Et velfungerende stegetermometer er altafgørende, når det gælder om at lave det perfekte stykke kød. Kvaliteten af kødet kan købes, men hvis det ikke bliver tilberedt ordentligt, så er det ødelagt. Et stegetermometer kan måle kernetemperaturen på kødet sådan, at det hverken bliver for tørt eller for rødt. Med andre ord kan du få et stykke kød tilberedt på den helt rigtige måde – hver eneste gang.
Her er de bedste stegetermometre på markedet lige nu:
Nedenfor kan du læse en uddybende test af fire andre populære modeller:
- GRILL’N’GO
- Eva Solo – Cook’N Time
- Gefu Stegetermometer
- OBH Taste Master
GRILL’N’GO
[afp id=”187″]
Stegetermometeret GRILL’N’GO er et alsidigt stegetermometer, som kan bruges uanset, om du er professionel eller bare elsker at lave mad i hjemmet. Sammenlignet med de andre stegetermometre i testen, er GRILL’N’GO ikke en designmæssig fryd for øjet. Men hvad det mangler i udseende, gør det op for i teknologiske muligheder. Stegetermometeret kan nemlig styres ved hjælp af bluetooth, hvilket betyder, du kan sætte det op til din telefon og styre det, imens du sidder foran fjernsynet og fanger aftenens fodboldkamp.
Stegetermometer med app og bluetooth
GRILL’N’GO har en tilknyttet app, som altid gør det nemt for dig at indstille, hvilke grader kødet skal have. I appen kan du indtaste, hvilken slags kød du er ved at tilberede, og appen vil derefter anbefale en temperatur, der vil gøre kødet helt perfekt, når det er færdigt på grillen eller ovnen. Alt dette betyder, at mens du fortæller gæsterne de gode historier ved spisebordet, eller slapper af foran fjernsynet, også kan bestemme og se, hvornår kødet er færdigt. Appen bruger den nyeste version Bluetooth 4.0, som er batterisparende og lynhurtig.
Det er også muligt at følge med i kødets nuværende temperatur, så du ikke behøver at løbe frem og tilbage for at holde øje med det. Appen giver dig en graf, der viser de nuværende temperaturer, imens det viser, hvornår kødet vil opnå sin sluttemperatur. Det gør det nemt at vide, hvornår kødet skal ud, sådan, at du kan planlægge, hvornår måltidets andre retter skal være færdige. Når sluttemperaturen for stegen er nået, fortæller en alarm på telefonen det, sådan at du undgår, at kødet får for meget.
Stegetermometeret kan sagtens bruges uden appen, hvis du er bange for, at det hele bliver for teknisk. Ved hjælp af knapperne på selve termometeret kan du nemt og præcist indstille de samme ting, som du kan via appen. Displayet vil hele tiden vise, hvilke temperaturer kødet er på og giver samtidig en alarm, når kødet er færdigt.
At GRILL’N’GO har en tilhørende app gør, at det har lidt flere muligheder end andre stegetermometre. Appen opdateres nemlig jævnligt fra producentens side, sådan at slutproduktet hele tiden kan udvikles i takt med forbrugernes ønsker. Det betyder, at hvis der er noget, du er utilfreds med i appen, så har GRILL’N’GO mulighed for at ændre sig og opdatere, sådan at du hele tiden er sikker på, at du har et stegetermometer med de nyeste standarder.
GRILL’N’GO er et stegetermometer, som kan benyttes af alle – uanset om du ønsker den nyeste teknologi eller det velkendte, klassiske stegetermometer. Det er dog især oplagt, hvis du ønsker et teknologisk fremtidssikret produkt, hvor du samtidig har en sej gadget, du kan vise gæsterne.
Egenskaber:
- Bluetooth rækkevidde på 30 meter.
- Både til ovn og grill.
- Viser temperaturer fra 0-240 grader.
Eva Solo – Cook’N Time
[afp id=”188″]
Hvis du leder efter et stegetermometer, hvor der er kælet for detaljerne, så er det Cook’N Time fra altid kvalitetsdygtige Eva Solo, du leder efter. Stegetermometeret er et alt i en, hvilket betyder, at du har både timer og ur i produktet. Det stilrene design betyder også, at det formentlig er den smukkeste valgmulighed i alle tre kategorier – både som stegetermometer, digitalt ur og som timer.
Kvalitets design med mange funktioner
Eva Solo’s Cook’N Time er til dig, der gerne vil have lidt ekstra ud af dit stegetermometer. Stegetermometeret er i et fantastisk design, der minder en om den skarpe og minimalistiske skandinaviske stil, der passer godt ind i så mange danske køkkener. På overfladen har du en klar sort ring, der omkranser selve displayet, imens siderne er lavet i børstet, rustfrit stål.
Med stegetermometeret følger en krog, der gør det muligt at hænge det på ovnlågen, når Cook’N Time bruges som stegetermometer. Når det bruges som timer eller digitalt ur, kan det stilles ved køkkenets borde eller ved siden af ovnen, hvilket med garanti vil give et imponerende, stilrent look. Timeren indstilles nemt ved at bruge drejeskiven, sådan at du er sikker på, at sommerens majskolber er færdig i tid med stegen.
Cook’N Time er nem at bruge, også hvis du ikke tidligere har den store erfaring med stegetermometre. Med de allerede installerede programmer bliver du hurtig en mesterkok, uden at det er helt for sjov. Programmerne er nemlig anbefalet af Det Danske Kokkelandshold, så du uden besvær kan lave den helt perfekte kylling eller flæskesteg. Cook’N Time har fem programmer til fjerkræ og kød, imens den har én til smeltetemperaturen på chokolade. Temperaturen måles let med det tilhørende spyd, der gør, at kødets nuværende temperatur hele tiden vises på displayet ved siden af kødets sluttemperatur.
Cook’N Time er valget for dig, der ikke vil have hvilket som helst stegetermometer. Hvis design såvel som anvendelighed og kvalitet betyder noget for dig, kan du ikke komme uden om, at Cook’N Time er et produkt, der er værd at nævne. Stegetermometeret opfylder alle behov for ure i køkkenet, og kan bruges til meget andet end tilberedning af kød. Samtidig er det let at anvende, uanset hvor meget erfaring du har med digitale ure, timere og stegetermometre.
Egenskaber:
- Kun til Ovn/Mikrobølgeovn.
- Viser temperaturer fra -200 til 300 grader.
- Stilrent design
Gefu Stegetermometer
[afp id=”189″]
Hvis du leder efter en løsning, der er lidt nemmere end dem med snor og spyd, så er Gefu’s stegetermometer muligvis noget for dig. Stegetermometeret har et klassisk look, som det man kender, med et spyd og tilhørerende håndtag, der viser temperaturen på kødet, chokoladen eller den kolde dessert. Hvis du er mere alsidig i dit brug af stegetermometer, og det ofte skal gå stærkt, så burde du overveje stegetermometeret fra Gefu.
Bevægeligt og brugbart
Gefu stegetermometer er anderledes end de andre i testen, fordi displayet er på selve spyddet, der måler temperaturen. Det betyder, at den hurtigt kan hives frem for at måle temperaturen, uden at du skal til at finde både display og temperaturmåler frem. Uanset om det er vin eller kød, kan du bruge stegetermometeret til at sikre, at du har den helt rigtige temperatur. Gefu’s stegetermometer er lynhurtigt og kan måle temperaturer på blot 4-10 sekunder.
Gefu Stegetermometer er den billige løsning, men langt fra den med færrest muligheder. Stegetermometeret kan måle ned til -45 grader og op til 200 grader. Samtidig er det håndgribeligt, og kan hurtig tages fra stegen til fryseren. Uanset om du elsker at lave kyllingebryst eller flødeboller, når du står i køkkenet, så får du altså, det helt rigtige stegetermometer her.
Stegetermometeret kan anvendes uanset om du bruger grill eller ovn. Dog kræver det, at du er typen, der helst vil være lidt mere over sit kød, end hvad der er nødvendigt ved nogle af de andre stegetermometre. Ved Gefu’s version har du ikke de allerede installerede programmer, som ved andre stegetermometer, hvilket bare kræver, at du tør tage lidt mere ansvar over dit kød.
Stegetermometeret af lavet af rustfrit stål, imens selve håndtaget er lavet af BPA-fri plastik, så du får altså et billigt stegetermometer af gode materialer.
Gefu Stegetermometer er til dig, der ønsker et billigt, men kvalitetssikret stegetermometer. Selvom prisen er begrænset, så er mulighederne det bestemt ikke. Gefu Stegetermometer kan bruges til alle madprodukter, og gør dig lynhurtig mester over alle køkkenets temperaturer.
Egenskaber:
- Både til ovn, grill og fryser.
- Måler temperaturer på få sekunder.
- Viser temperaturer mellem -45 og 220 grader.
OBH Taste Master
[afp id=”190″]
Hvis du ønsker et stegetermometer, der er holdbart og let at bruge, så kan det være OBH Taste Master er noget for dig. Stegetermometeret er let at indstille på de allerede installerede programmer, imens det både kan anvendes med dine egne indstillede temperaturer, samt som helt almindelig timer. Selvom OBH Taste Master ikke er det stegetermometer, hvor designet er kælet mest for, så får du her et holdbart stykke køkkenudstyr til en overkommelig pris.
Holdbart udstyr uden forvirring
OBH Taste Master er som sagt et holdbart stegetermometer, hvor det tydeligt er produktets levetid, som har været fokusset. På OBH Taste Masters store display vises det valgte stykke kød, samt den nuværende temperatur og den ønskede sluttemperatur. Stegetermometerets ydre er i hård plast, hvilket gør det muligt at have liggende i garagen ved siden af grillen, når det ikke bruges, samt gør, at det kan holde til både vind og vejr. Så selvom sommeren bliver regnfuld, er der bestemt ingen undskyld for ikke at komme ud og grille med dette stegetermometer.
OBH Taste Master er nemt at bruge med de seks installerede programmer, som følger med. Der er et program, uanset om du ønsker at lave oksesteg eller helstegt kylling. Samtidig kan du vælge farven på kødet, med fire indstillinger, der giver dig forskellige temperaturer for samme stykke kød. Her kan du vælge, om kødet skal være rare, medium rare, medium eller well done. Selvom prisen på OBH Taste Master er i den lavere ende, er der ikke sparet på valgmulighederne.
Stegetermometeret kan også bruges som det klassiske stegetermometer, hvor du selv indstiller graderne på kødet, til netop den temperatur du ønsker. Det sikrer, at du aldrig løber tør for muligheder med OBH Taste Master, og at stegetermometeret kan bruges til al slags kød. Når kødet har opnået den ønskede temperatur, giver stegetermometeret en lyd, sådan at kødet ikke får for meget. Du kan altså nemt slappe af, selvom du hverken kan styre OBH Taste Master med telefonen eller tabletten.
OBH Taste Master er et stegetermometer uden bøvl. Det er til dig, der ønsker et nemt stegetermometer, som kan sættes i sving, så snart der er batterier i. Hvis du samtidig ønsker et stegetermometer med en overkommelig pris, der kan holde til lidt modstand uden brok, så burde du overveje at investere i OBH Taste Master. Med stegetermometeret her sikres du vel tilberedt kød – både i ovn og på grill!
Egenskaber:
- Holdbart ydre i plastik.
- Viser fra 0 til 250 grader.
- 6 installerede programmer, med 4 forskellige tilberedningsgrader.
Værd at vide om stegetermometre
Mange vil måske stille sig spørgsmålet, om det overhoved er vigtigt at have et stegetermometer. En stor del af verdens restauranter ville i kor svare: ”Ja! Det er det!” Et stegetermometer sikrer, at du altid får den rette temperatur på dit kød og altid kan servere det til dine gæster med stolthed i stemmen.
Det kan være rigtig svært at ramme den rigtige temperatur, hvis man bare satser på ovnens grader og tilberedningstid, og det er praktisk talt umuligt at ramme i en grill uden stor erfaring.
Alt dette ændrer et stegetermometer – endda imens det hele bliver mindre besværligt! Et stegetermometer med ledning gør, at du bare kan sætte spyddet i kødet, og vente til alarmen ringer, når de ønskede temperaturer er opnået.
Langt de fleste stegetermometre har også installerede programmer, der gør, at du bare kan vælge, hvilket slags kød du har med at gøre, og så finder stegetermometeret den passende sluttemperatur.
Kvaliteten af det kød du køber, kan være fuldstændigt lige meget, hvis din tilberedning ikke er nøje planlagt og overvåget. For at al slags kød kommer til sin fulde ret, er det vigtigt at tilberede det som det fortjener, hvilket er super nemt med et stegetermometer.
At verdenens køkkener bruger stegetermometre, burde være nok argument for at eje et – hvis man vil sikre velsmagende kød hver gang, er et stegetermometer et must i køkkenet!
Øg levestandard og holdbarheden
Når du endelig har fundet det helt rigtige stegetermometer, vil du sjældent give afkald på det igen. Derfor er det også super ærgerligt, hvis stegetermometeret går hen, og går i stykker, fordi man ikke har vedligeholdt det.
En af de nemmeste måder at vedligeholde et stegetermometer på, og det som folk oftest glemmer, er at rengøre stegetermometeret lige efter, du har brugt det. Uanset om du har brugt det til kød eller bare at måle temperaturen på vinen, så har et stegetermometer altid godt at lige at blive renset efter brug. På den måde undgår du, at der sidder madrester, der forstyrrer temperaturmålingen, og på anden måde ødelægger stegetermometerets kunnen.
Samtidig er mange stegetermometre batteridrevet, hvilket udgør en yderligere fare for produktets levetid. Mange bruger deres stegetermometer om sommeren, da det kan være svært at styre temperaturen på grillen. Det betyder også, at stegetermometeret kommer til at ligge vinteren over, uden at blive brugt.
Hvis stegetermometeret ikke ligger i en rigtig temperatur kan batterierne derfor lække deres syre, og potentielt ødelægge dit nøje udvalgte stegetermometer. For at undgå dette, kan man have stegetermometeret til at ligge inden for.
Hvis man i stedet vil være helt sikker, kan man tage batterierne ud af stegetermometeret, og kun putte dem i, når stegetermometeret skal bruges.
Hvis du har et stegetermometer med ledning, kan det være vigtigt at være på vagt overfor, om ledningen kommer i klemme.
Det kan forstyrre temperaturmålingen, og potentielt ødelægge ledningen. Derfor er det vigtigt at finde en måde at skåne ledningen på, sådan at du har dit stegetermometer længst muligt.
At vælge det rigtige stegetermometer
Det kan være rigtig svært at vælge, hvilket stegetermometer du skal have. Skal du prioritere design, pris eller holdbarhed? Hvad med indstillinger? Er det for svært?
Bare rolig. Vores test er skrevet med henblik på at gøre valget for dig nemmere. Det betyder, at du bare skal finde ud af, hvilke behov du har, så er der en stor sandsynlighed for, at du finder det rette stegetermometer blandt de ovenstående fire.
Ofte kan du finde dine behov ved at stille dig selv simple spørgsmål om, hvad du ønsker dig fra et stegetermometer. Disse tre spørgsmål kan hjælpe dig til at komme tættere på lige netop dit valg:
Skal det have stor teknologisk kunnen eller være helt simpelt?
Der er mange forskellige slags stegetermometer med stor variation i, hvad de kan. For allesammen gælder det, at de kan læse temperaturer på mad og fortælle, hvornår de ønskede temperaturer er opnået. Men måden stegetermometre gør det på, er vidt forskellig.
Hvis du er mere til et stegetermometer, der kan bruges sammen med nyere teknologi, så burde du nok kigge på GRILL’N’GO – det trådløse stegetermometer med en tilhørende app. GRILL’N’GO sikrer, at du altid har et stegetermometer ved hånden, der følger med tidens trend om mere og mere teknologiske produkter, der kan kommunikere med hinanden.
Hvis du derimod ønsker noget helt simpelt, så kan det være Gefu Stegetermometeret er mere dig, hvor det er lige så simpelt som at sætte stegetermometeret i kødet eller desserten og aflæse temperaturen.
Hvis dine ønsker falder midt imellem, kan du kigge på OBH Taste Master eller Eva Solo Cook’N Time, som begge er simple temperaturmålere, der kan anvendes af langt de fleste. Fordelen ved disse to er, ligesom med GRILL’N’GO, at du bare kan sætte spyddet i kødet, og vente til alarmen bipper.
Skal designet være for gæsterne eller til skabet?
Stegetermometre varierer også meget i design. Det er ingen hemmelighed, at nogle køkkenredskaber er vi mere villige til at vise frem end andre. For mange af os er designet vigtigt, men det er også her, hvor det er muligt at spare nogle penge, hvis du ikke føler, det er værd at prioritere.
Det helt klare valg, hvis designet er vigtigt for dig, er Eva Solo Cook’N Time. Her har du et meget stilrent stegetermometer, der garanteret passer ind i et hvert køkken, og samtidig tilføjer sin egen værdi.
Hvis design derimod ikke betyder det store for dig, så kan du i stedet vælge OBH Taste Master, der med sit hårde ydre af plastik sagtens kan holde til at ligge gemt i skabet eller i garagen, når du ikke lige har det fremme foran grillen – imens du samtidig sparer lidt penge.
Skal det kunne det hele eller kun det halve?
Til sidst er der også store forskel på, hvad et stegetermometer rent faktisk kan holde til.
Hvis du er grillentusiasten, der næsten ikke kan forestille sig at bruge en regulær ovn om sommeren, så er Eva Solo Cook’N Time nok det forkerte valg til dig. Cook’N Time fungerer nemlig kun til ovn og mikroovn. Det er derfor vigtigt at se på, hvor og hvad man rent faktisk har tænkt sig at måle med sit stegetermometer.
Hvis du ligeledes tænker, at et stegetermometer kunne være brugbart, når du laver chokolade overtræk eller skal se om citronfromagen er kold nok, vil det bedste valg være Eva Solo Cook’N Time eller et Gefu Stegetermometer. Grunden til dette er, at både OBH Taste Master og GRILL’N’GO kun viser fra 0 grader af, og derfor ikke kan bruges, når der skal måles kolde temperaturer. Cook’N Time og Gefu Stegetermometer kan dog nemt bruges og måler temperaturer helt ned til hhv. -200 og -45 grader.
Tips og tricks til mad på grillen
Når man siger madlavning på grill tænker rigtig mange på pølser og koteletter – sommerens klassikere. Men det er langt fra udtømmende for, hvilken slags mad, der kan laves på grillen. For hvad med at lave julens andesteg der på? Eller måske begynde at eksperimentere med, hvordan man får de bedste svær på flæskestegen?
Her kommer vi med nogle gode tips og tricks til, når du begynder at begive dig ud på den rejse, som tilberedning af de to stykker kød på grill kan være – selvfølgelig med dit nye stegetermometer i hånden.
Andesteg på grillen
De færreste ved, at man rent faktisk kan få en enorm lækker andesteg, ved at tilberede den på grill. De klassiske faldhuller med vådt og blødt skind og tørt kød kan i mange tilfælde undgås, ved brug af stegetermometer og med lidt ekstra tricks i baghånden. Samtidig giver det lidt ekstra til julemiddagen, når man både kan byde på flæskesteg fra ovn og andesteg fra grill.
Juleaften kan altid være en nervøs tid for årstidens kok, og det gør sig nok også gældende ved andesteg i ovn. Derfor er det vigtigt, at du gør dig selv klar over, hvilke redskaber du har ved hånden til din grill.
Den bedste metode, hvor du sikrer, at anden altid bliver god, er selvfølgelig ved anvendelse af et spyd, som roterer. Hvis du er en af de heldige ejere af sådan et stykke udstyr, kan du bare sætte anden på, og sigte efter en kernetemperatur på 68 grader. Temperaturen bliver nemlig højere, når anden hviler, så den skal ikke alt for højt op.
Når du anvender roteringsspyd er det vigtigt, at du sørger for at holde væske ved anden, sådan at den ikke tørrer ud. Det kan gøres ved at putte lidt vand i en foliebakke, og sætte den under anden inde i grillen. Anden vil ca. skulle have 2-2½ time, alt efter grillens temperatur.
Hvis du derimod ikke ejer et grillspyd, så frygt ej. Det er hverken umuligt eller svært at få et godt resultat ved brug af den helt klassiske metode, med andestegen liggende i ovnen.
Som ved det meste kød i grill afhænger det af to faktorer; nemlig størrelse på kødet og grillens temperatur. Problemet ved at stege anden på den klassiske metode, kan være at få lårene møre og saftige, uden at brystkødet bliver tørt og kedeligt. Det kan være svært, men ved hjælp af et kompromis kan man ofte komme i mål.
Hvis du sigter efter en kernetemperatur på 75 grader i brystkødet, sikrer du, at lårene er møre imens brystkødet ikke er tørt. Det er dog ikke rosa, så hvis du hellere vil have din and lidt rød, kan det være en god ide at sigte efter en kernetemperatur på 63 grader i stedet.
Ligesom ved and med roteringsspyd er det vigtigt at hælde vand ved, hvilket også bare kan gøres i en foliebakke under anden. En god ide kan være at give anden et par minutter – gerne 10 – med fuld fart på varmen, før du lukker for en af grillens lufttilførsler. På den måde er det nemmere at få skindet sprødt.
Du kan regne med, at anden skal have omkring 40 minutter pr. kilo, men da den svinder kraftigt under tilberedning, er det værd at holde øje med den. Her er det vigtigt at bruge sit stegetermometer, så kernetemperaturen ikke stikker af.
Og husk at lade andestegen hvile! Det tillader, at saften trækker sig ind i kødet igen, og giver det bedste slutresultat.
Flæskesteg på grillen
En anden julefavorit er flæskestegen, som i de fleste hjem også er lidt af en hverdagsfavorit. En flæskesteg giver derfor en god undskyld til at komme ud og få gang i gløderne på grillen, selvom det måske hverken er sommer eller jul.
Det altid store problem er selvfølgelig at få sværen sprød, imens kødet er mørt og saftigt. Det er ikke altid så nemt som det lyder, men det er der selvfølgelig også et par tips og tricks til.
Nogle grillproducenter tilbyder det man kalder en ’stegholder’. Det er en holder i stål, der er formet lidt som en halvcirkel, der så holder stegen og undgår, at den ligger direkte på risten, og i stedet får varme mere fordelt. Det er selvfølgelig slet ikke nødvendigt for at få et vellykket slutprodukt, men kan være en god ide.
Et gammelt trick der gør sig gældende uanset om stegen er til ovn eller grill, er at smøre sværene ind i salt. Før du gør det, så rids sværen igennem med en skarp kniv helt ned til kødet (uden at skære i kødet), med ca. ½ centimeters mellemrum. Hvis du skærer ned i kødet, risikerer du, at der kommer kødsaft ud under stegning, hvilket gør det umuligt at få sværene sprøde.
At skære sværen er også en god ide at gøre, selvom sværen allerede er skåret fra fabrikantens side – det er ikke altid, de er helt dybe nok. Et andet trick for at få de helt perfekte svær er at lade stegen blive stuetemperatur, før du ligger den på grillen.
Det er vigtigt, ikke at lade fedtet brænde på i bunden af foliebakken, da det kan ødelægge flæskestegens smag. Her er det nemlig igen vigtigt at få en foliebakke under kødet, da kødsaften kan give flammer, hvis de rammer kullene.
Ligeledes er det en god ide at hælde lidt vand over stegen løbende under stegning, hvor det resterende vand kan løbe ned i foliebakken. Ved flæskesteg burde du beregne omkring 30 minutters tilberedningstid pr. kilo. Igen kan det være svært, da stegen svinder, men hvis du sigter efter en kernetemperatur på 75 grader på dit stegetermometer, sikrer du, at den ikke bliver for tør.
Husk igen at lade stegen hvile. Pak kødet ind i stanniol, men undgå at pakke sværene ind, og lad den hvile i 15 minutter.
Hvis sværene stadig driller lidt, kan du altid give stegen 10 minutter med bunden ned ad i starten. Det gør, at sværen åbner sig, og så kan du gnide lidt mere salt i dem.
Det sidste trick er at folde stanniol og ligge det under den ene side af flæskestegen. Det sikrer, at safter fra kødet løber fra stegen og ned i foliebakken under, sådan at det ikke gør sværen våd og kedelig.
Et godt resultat kan opnås ved en traditionel grill, men det kan være nemmere at sikre varme rundt om hele kødet i en kuglegrill. Det vigtigste er dog, at andestegen og flæskestegen får indirekte varme, hvilken bare kan gøres ved at ligge kullene i siden af grillen og ikke under kødet. På den måde stikker kernetemperaturen heller ikke af og du kan med ro i maven og sindet holde øje med dit stegetermometer, til den ønskede temperatur på kødet er nået.