Bedste rørtang
HåndværktøjVærktøj

Rørtang – til mange forskellige rør

0

Jeg skal i gang med at renovere mit badeværelse, og i den forbindelse vil jeg undersøge, hvad jeg skal bruge til at justere vandrørene. Jeg vil her dele mine bedste tips med jer til at finde den bedste rørtang til gør-det-selv-projekterne derhjemme.

Hvad er en rørtang?

En rørtang er en særlig type skruenøgle, der har til formål at gribe og vende afrundede metalgenstande såsom rør og stænger. Rørtangen har indstillelige kæber, der er udformet således at grebet strammes, når justeringsringen vrides i den ene retning. Rørtangen har en overarm fremstillet af en strålplade og rundet i grebsvenlig facon. Overdelen kan ofte bevæge sig lidt , hvilket gør det muligt at placere emnet med lethed. Underarmen er ofte af sejhærdet stål og forsynet med stop for strilleskruen. Induktionshærdede kæber og progressive tænder giver et sikkert greb på alle slags rørdimensioner. Dette giver mulighed for en vis fleksibilitet med en given bredde justering , og også støtte i og med du får et ordentligt greb ved ethvert afrundet objekt. Rørtangens lange håndtag og kraftige, riflede kæber er beregnet til at holde fast på eksempelvis vandrør og lignende. Afstanden mellem kæberne kan indstilles trinløst ved hjælp af et gevind på tangens ene arm.

Som gør-det-selv-mand er en rørtang altså et nyttigt og effektivt stykke værktøj, hvis du har gang i projekter i eksempelvis køkken eller badeværelse, hvor der typisk arbejdes med rør. Rørtængerne fås i forskellige størrelser, og de kan indstilles efter det givne emnes dimension. Dette giver rig mulighed for at arbejde alsidigt med forskellige slags rør, så mulighederne er mange med en rørtang.

Hvad bruger man en rørtang til?

En rørtang anvendes ved alverdens opgaver såsom rørarbejde og lignende monterings- og holdeopgaver. Rørtænger anvendes typisk i VVS-sammenhænge, da rørtangen er suveræn til at gribe stramt fast om afrundede metalgenstande. Når du benytter en rørtang, bør du starte med at vurdere bredden af røret, der skal arbejdes med. Herefter kan du justere rørtangen, så den forreste side af kæben er bredere end emnets mål, mens bagsiden af kæben er smallere. Rørtangen sættes så fast ind på røret og udfør arbejdet. Rørtangen kan indstilles til at passe til et rørs præcise dimensioner og denne tang kan også have tænder i næbbet, som giver et solidt greb i rør, der ellers er glatte og vanskelige at fastholde. Det er derfor, at rørtangen er et nødvendigt værktøj hos enhver gør-det-selv’er, da værktøjet er meget alsidigt.

Værd at vide ved brug af en rørtang

En rørtang er utrolig robust, og kæberne klemmer meget kraftigt om emnet, der arbejdes med. Tangen er konstrueret således, at klemmekraften imellem kæberne stiger i takt med, at man trækker i tangen. Kæberne har riller på indersiden, som kan efterlade mindre kønne mærker i emnet. Hvis du ikke bryder dig om det, og ikke kan acceptere mærker på emnet, så kan du med fordel placere mellemlagsplader af messing eller lignende imellem for at undgå eventuelle mærker.

Sådan finder du den bedste rørtang

Der findes et hav af rørtænger på markedet, og det kan være en jungle at finde ud af, hvilken du skal bruge til projektet. Bacho er et værktøjsfirma, der har stor succes med deres værktøj. Deres værktøj er baseret på det princip, at værktøjet er tilpasset brugeren, således at risikoen for arbejdsskader mindskes. Derudover vægtes det højt at værktøjet skal gøre det nemt at udføre arbejdet på bedste vis. Disse standarder opfylder Bachos rørtænger naturligvis også. Rigid er et andet værktøjsbrand, hvis rørtænger er berømte for deres uovertrufne robusthed og driftsikkerhed. Rørtængerne fås i støbte aluminiumshåndtag, hvilket reducerer vægten. Faktisk reduceres vægten med næsten 40% sammenlignet med lignende støbejernstænger. Derfor er rørtangen velegnet til at have til diverse projekter rundt omkring i huset.

Her har jeg samlet nogle af de mest typiske rørtænger:

 • Almindelig universalrørtang
 • Kæderørtænger
 • Stroptænger
 • Hjørnerørtænger
 • Lige rørtænger

Disse er designet til forskellige behov. Rørtangen med udveksling har et unikt design, der forstærker den kraft, der påføres røret under drejning. Denne er ideel til løsning af fastlåste koblinger og samlinger, der sidder fast på grund af eksempelvis alder eller skader. Uanset hvad du er på udkig efter, så er en rørtang bestemt et must have for enhver gør-det-selv-mand, hvis du skal arbejde med rør eller fastholdelse af andre afrundede emner. Grundet de mange typer rørtænger på markedet samt muligheden for at tilpasse rørtængerne til det givne emnes dimension giver rig mulighed for at finde en rørtang, der passer til lige præcis dit projekt og dine behov.

Står du også og skal bruge en rørtang til et gør-det-selv-projekt, så har jeg her samlet mine bedste tips til at finde den aller bedste rørtang til arbejdet. Der er nemlig et par ting du bør overveje, inden du køber den første rørtang, du får øje på. 

Mine tips:

 • Rørtangen skal være ergonomisk. Det vil sige, at den skal være designet ergonomisk korrekt og kunne yde optimal komfort under anvendelse. Dette vil øge produktiviteten, hvis den er behagelig at arbejde med.
 • Sikkerhed er vigtig, når det kommer til værktøj. Er rørtangen sikret mod at du kan klemme fingrene eller på anden vis komme til skade ved anvendelse?
 • Sørg for at rørtangen generelt er brugervenlig. Er den nem at arbejde med og indstille? Det gør arbejdet lettere, hvis værktøjet er simpelt og let medgørligt.
 • Smalle kæber med aggressive tænder som er vinklet indad, små inderst og større længst ude, giver bedre greb på alle rørdimensioner
 • Gå efter en rørtang i rustbeskyttet og højtlegeret stål.
 • Rørtænger fås i forskellige længder og spændevidder. Jeg anbefaler, at du undersøger hvad du har behov for og finder en rørtang, der passer til netop dette.
 • Er rørtangen udelukkende til et par hobbyprojekter en gang i mellem, så er der ingen grund til at du betaler dyre domme for værktøjet. Men husk alligevel på, at pris og kvalitet går hånd i hånd, og du får naturligvis, hvad du betaler for. Overvej derfor, hvad rørtangen skal bruges til, og hvor meget du kommer til at bruge den, inden du beslutter dig.

5/5 - (1 vote)

Pælehammer – Stor guide til bedste køb

Tidligere artikel

Einhell hækkeklipper. Find Billigste hækkeklipper i 2023

Næste artikel

Du kan måske også lide