Jeg er i gang med at lave mit eget sofabord. I den forbindelse skal jeg save dele af en træplade, så det passer til de mål, jeg ønsker til sofabordet. Til denne proces skal jeg blandt andet bruge et skruestik, og jeg vil her give dig gode råd til hvad du bør overveje, hvis du tænker på at gå i gang med selvsamme eller lignende projekter.
Hvad er et skruestik?
Et skruestik er et redskab, der er beregnet til at fastholde et emne eller flere emner. Et skruestik består helt simpelt af to kæber, også kaldet bakker, som kan skrues ind mod hinanden ved hjælp af en skrue. Oftest monteres den på et værkstedsbord. Dette kan umiddelbart minde meget om høvlbænkens mulighed for fastholdelse af forskellige elementer under arbejdsopgaver såsom savning og lignende.
Hvad bruger man et skruestik til?
Et skruestik er et redskab, der bruges til fastspænding af genstande mellem en fast kæbe samt en bevægelig kæbe, der er fastgjort til en spindel. Et skruestik er et uundværligt stykke værktøj hos enhver gør-det-selv’er, der ønsker at lette arbejdet ved opgaver og projekter, der indebærer at file eller save emner. Her kan du med fordel nemlig spænde emnet ind i et skruestik og dermed arbejde på et stabilt emne, der ikke kan bevæge sig og besværliggøre arbejdet.
En god skruestik er noget af det vigtigste i et veludstyret værksted. Skruestikken kan bruges til utallige formål, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad skruestikken kan bruges og anvendes til. Skal du for eksempel, ligesom jeg, save dele af en træplade, så er skruestikken behjælpelig, da den kan holde træpladen helt fast. Så kan du arbejde uden problemer, og få arbejdet gjort på let vis. Du kan for eksempel bruge skruestikket til følgende:
- Fastholde træ, mens du saver
- Fastholde jern, mens du sliber det
- Til filing og savning kan emnet med fordel spændes ind i en skruestik. Det kan ske, at skruestikkens kæber efterlader aftryk på emnet. For at forhindre, at skruestikkens kæber efterlader eventuelle mærker, så kan du om nødvendigt spænde et stykke træ eller lignende ind mellem arbejdsemnet og skruestikken. Dette vil sørge for, at dit emne ikke mærkes af skruestikken, og du kan trygt arbejde videre.
Disse typer skruestik findes der
Der findes mange forskellige typer skruestik på markedet, alt afhængig af hvad du skal bruge det til, og hvad dine behov er. Der findes både maskinskruestik, rørskruestik, parallelskruestik og bænkskruestik og så videre. Jeg vil lige kort liste de forskellige typer op her, så du kan få et bredt overblik over mulighederne, når det kommer til skruestik.
Maskinskruestikket er især velegnet til at holde emnet fast, når du skal bruge en søjleboremaskine eller fræsermaskine. Maskinskruestikket kan bruges ved opspændingsopgaver i både vandret og lodret position, og er derfor en alsidig skruestik, der er behjælpelig til et hav af opgaver.
Rørskruestik er, som navnet insinuerer, beregnet til at fastholde rør. Rørskruestikken en er designet således, at den holder på rør langt bedre end eksempelvis et almindeligt skruestik. Skal du have fastholdt et rør, er rørskruestikken derfor at foretrække frem for den almindelige skruestik. Det er et tydeligt eksempel på, at hvad end du skal bruge skruestikken til, har betydning for, hvilken type skruestik du skal vælge.
Parallelskruestikken er det mest almindelige skruestik, der findes på markedet. Den klarer et hav af opgaver, når det kommer til fastholdelse af emner, der skal saves eller lignende. Parallelskruestikken består af et par støbejernskæber eller bakker, som de også kaldes, der typisk bevæger sig parallelt fra eller mod hverandre.
Bænkskruestikken er noget kraftigere i udførelsen end parallelskruestikken. Kæberne er hængslet forneden i to lange ”ben”, hvoraf det ene er fastgjort til filebænken. Bakkerne bevæger sig ved hjælp af en spindel, der spændes med en spændebind.
Kraftig skruestik med ambolt. Denne type skruestik er udformet som en ambolt. Ambolten har en stor og god arbejdsflade, der sikrer god udførsel af arbejdet.
Du kan også få små håndskruestikker, der ikke kan fastgøres til noget, men som derimod holdes i hånden og spændes ved hjælp af en vingemøtrik. Små håndskruestikker anvendes primært til at fastholde småting såsom små jern, som skal slibes. Er du til en mere fleksibel løsning, der sikre langt mere bevægelsesfrihed, skal du dog vælge en af de andre typer skruestikker, hvor du nemt kan få fastholdt emner og stadig har begge hænder til rådighed.
Det bør du overveje
Hvis du er i gang med et projekt, hvor der er behov for at fastholde et eller flere emner, så er et skruestik et suverænt stykke værktøj til lige netop den type opgave. Skruestik fås i mange størrelser og kæbebredder, og du kan altså finde et skruestik til ethvert formål. Når det kommer til valg af skruestik, er der et par ting, du bør overveje. De væsentligste overvejelser, du bør gøre dig, har jeg listet op for dig her:
- Hvad skal skruestikken holde til? Du kan få skruestikker, der varierer i, hvor robuste de er. Skruestikken skal selvfølgelig kunne holde emnet tilstrækkeligt fast, og den skal kunne tåle, at du slår på den. Derudover skal skruestikken være i stand til at dreje uden slør.
- Hvilken skruestik du skal vælge, afhænger af hvilke emner, den skal kunne spænde op til.
- Overvej skruestikkens kæbebredde. Er kæbebredden for lille til dit emne, så kommer du ikke særlig langt – det gør du heller ikke, hvis du arbejder med et skruestik, der ikke kan spænde dit lille emne fast. Hav derfor dit projekt i tankerne, når du anskaffer dig et skruestik.
Pris og kvalitet går hånd i hånd, og du får selvfølgelig, hvad du betaler for. Er du udelukkende på udkig efter en skruestik til et par gør-det-selv projekter en gang i mellem, så er der ingen grund til at investere i et af de dyreste skruestik.
Et af de mere simple og billige skruestik er et udmærket alternativ, der sagtens kan klare opgaven til UG for hobbyfolket. Har du derimod brug for en skruestik, som skal benyttes ofte, kan du med fordel investere en smule ekstra for et bedre redskab.