor du skal save et hul inde midt i bordpladen, kan du ikke bare starte med at save ude for enden, og du vil hurtigt finde ud af, at du ikke bare kan stikke stiksaven igennem. Derfor skal du lige bore et hul til klingen, inden du kan starte et snit op i midten af en plade. I sådan et projekt, som min kammerat og jeg havde gang i med køkkenhåndvasken, er det lige meget, om du bruger en grov klinge hvor takkerne vender opad, eller en lidt finere klinge, hvor takkerne vender nedad, og som efterlader en finere kant. Håndvasken kommer alligevel til at dække kanten i sidste ende.

Det er vigtigt, at du holder øje med ledningen, når du bruger en stiksav. Det er simpelthen så nemt at komme til at save den over, når man har fuldt fokus på sine linjer og sin sav.

Sådan skifter man klingen

En ganske almindelig stiksav er utrolig alsidig, hvis du bare bruger en rigtig klinge. De fleste er godt klar over, at en stiksav, kan skære i træ – og ja, det kan den. Men det er altså klingen der afgør, hvilket materiale stiksaven kan skære i. Der findes rigtig mange forskellige klinger. Jeg har selv brugt omkring ti forskellige klinger de seneste 4-5 år, så der er en del af vælge imellem. Jeg vil kun gennemgå de vigtigste og dem, der gør den største forskel.

Klinger til træ: Der findes flere forskellige træklinger, fordi der findes flere forskellige træsorter. Hvis du skal skære i bordbladelaminat, hvor du gerne vil have, at selve overfladen bliver fin, og snittet bliver så skarp, som muligt, så skal du bruge én slags klinge. Hvis du bare skal skære noget fyrretræ til, hvor det ikke behøver være så fint, men hvor du bare kan skære derudaf, så er det en lidt grovere klinge, du skal have fat i. Der findes både lange og korte klinger og smalle og brede klinger til træ. Nogle gange har jeg et projekt, hvor jeg bare skal lige ud ad landevejen. Andre gange skal jeg bruge en super slank og fin klinge, når jeg skal lave finere kurver, så jeg kan dreje rundt i mit træ, så let som ingenting.

Stiksaven er lavet til at skære, når klingen bevæger sig i opadgående retning. Det medfører ofte, at den øverste side af materialet får en ’’fluffy’’ kant, mens den nederste side bliver flot og helt lige. Derfor har nogle producenter lavet en klinge, hvor takkerne vender nedad. Dermed skærer denne klinge nedad og ikke opad, og på den måde får du det pæne snit på oversiden i stedet for på undersiden. Når stiksaven bliver indstillet til at skære i den anden retning, skal du være opmærksom på, at den vil prøve at løfte saven op mod dig, og derfor skal du holde ekstra godt igen, når du skærer. 

Fintandet klinge / nedstrygerklinge: Denne klinge skal du bruge, hvis du skal skære i metal. Det kan også være, at du skal skære i et stykke tømmer, hvor der sidder en lille skrue i. Hvis du ikke hele tiden gider skifte klinge, kan du også få en type klinge, som både kan skære i træ og til dels også i metal.

Min personlige favorit, som gjorde livet meget lettere for mig, da vi skulle lægge klinker i min kammerats køkken, er en lille klinge med granulat på. Den her type klinge, kan slibe sig fint igennem sten og fliser. Et andet eksempel, hvor man kunne bruge denne flise er hos murere. Jeg har gennem min tid set flere murere, som ikke kan finde ud af at skære et pænt hul i en flise, hvor der eksempelvis skal sidde en kontakt. Hvis vi siger, at kontakten skal sidde midt i flisen, ser jeg mange tilfælde, hvor man kommer til at knække flisen, skærer lidt med en vinkelsliber eller andet hurtigtgående værktøj. Med den her klinge, kan man skabe ren magi og save stille og rolig med sin stiksav. Det giver bare et langt flottere resultat i sidste ende. Der findes et meget bredere udvalg af klinger i forskellige byggemarkeder. Jeg vil anbefale, at man undersøger markedet, så man kan hjælpe sig selv med at skabe de bedste resultater.

Giv denne post en karakter

Bosch hækkeklipper. Find de mest populære

Tidligere artikel

Skridttæller test

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj