Rundsav
ElværktøjVærktøj

Rundsav – Uundværligt værktøj for enhver gør-det-selv mand

0

Jeg er netop i gang med at lave min egen bordplade til mit kontor, og jeg har fundet ud af, at jeg skal anvende en rundsav. Her kan du finde mine gode råd til, hvad du bør kigge efter for at finde den helt rigtige rundsav til gør-det-selv-arbejdet. 

Leder du efter en bordrundsav, så kig her

Hvad er en rundsav?

En rundsav er en sav med en motor, hvorpå der er monteret en klinge på en rund skive med tænder. Saven saver i roterende bevægelser. Rundsaven er beregnet til at skære i materialer såsom træ, sten, metal og plastik. Rundsaven er altså et meget alsidigt og nyttigt værktøj for gør-det-selv-folket.

Ofte siddestilles rundsaven med dyksaven, og folk stiller spørgsmålstegn ved forskellen på de to, så jeg vil lige kort forklare forskellen her:

En dyksav, som navnet så fint antyder, er egnet til at save ned i emnet, uden at det nødvendigvis sker fra emnets ende. Dette kan også lade sig gøre med en rundsav, men er ikke lige så nemt på grund af rundsavens faste spaltekniv. Dyksaven har en spaltekniv, der selv går op, når der startes midt på et emne, og den vil altså være i vejen, hvis man udfører samme arbejde med en almindelig rundsav. Så på trods af at dyksaven og rundsaven kan benyttes til samme arbejde, så er de designet til hver deres ting, hvor de altså fungerer mest optimalt.

Hvad bruger man en rundsav til?

En rundsav anvendes typisk til at opnå præcise og lige snit. Den er specielt velegnet til lange snit i tykkere emner, hvorfor den er et ideelt valg til mit projekt, da den kan dele min træplade i to, så jeg får den rette størrelse på mit nye skrivebord. Rundsaven bruges primært til træ, men kan som nævnt tidligere også skære i andre materialer. Her kan der dog være brug for at anvende specialklinger, der passer til det givne materiale.  Typisk bruges rundsaven til at skære spånplade, krydsfinér, brædder, gulvlaminat og strøkonstruktioner.

Ønsker du at opnå et helt lige snit i et stykke træ eller lignende, så er rundsaven det rette valg. Med en rundsav får du det perfekte snit hver gang. Du kan tilmed få en rundsav med skinne, som gør det endnu nemmere at få savet en plade i helt lige stykker. Uanset hvad du skal bruge rundsaven til, så er den et uundværligt stykke værktøj for en gør-det-selv-mand.

Disse typer rundsave findes der

Der findes et hav af rundsave på markedet, og det kan være svært at vide, hvad man bør på efter. Derfor har jeg oplistet de typer rundsaver, der findes, så du nemt kan få skabt et overblik over dine muligheder:

  • Rundsav med ledning er et sikkert og billigt valg. Har du opgaver, der kræver mange kræfter af din rundsav, er en rundsav med ledning et ideelt valg, da det ikke er sikkert, at du kan klare dig med en batteridreven rundsav. Hvis du kan bære over med ledningen, kan du få forholdsvis mange kræfter for pengene.
  • Akku rundsaven kører, som navnet antyder, på batteri og er dermed langt mere fleksibel i og med at den kan medbringes til projekter rundt omkring i huset uden at du skal tage hensyn til ledningen.
  • Stationær bordrundsav er et større stykke værktøj, men vil pynte værkstedet godt. Denne rundsav er en ekspert i at skabe lange, lige snit i større emner. Det kan for eksempel være at flække brædder til lister eller skære plader til.

Det skal du se efter ved køb af rundsav

Når du skal investere i en rundsav, så er der flere ting, der er værd at kigge efter. Det er blandt andet rundsavens ydeevne, ergonomi, kvalitet samt brugervenlighed.

  1. Sørg for at tjekke, at saven har kontaktspærre. Altså har den to knapper, der skal trykkes ind samtidig, for at maskinen kan starte? Dette giver god sikkerhed for brug af maskinen.
  2. Grebet skal være godt at holde på og gerne en skridsikker belægning som sørger for, at maskinen ikke glider ud af hænderne på dig, mens du arbejder. Derudover skal maskinen kunne betjenes lige godt med begge hænder.
  3. Hvis du vælger en batteridrevet rundsav, så sørg for at tjekke, at det er let at aflæse batteritilstanden.
  4. Der er stor forskel på batteriers ydeevne og levetid. Dette påvirker hvor længe og til hvilke slags materialer, du kan bruge maskinen.
  5. Er der støvsugerstuds? Hvis der er mulighed for tilslutning til en støvsuger, er det klart en fordel. Tjek, at studsen ikke er placeret sådan, at den sidder i vejen, når du arbejder.
  6. Spindellås. Klingeskift skal foregå nemt med spindellås og kun én nøgle.
  7. Tjek maskinens dybdeskala. Skalaens tal skal være tydelige, så indstillingen er let.
  8. Maskinens sikkerhedsskærm skal glide ubesværet væk og svippe lynhurtigt på plads, når saven løftes.
  9. Sålen på maskinen skal være solid, helt plan og gerne forsynet med en god opkant.
  10. Det kan være en god ide at vælge LED-lys eller en lasersigtelinje, der lyser op, hvor du skal save. Sådan kan du sikre dig, at du kan fokusere på netop det, du skal save over.
  11. Vinkelindstillingens skala skal være tydelig, og det skal være let at indstille vinklen.

Anbefaling

Er du lige så vild med gør-det-selv-projekter som mig, så vil jeg klart anbefale at vælge en batterimodel frem for ledning, når det kommer til valg af rundsav. En akku rundsav er mere fleksibel, da der ikke er behov for en stikkontakt, og du slipper for besværet med forlængerledninger, der blot er i vejen. Du får altså langt mere bevægelsesfrihed under opgaverne med en akku rundsav.

Som gør-det-selv-mand bør man sagtens kunne holde arbejdet kørende med en rundsav uden ledning, hvis rundsaven er beregnet til et par hobbyprojekter hist og her. Værktøjsproducenterne udvikler hele tiden på batterierne i akku-modellerne og forbedrer motorerne. Efterhånden kan de batteridrevne rundsave derfor godt hamle op med modellerne på ledning, da de er blevet bedre og kraftigere end tidligere. Du kan eventuelt sørge for altid at have et ekstra batteri ved hånden, som du kan skifte med.

Se rundesave fra forskellige populære mærker:

MakitaMetaboRyobi | BoschDeWalt

4.6/5 - (5 votes)

Papegøjetang / vandpumpetang – stor guide

Tidligere artikel

Teleskop hækkeklipper. Se 12+ bedste modeller på markedet

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj