Bedste rørbukker
HåndværktøjVærktøj

Rørbukker til kobber, aluminium og rustfrie rør. Stor Guide

0

Jeg er netop i gang med at renovere entréen i min bolig, og til det vil jeg lave min egen knagerække af vandrør. Til denne proces skal jeg bruge en rørbukker, og jeg vil her fortælle dig om de forskellige typer rørbukkere, samt gode tips til valg af rørbukker til diverse gør-det-selv-projekter. 

Hvad er en rørbukker?

En rørbukker er et uundværligt stykke værktøj til arbejde på varmesystem samt rørledninger og bilreparationer. Generelt er en rørbukker en nødvendighed til opgaver, hvor der skal bukkes rør. Der findes utrolig mange typer rørbukkere på markedet, og dine behov er afgørende for, hvilken du skal vælge til dit projekt. Er du en gør-det-selv-mand ligesom jeg, så er en rørbukker dog et must have til værktøjssamlingen.

>>Se udvalget af rørbukkere hos Globaltools.dk
>> Find rørbukker hos Toolster.dk

Hvad bruger man en rørbukker til?

En rørbukker bruges, som navnet antyder, til at bukke rør. Mulighederne er mange, og det er kun fantasien der sætter grænser. Typisk bruges rørbukkeren til vvs-arbejde, hvor der arbejdes en del med rør, eksempelvis vandrør. Derudover kan rørbukkeren som sagt bruges til diverse opgaver, hvor der indgår rørledninger eller forskellige slags rør, der skal bøjes eller bukkes. Der kan også fås rørbukkere, der giver dig mulighed for samtidig at klippe rørene.

Forskellige slags rørbukkere

Der findes fire slags rørbukkere: Akku rørbukker, rørbukker med ledning, hydraulisk rørbukker og sidst men ikke mindst en håndholdt/manuelt betjent rørbukker. Disse fire rørbukkere vil jeg beskrive nærmere nedenfor.

>>Se udvalget af rørbukkere hos Globaltools.dk
>> Find rørbukker hos Toolster.dk

Akku rørbukker
En akku rørbukker er alsidig og kan bukke mange typer rør. Typisk kan denne type rørbukker bruges overalt uden behov for skruestik. Du får altså mobil bøjning, hvor som helst, uden at skulle tage hensyn til kabel. Denne type rørbukker er ideel, hvis der ikke er mulighed for strømforsyning, dér hvor du skal arbejde. Den batteridrevne model giver god fleksibilitet under diverse opgaver, og du kan altså tage den med hvor som helst.

Rørbukker med ledning

Denne type rørbukker er nem, ukompliceret og hurtig at arbejde med. Du får en kraftigere maskine ved at vælge en rørbukker med ledning. Du skal dog være opmærksom på at ledningen skal være lang nok til dit projekt, så den ikke begrænser dig.

Hydraulisk rørbukker

Denne rørbukker kører på olie, og maskinen står som oftest på tre ben. Denne type rørbukker er ideel til større eller længere rør.

Håndholdt/manuelt betjent rørbukker

Denne rørbukker skal betjenes med håndkraft, og er derfor mest optimal til mindre opgaver.

Er du i tvivl om hvilken rørbukker, der passer til netop dit projekt, så kan du altid rådføre dig hos en værktøjsforretning tæt på dig. De vil kunne rådgive dig, så du får en rørbukker, der kan få arbejdet gjort let og hurtigt. Jeg vil personligt anbefale en akku rørbukker, da den er langt mere fleksibel, og du slipper dermed for at skulle tage hensyn til, hvorvidt der er strømforsyning eller ej. Du kan altså bukke rør hvor som helst, hvilket giver mulighed for at arbejde steder, hvor der ikke nødvendigvis er en stikkontakt til ledningen. Derfor er akku rørbukkeren et udmærket valg til enhver gør-det-selv-mand. En akku rørbukker kan sagtens klare mosten, hvis den skal anvendes til hobbyprojekter, da de batteridrevne værktøjers batterier er blevet langt mere kraftige og konkurrencedygtige med værktøjer med ledning. Du kan med fordel medbringe et ekstra batteri, hvis du ved, at du skal arbejde på et større projekt, hvor der kræves mere af rørbukkeren. Således slipper du får at batteriet går tør for strøm midt i arbejdet.

> Se udvalget af rørbukkere hos Globaltools.dk
> Find rørbukker hos Toolster.dk

Gode tips ved køb af en rørbukker

Hvis du, ligesom jeg, står med et gør-det-selv-projekt, hvor du bare må eje en rørbukker, så har jeg her samlet mine bedste tips ved køb af en rørbukker. Der er nemlig et hav af overvejelser at gøre sig, når den rette rørbukker skal findes.

Gode tips:

  • Du bør først og fremmest sætte brugervenlighed i højsædet. Har maskinen et ergonomisk greb, som sikrer, at du kan arbejde nemt og behageligt? Sørg eventuelt for at maskinen har et glidsikkert greb, så du får bedre greb om værktøjet, når du anvender det.
  • Der findes et hav af rørbukkere, som kan bukke forskellige typer rør. Overvej derfor hvilken type rør, du skal bøje, og find derefter en maskine der passer til netop dine behov. Nogle maskiner klarer både bløde og hårde rør i materialer såsom stål, rustfrit, aluminium, kobber, messing, bronze og titanium. Dette kan dog variere, så sørg altid for at undersøge dette, inden du anskaffer dig en rørbukker.
  • Prisen – når det køber til køb af rørbukker, så er der ingen grund til at betale dyre domme for et værktøj, hvis du udelukkende skal bruge det til et par hobbyprojekter en gang i mellem. Er du en mere dedikeret gør-det-selv-mand, så kan det betale sig at give mere for rørbukkeren. Pris og kvalitet hænger som altid sammen, så du får naturligvis, hvad du betaler for! Det vigtigste er, at du køber en rørbukker der kan klare det, som du skal bruge den til.
  • Sørg for at rørbukkeren kan bukke rørene uden folder. Dette skaber et langt pænere slutresultat.
  • Kan rørbukkeren bruges uden skruestik? Det letter arbejdet, hvis du kan gå lige til opgaven uden at skulle finde et skruestik frem også. De fleste nye rørbukkere kan dog anvendes uden brug af skruestik.
  • Tjek om maskinen har en hurtig og langsom gang for målnøjagtig bukning.
  • Er maskinen straks klar til brug uden at skulle bruge tid på indstilling? Det gør arbejdet lidt nemmere, hvis der er mulighed for at gå lige til sagen.
  • Er det nemt og hurtigt at få udskiftet bukkesegmenter og glidestykker i rørbukkeren?
  • Vil du have en akku rørbukker, så sørg for at batteriet er stort nok til dit behov. Batteriets levetid og ydeevne afhænger naturligvis også af, hvad rørbukkeren skal bruges til.
  • Skal din rørbukker være med ledning, så sørg for at ledningen er lang, så du nemt kan komme vidt omkring. Ledningen er ingen hindring, hvis blot den er lang nok til at kunne bukke de rør, du skal bruge.

> Se udvalget af rørbukkere hos Globaltools.dk
> Find rørbukker hos Toolster.dk

4.7/5 - (4 votes)

Værkstedspresse. Se eksperternes valg

Tidligere artikel

Bordrundsav. 15+ populære modeller

Næste artikel

Du kan måske også lide