Spånsuger
Til den professionelleVærkstedsindretning

Spånsuger – Nem opsamling af træspåner og savsmuld

0

Når du arbejder med træ på et værksted, er en spånsuger en uundværlig maskine. Den er nemlig i stand til at suge både træspåner og savsmuld direkte fra en maskine. Arbejder du f.eks. ofte med en båndsav eller rundsav, er det en betydelig fordel at have spånsuger til at fjerne spåner mv.

Har du planer om at købe en spånsuger, er du landet på den rette side. Herunder finder du ikke blot et stort udvalg af spånsugere, men også en guide, der kan hjælpe dig med at vælge mellem dem. Det er nemlig vigtigt, at du sørger for at vælge den rette spånsuger.

Hvad er en spånsuger?

En spånsuger kan bedst beskrives som en overdimensioneret støvsuger. Det kræver nemlig, at den har en vis kraft og kapacitet, før den kan tjene sit tiltænkte formål. En spånsuger er udviklet til at kunne filtrere spåner og savsmuld væk, hvilket er en markant fordel, når man arbejder med træ.

Spånsugeren er i stand til at tage både træspåner og savsmuld, mens man arbejder med træ i flere forskellige former for maskiner. Eksempelvis vil man kunne tilslutte den til en båndsav, rundsav eller båndsliber. Disse maskiner skaber en del savsmuld og spåner, som kan svine rigtig meget.

Ønsker man ikke at bruge lang tid på at gøre rent på værkstedet, er en spånsuger det rette valg. Derfor er det også noget, som bør være at finde på ethvert værksted, hvor der arbejdes med træ. Det vil nemlig spare tid og besvær, at den kan suge spåner og savsmuld op, mens arbejdet står på.

Skal passe til din maskine

En spånsuger er en selvstændig maskine, men den bliver dog ofte brugt som tilbehør til en maskine, der bruges på et værksted. Vær dog opmærksom på, at de respektive mærker som regel har en spånsuger, der passer til de maskiner, de har i deres sortiment.

Derfor er det vigtigt, at du vælger en spånsuger, der passer til din maskine eller maskiner. Heldigvis findes der dog også spånsugere, der passer til flere forskellige mærker. Det vigtigste i denne forbindelse er, at du får købt en model, hvor dimensionen på spånsugerslangen er korrekt.

Du skal derfor ikke være bekymret for, om du kan finde en spånsuger, der egner sig til, hvad du skal bruge den til. Det gør sig gældende, uanset om den skal kobles til en maskine eller være mobil. At der er forskel på dem, vidner dog om, at du skal sørge for at vælge med stor omhu.

Hvordan fungerer en spånsuger?

Før en spånsuger kan bruges, skal den være tilsluttet strøm. Når den er tilsluttet, vil man kunne tænde for den, hvilket får en motor til at dreje en rotor rundt. Det er dette, der skaber set sug, så både savsmuld og spåner køres gennem slangen, i stedet for at havne på gulvet.

Når luft og spåner bliver kørt gennem rotoren, ender de til sidst i en filterpose. Denne pose er i stand til at filtrere spånerne fra, mens luften får lov til at passere. Til slut falder spånerne ned til bunden i affaldsposen, hvor de kan fjernes – enten udskifter eller tømmer man dens pose.

Hvis en spånsuger skal virke optimalt, er det vigtigt, at du sørger for at opretholde en både god og stabil luftgennemgang gennem slangerne. Det skyldes, at den ofte vil være tilsluttet en form for maskine, og at suget skal nå helt ud til den spångivende maskine, som den er blevet tilsluttet.

Det vil sige, at der kan være et maksimum i forhold til dimension på slangen og længden på den. Hvis du ikke overholder dette, så er der en risiko for, at sugeevnen bliver for lav. Derfor er det meget vigtigt, at du vælger din spånsuger med omhu, da den ellers ikke vil fungere optimalt.

Sådan vælger man den rette spånsuger

Hvis du har besluttet dig for, at du vil investere i en spånsuger, er der flere ting, der skal være i fokus. Derfor er det også vigtigt, at du tager dig tid til at vælge med omhu. Er det første gang, du skal købe en sådan maskine, er det dog ikke sikkert, at du ved, hvad du skal vælge ud fra.

Ved du ikke det, er det vigtigt, at du ikke blot kaster dig ud i det. Du skal nemlig sikre, at du faktisk får valgt en spånsuger, der passer til din maskine og dine behov. Af denne grund er der en række overvejelser, du skal gøre dig, inden du vælger en spånsuger, hvilket du kan læse om herunder.

Hvilken maskine skal den tilsluttes?

Når du skal købe en spånsuger, er der flere ting, der skal være i fokus. En af de ting, der skal være i fokus er, hvad du skal bruge den til. Du skal nemlig sikre, at du får købt en model, der passer til den maskine, du skal bruge den til. Det gælder især, hvis du skal bruge den til flere maskiner.

For at sikre dette, skal du undersøge, om dens spånsugerslange kan tilsluttes sin maskine. Har den ikke de rette dimensioner, vil du nemlig ikke kunne tilslutte den. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at holde øje med dette. Dog er det ikke kun størrelse, der er vigtig at holde øje med.

Hertil skal du også sikre, at den har den rette sugeevne. Hvis der er tale om en meget kraftfuld maskine, der skaber en del savsmuld og træspåner, skal din spånsuger kunne suge det væk. Derfor er der flere faktorer, der spiller ind, når du skal undersøge, om den passer til din maskine.

Heldigvis kan du finde et stort udvalg af spånsugere på det danske marked. Af denne grund skal du ikke være i tvivl om, hvorvidt du kan finde én, der passer til dig. Det gør sig naturligvis gældende, uanset hvilken eller hvilke maskiner, du har planer om, at den skal tilsluttes.

Hold øje med dens støvfilter

Du skal naturligvis også sikre, at du får købt en spånsuger med et effektivt støvfilter. Dem findes der mange af, hvorfor det ikke bør være et problem. Desværre er der dog også en række af dem, der ikke har et helt så effektivt støvfilter. Disse modeller skal du sørge for at navigere udenom.

I og med, at det er filteret, der står for at rense spånsugerens udblæsningsluft, er det vitalt, at det fungerer godt. Et godt filter er nemlig i stand til at holde de mindste støvpartikler inde i dens beholder. Derfor er det bestemt ikke et aspekt, du skal gå på kompromis med.

Ganske vist kan du komme ud for, at du skal betale en tand ekstra for maskinen, men det er penge, der er godt givet ud. Derfor bør du også tage højde for dette, når du skal vurdere, hvad du er klar til at betale. Et højere budget giver nemlig bedre forudsætninger for et godt køb.

Har du brug for startautomatik?

Du skal også overveje, om du vil have en spånsuger, der er udstyret med en startautomatik. Da de fleste af dem kan kobles direkte til din maskine, suger den også både træspåner og savsmuld væk. Det er dog ikke dem alle, der automatisk starter, når du sætter gang i maskinen.

Hvis du vil sikre dette, så skal du vælge en maskine, der er udstyret med startautomatik. Det sikrer nemlig, at du ikke selv skal huske at få den tændt. Derimod starter den helt automatisk at suge, når du sætter gang i eksempelvis din bordsav, din tykkelseshøvl eller noget helt tredje.

Er den ofte i brug, er det en god idé at gå efter en model, der er udstyret med dette. Bliver den brugt flere gange om dagen, er der en risiko for, at man på et tidspunkt glemmer at tænde den. Vil du sikre, at det ikke sker, skal du blot vælge en af de modeller, der byder på startautomatik.

Hvor stor opsamlingsvolumen er der behov for?

Det er ikke alle spånsugere, der kan bryste sig af at have en lige stor opsamlingsvolumen. Derfor er det også et aspekt, du skal holde øje med. I denne forbindelse er der ikke noget, der som sådan er rigtigt eller forkert. Det er derfor op til dig selv at vurdere, hvad dit behov er.

Skal du bruge den i et professionelt regi, er det en god idé at vælge en stor opsamlingsvolumen. Er den ofte i brug, kan du nemlig ende med at skulle tømme maskinen alt for ofte. Da du sikkert gerne vil være fri for dette, skal du selvfølgelig vælge en spånsuger med stor opsamlingsvolumen.

Her er det dog værd at nævne, at det altid er bedre at have en model med en opsamlingsvolumen, der er for stor, end for lille. Er der tale om en for stor opsamlingsvolumen, går der blot længere tid, før den skal tømmes. Er den for lille, vil det betyde, at den skal tømmes hele tiden.

Skal den være mobil?

Du rådes også til at overveje, om du vil have en mobil model. Hvis du har brug for at flytte rundt på den, er det vigtigt, at den er mobil. Det er vigtigt, at du gør dig tanker om dette på forhånd. Det skyldes, at det langt fra er alle spånsugere, der kan bryste sig af at være mobile.

Der findes nemlig også en lang række spånsugere, der er lavet til at være stationære. Hvis de er lavet til blot at skulle stå på et værksted, er de nemlig ikke specielt mobile. Tværtimod vil de både være store, tunge og svære at flytte, hvilket man skal være indstillet på.

Er det vigtigt for dig, at du kan have din spånsuger med rundt, skal du gå efter en af de mindre modeller. Det kan f.eks. være, at du er tømrer eller snedker, og har et ønske om at have en spånsuger med ud på byggepladser. Er det et ønske, du har, så skal den være mobil.

Hvad vil du betale for den?

Du kan finde spånsugere i rigtig mange prisklasser. Derfor er du også nødt til at gøre dig nogle tanker om det økonomiske aspekt. Hvis du vil gøre det lettere for dig selv at vælge blandt de mange modeller, er det nemlig en klar fordel, at du har sat et budget på forhånd.

Når du skal vurdere, hvad du er klar til at betale for din spånsuger, er det vigtigt, at du er realistisk. Det vil sige, at du skal sørge for at sætte en realistisk pris, set i forhold til dine krav. Hvis du har mange og høje krav, så skal du selvsagt også være indstillet på at betale en højere pris.

Priserne varierer fra mindre end 1.000 kr. op til mere end 13.000 kr. Derfor er det også svært at give et konkret svar på, hvad du skal betale for en spånsuger. Det vidner også om, at det er vigtigt, at du gør dig tanker om, hvad du er indstillet på at betale for den.

Fordele ved en spånsuger

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at der er mange fordele forbundet med en spånsuger. Har du gjort dig tanker om at købe sådan én, bør du ikke tøve. Føler du dig ikke overbevist om, at det er en god idé, skal du naturligvis blot sætte dig ind i, hvilke fordele, der er forbundet med den.

Når du har gjort dette, vil du nemlig lettere kunne vurdere, om det giver mening for dig at købe en spånsuger. Herunder kan du se nogle af de fordele, der er forbundet med en spånsuger:

  • Du får fjernet spåner og savsmuld på effektiv vis, mens du arbejder, så du hele tiden har et overblik over emnet.
  • Du slipper for at skulle rydde savsmuld og træspåner op, når du er færdig med dit arbejde.
  • Den kan fjerne støv fra lokalet, så det ikke er til gene, og at du får et sundere indeklima.

Med afsæt i de fordele, der er angivet herover, bør du naturligvis kunne vurdere, hvorvidt du ønsker at købe en spånsuger. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at de fleste når til den konklusion, at det er et godt køb.

5/5 - (2 votes)

Værkstedsvogn. Se de 10 mest solgte modeller

Tidligere artikel

Hængestol udendørs – Nyd tiden på terrassen

Næste artikel

Du kan måske også lide