Bedste skruenøgle pris
HåndværktøjVærktøj

Skruenøgle. Se 20+ bedste i denne købguide

0

Jeg er netop i gang med at reparere og pudse min gamle cykel op, så den bliver så god som ny. I den forbindelse har jeg behov for en skruenøgle til at løsne og skrue forskellige møtrikker samt bolte, og jeg har sat mig for at undersøge markedet. Jeg vil give dig en række tips til, hvilke funktionaliteter du bør kigge efter, hvis du skal bruge en skruenøgle til egne projekter.

Hvad er en skruenøgle?

En skruenøgle er også kendt som en skiftenøgle eller svensknøgle – kært barn har mange navne. Det er et standard håndværktøj, som er at finde i næsten alle værktøjskasser i dag – både hos gør-det-selv-manden og den professionelle håndværker.

Det er naturligvis forståeligt, da skruenøglen er et alsidigt stykke værktøj, der kan bruges til mange små opgaver rundt omkring. Skruenøglen er et stykke spændeværktøj til firkantede og sekskantede bolthoveder samt møtrikker. De to parallelle kæber kan stilles til den rigtige indbyrdes afstand ved hjælp af en stilleskrue. Skruenøglen kan fås med kæber, der passer til adskillige størrelser af møtrikker og bolte. På den måde kan du få et alsidigt stykke værktøj, der passer til mere end én opgave.

Svensknøglen er udviklet af Bahco og naturligvis, som navnet antyder, udviklet i Sverige. Navnet svensknøgle har værktøjet fået, fordi det svenske værktøjsfirma Bahco er kendt for at producere dem i en ordentlig kvalitet. Derfor kan navnet svensknøgle betegnes som et slags kælenavn for værktøjet.

Hvad bruger man en skruenøgle til?

En skruenøgle kan bruges til at spænde eller løsne mange forskellige størrelser møtrikker, da hovedet let kan justeres og dermed tilpasses lige præcis dét, som du skal bruge den til. Det er en af grundene til, at skruenøglen er en fast del af værktøjskassen i enhver husholdning, da nøglen simpelthen er super alsidig og tit skal bruges i forbindelse med små projekter og samling af møbler.

Med en skruenøgle er mulighederne for anvendelse utallige.
Den bruges typisk til VVS-opgaver eller til arbejde hvor møbler skal samles eller skilles ad. En skruenøgle er altså et klassisk og uden tvivl uundværligt stykke værktøj, som aldrig går af møde. Det lille praktiske stykke værktøj kan bruges i et hav af situationer, hvad end du skal skrue, spænde eller arbejde med bilen. Der er altså rigtig mange muligheder, hvor en skruenøgle er suveræn til arbejdet.

På trods af at skruenøglen er udviklet til den professionelle håndværker, så er skruenøglen efterhånden blevet fast inventar i mange hjem og hos den danske gør-det-selv-mand ligesom jeg. Skruenøglen er eksemplarisk til klassiske opgaver såsom arbejde med bilen, arbejde med at spænde diverse ting på cyklen, stramme bolte i inde- såvel som udemøbler.

En skruenøgle er altså uundværlig, når du skal have enten fastgjort eller løsnet bolte. Med en skruenøgle slipper du også for at have forskellige typer af topnøgler liggende, da skruenøglen kan indstilles til lige netop dit behov og de bolte eller møtrikker, som du skal skrue fast eller løsne.

En skruenøgle kan godt vendes forkert. Skal man lægge kræfter i, så skal den løse kæbe vende fremad, så den bliver presset ind mod sit anlæg. Vendes nøglen omvendt, vil den løse kæbe efterhånden blive mere og mere løs, og du vil opleve, at værktøjet ikke fungerer optimalt.

Forskellige varianter af skruenøglen

Der findes utrolig mange varianter af skruenøglen, og det kan være som en jungle at finde rundt i. Jeg har lavet en kort guide over de forskellige varianter, så du nemt kan få skabt overblik:

  • Skruenøgle med smalle kæber – den er suveræn, når du arbejder på områder, hvor det kan være besværligt at komme til.

 

  • Skruenøgle med vendbare kæber – som navnet antyder, kan denne skruenøgles kæber skrues af og vendes, hvilket gør den mere alsidig. Den er nemlig forsynet med en vendbar kæbe, som er riflet på den ene side. Skruenøglen kan nemlig på den måde bruges som rørtang til blandt andet
    VVS-arbejde eller til løsning af deformerede møtrikker eller bolte.

 

  • Paralleltang – denne tang ligger i den dyre ende, men har adskillige indstillingsmuligheder og kan derfor erstatte et helt sæt fastnøgler.

Det skal du se efter

For at du let kan finde den helt rette skruenøgle, så har jeg listet en række funktionaliteter op, som er værd at kigge efter, når du køber skruenøgle til dit projekt. Der er flere ting, som spiller ind, når du skal købe en skruenøgle, men der er en række funktionaliteter, der går igen, som bør gælde for enhver skruenøgle.

5/5 - (2 votes)

Brændeflækker. Se alle Bedst i Test modeller her

Tidligere artikel

Skummadras 140×200

Næste artikel

Du kan måske også lide