Jeg er netop i gang med at skulle bygge en overdækket terrasse herhjemme. I den forbindelse er tapsamlinger særligt gode, fordi de er usynlige til forskel fra det at samle to stykker tømmer i et T med bygningsbeslag. Derfor vil jeg undersøge, hvad jeg skal bruge til den her proces, og det vil jeg som indehaver af siden Tooltip.dk gerne dele med dig.
Hvad er en stikøkse?
Selv om navnet antyder det, er en stikøkse ikke en almindelig økse. En stikøkse bruges ikke til at hugge eller kløve brænde med, men er i stedet et ældre tømmerredskab, du primært kan bruge til tilpasning af store tapsamlinger. Faktisk ligner stikøksen heller den almindelige økse, som folk ofte forestiller sig, når de hører ordet. I stedet for at have et længere skaft af træ og et hoved med en eller to skarpe kanter har en stikøkse et langt og forholdsvist smalt jernblad og et mindre skaft. Skaftet kan enten være ligestellet eller have en krumning. En stikøkse er også det samme som en stødøkse og fås blandt andet i størrelserne:
- 1 1/4” (32 mm)
- 1” (25 mm)
- 1/2” (13 mm)
En stikøkse er et rigtigt godt redskab at have ved hånden under forskellige byggeprojekter, hvis du gerne vil opnå det bedst mulige resultat, når du skal tilpasse dine tapsamlinger eller udsparinger.
Hvad kan du bruge en stikøkse til?
En stikøkse bliver primært brugt til tilpasning af større tapsamlinger. Nu er jeg i gang med at bygge en overdækket terrasse, og derfor er en stikøkse et godt redskab at have ved hånden. Du kan dog også med fordel bruge den særlige økse, hvis du skal i gang med at bygge en carport eller en pergola. Generelt ved byggeprojekter, hvor du skal lave præcise og pæne tapsamlinger, er en stikøkse et godt tømmerredskab at gøre brug af.
Tapsamlinger er ikke nødvendigvis svære at fremstille, men det er et arbejde, hvor du skal være omhyggelig og grundig. De to stykker tømmer, der skal samles i et T, skal måles grundigt op, saves og stemmes ud, så du på den på måde opnår det bedst mulige resultat. Det gælder både i forhold til, hvor solid og pænt resultatet bliver. For at få det bedst mulige resultat kan du derfor gøre brug af en stikøkse.
En stikøkse fungerer ved, at du skubber jernet ind i bunden af de dybe udsparinger. Bladets lange længde gør, at du kan nå dybt ind i udsparingerne, samtidig med at du oplever at få en rigtig god kontrol under hele processen. Det gør, at du kan skubbe jernbladet frem og tilbage og på den måde forsigtigt fjerne overskydende materialer. Sagt med andre ord, så fører du stikøksen i rolige stød. Derfor bliver øksen også omtalt som en stødøkse. Brugen af øksen her fungerer derfor ligesom en høvl. Fordi du samtidig har god kontrol over redskabet, kan du fjerne det overskydende materiale, indtil den pågældende udsparing er, som du gerne vil have den. Når du benytter dig af stikøksen, skal du derfor heller ikke bekymre dig om at skulle bruge en knippet, køller eller hammer på øksen for at få det overskydende materiale fjernet. Med stikøksen kan du roligt arbejde dig frem mod det ønskede resultat, så det bliver så holdbart og pænt som muligt.
Fordelene ved at benytte en stikøkse til tapsamlinger og udsparinger
En stikøkse kan for nogle mennesker lyde som et gammel tømmerredskab. Og det er det på sin vis også, men hvis du går op i gør-det-selv projekter rundt omkring i huset eller garagen eller arbejder professionelt som for eksempel tømrer, kan den ved flere lejligheder være god at have ved hånden. Især hvis du nyder at bygge netop pergolaer, carporte og overdækkede terrasser. Med stikøksen har du en meget bedre kontrol, når tapsamlinger og udsparinger i træ skal være så præcise og flotte som muligt.
Du skal derfor overveje at købe en stikøkse, hvis du gerne vil have det allerbedste resultat. På den måde bliver den overdækkede terrasse, pergolaen og carporten både flottere at se på, men resultat er også mere solidt og holdbart. Du er derfor sikker på, at dit nye byggeprojekt kan holde i mange år fremover.
Gode råd ved køb af en stikøkse
En stikøkse er et lidt særligt redskab, der ikke nødvendigvis bruges af så mange mennesker mere. Derfor er det også vigtigt, at du sætter dig ind i flere forskellige ting. Du skal for eksempel overveje, hvad du skal bruge øksen til, og hvor meget du vil betale for den.
Hvis vi skal starte med den økonomiske del ved købet af en stikøkse, bør du overveje, hvor meget du kommer til at bruge den. En stikøkse er et manuelt redskab, der derfor ikke behøver at koste al verden. Du kan finde en stikøkse i prisklasser lige fra 249 kroner til 1.077 kroner. Prisen på øksen kommer an på bladets længde, og hvor bred bladet på øksen er. Derfor er det også en god ide, hvis du på forhånd tænker nærmere over, hvad dine behov til en stikøkse er. Du bør af den grund overveje, hvad du skal bruge øksen til.
Derudover bør du tænke over, hvordan du gerne vil have grebet om stikøksen. Du kan nemlig finde flere forskellige brands, der sælger forskellige modeller af stikøkser. Du kan blandt andet finde stikøkser i forskellige størrelser hos værktøjsmærkerne NAREX BYSTRICE, KIRSCHEN og Stubai. Stikøkserne fra NAREX BYSTRICE er for eksempel gode at arbejde med, fordi det ligestellet stemmejernshåndtag på økserne giver dig en god arbejdsstilling ved brug af redskabet. Du får derfor et meget ergonomisk skaft i træ. Med stikøkser fra KIRSCHEN og Stubai er det derimod muligt at få et håndtag, der bøjer. Du skal derfor afgøre, hvilket greb der passer bedst til dig og dit byggeprojekt. Det er samtidig vigtigt, at du vælger den størrelse, der føles mest håndterbar for dig. På den måde har du en bedre føling med redskabet og en bedre kontrol over øksen, når arbejdet med tilpasningen af tapsamlinger går i gang.