slibesten pris
HåndværktøjVærktøj

Slibesten

0

Jeg har før oplevet, at jeg har haft det rigtige værktøj til opgaven, men alligevel har jeg skullet bruge unødige kræfter. Jeg fandt flere gange ud af, at mit værktøj simpelthen ikke var skarpt nok længere. Derfor gik jeg ud og købte mig en slibesten. Med en slibesten kan jeg holde mit værktøj skarpt, så det altid er klar til brug. Her på siden giver jeg dig nogle tips til, hvad du skal se efter, når du vil købe en slibesten.

Hvad er en slibesten?

En slibesten er et værktøj, der kan slibe andet værktøj eller udstyr skarpt. En slibesten er en sten, der er lavet i et bestemt materiale. En slibesten er et gammelt stykke værktøj. Før i tiden brugte man helt almindelige sten til at slibe med. I dag er slibestenen lidt mere avanceret. Den ligner måske ikke umiddelbart noget vildt specielt, men slibestenen er et vigtigt værktøj til at holde dit andet værktøj og dine andre redskaber i perfekt stand, så de opretholder deres evner fx til at skære.

Hvad bruger man en slibesten til?

Man bruger en slibesten til at slibe ens værktøj. Det kan fx være knive eller andre skæreredskaber, som gerne skal være skarpe, så de kan udføre deres gøremål. For at opretholde skarpheden, så gnides værktøjet langs med stenen. Stenen sliber således mikroskopiske dele af redskabet, så det bliver endnu skarpere. På den måde sikrer du dig, at dine skæreredskaber altid er i perfekt stand og klar til at skære selv i hårdere materialer.

Forskellige typer sten

Der findes mange forskellige slibesten. Overordnet set kan man tale om, at der findes 3 hovedtyper af slibesten:

  • Diamant slibesten
  • Natur slibesten
  • Syntetisk slibesten

Diamant slibestenen består af diamanter, der er fremstillet industrielt. Diamant slibesten er særligt gode til at slibe keramiske knive. De er ofte også dyrere end andre slibesten, da materialet er dyrt at fremstille. Til gengæld får du også en god kvalitet.

Natur slibesten er slibesten, der er lavet ud af naturlige sten. Den kan fx være lavet af skifer eller sandsten. Der kan være tale om flere forskellige typer sten fra forskellige steder i verden. Nogle af disse sten kan variere lidt i selve stenen og dermed kornstørrelsen, hvilket kan være en ulempe, hvis det du ønsker at slibe, ikke passer til stenens variationer. Til gengæld kan disse sten være utroligt flotte netop på grund af variationen og kan derfor samtidig fungere som en flot pyntegenstand i hjemmet.

Den syntetiske slibesten er fremstillet på en fabrik. Det gør, at den modsat natur slibestenen, ikke har variationer i kornstørrelsen. Det kan være en fordel, da stenen dermed heller ikke ændre karakteristik, selvom du sliber andre steder på stenen.

Antallet af korn afgør finheden

Uanset hvilken type af slibesten du vælger, så er det afgørende, hvor mange korn den indeholder. Antallet af korn siger noget om, hvor grov slibestenen er. Jo færre korn, jo grovere er den. Omvendt giver mange korn en meget fin slibning. Antallet af korn kan variere meget fra sten til sten. Nogle af de groveste sten har omkring 250 korn, mens de fineste sten har over 10.000 korn. Det kan også være en god idé at have mere end én slibesten. En grov sten kan være fin til en grundslibning, som ikke nødvendigvis gør kniven meget skarpere, men derimod kan være med til at reparere en beskadiget kniv. En slibesten et mellem antal korn, kan gøre kniven skarp. Når en sådan slibesten er brugt, kan en slibesten med et meget højt antal korn bruges at polere og pleje en allerede skarp kniv. På den måde kan slibestenene supplere hinanden.

Sådan sliber du med en slibesten

En slibesten lyder umiddelbart som et meget simpelt produkt. Men der er alligevel en bestemt måde, hvorpå du sliber med stenen. For det første findes der bestemte teknikker, der udføres i forbindelse med slibningen. Der er fx bestemte bevægelser, som giver den bedste slibning. Disse teknikker sikrer, at du gør dit redskab så skarpt som muligt på en sikker måde. Teknikkerne kan afvige alt efter, hvilket redskab det er du gerne vil slibe.

Det er også værd at nævne, at der både findes en tør slibesten og en våd slibesten. En våd slibesten sliber man med sammen med væske. Det kan både være i form af vand eller olie. Olie kan være en smule lettere at arbejde med, mens vand ikke sviner nær så meget, hvis du kommer til at ramme ud på fx køkkenbordet.

Hvilken slibesten skal man vælge?

Det er først og fremmest formålet med slibestenen, der afgør hvilken slibesten du bør vælge. Hvilket værktøj er det, du gerne vil slibe og hvor fint ønsker du, at det skal slibes? Nogle slibesten henvender sig mest til at slibe knive, mens andre slibesten henvender sig mere til andre stykker beskæringsværktøjer fx en saks. Formålet med slibestenen er det samme.

Du kan også overveje, hvor meget du har lyst til at give for en slibesten. Nogle slibesten kan koste helt ned til omkring 40 kr., mens andre slibesten kan koste oppe omkring 500 kr. Prisen hænger ofte sammen med antallet af korn. Jo flere korn slibestenen har, jo dyrere er den som oftest også. Du får til gengæld også en slibesten, der kan slibe meget finere og skarpere, end slibesten med færre korn.

Det er også ofte, at man kan købe slibestenen i sæt. Her kan der også nogle gange være penge at spare. Desuden kan det som tidligere nævnt være en fordel at have flere forskellige typer slibesten med forskellige antal korn. Derfor kan et sæt for manges vedkommende være et godt startkøb. Du kan desuden overveje at supplere din slibesten med et strygestål. Et strygestål er en slags aflang slibesten.

Forskellen foruden formen er, at den stryger knivene, og ikke sliber dem. Det vil altså sige, at der modsat en slibesten ikke fjernes ret meget af materialet. Et strygestål kan til dels godt erstatte en slibesten, men det er endnu bedre at lade den være et supplement.

5/5 - (1 vote)

Høvlebænk. Stor købsguide med mange tips

Tidligere artikel

Ryobi excentersliber. Se 12+ bedste modeller på markedet

Næste artikel

Du kan måske også lide