Bedste multicutter
ElværktøjVærktøj

Multicutter – få råd til den bedste multicutter her

0

Jeg er løbet ind i et lille frirum, hvor jeg har fået tid til et større projekt: mit gulv. Der skal noget nyt gulv på, og det bliver et større projekt. Heldigvis har jeg som sædvanligt fundet det rigtige værktøj frem til opgaven. Det bliver nemlig en glimrende mulighed for at give min multicutter noget arbejde, for den bliver helt væsentlig, når det nye gulv skal på plads.

Hvad er en multicutter?

Der er simpelthen tale om et rigtig alsidigt værktøj, som kan klare mange opgaver. Multicutteren er et redskab, der har enormt mange funktioner, og det er ikke begrænset til få opgaver. En multicutter er en lille, håndholdt sav, som har muligheden for at skifte klingen ud alt efter, hvilket arbejde, den skal klare. Multicutteren er dog ikke beregnet til større opgaver, men den er helt vild god til det finurlige arbejde, hvor du skal skære noget i mindre rum. Det er den både, fordi du kan skifte klingen ud til forskellige projekter, hvorfra navnet ’multicutter’ er opstået, men også fordi den er håndholdt og nem at håndtere. De fleste multicuttere kommer med mange forskellige klinger i en pakke, og du kan også være heldig at finde en, der har forskellige typer sandpapir, unbrakonøgle og nogle har tilmed søvsuger indbygget. Den er drevet af strøm, så det er bare i en stikkontakt, og så er du godt i gang.

Hvad bruger man en multicutter til?

Multicutteren er som sagt meget anvendelig. Det er de fleste gøremål i de små områder, hvor den rigtig viser sit værd. Det er også der, den kan erstatte andre stykker værktøj, som fx en listesav, når du arbejder med gulvet. Når du arbejder med gulv, som jeg skal til, så er multicutteren nemlig rigtig smart. Jeg synes nemlig, det er noget omstændeligt, hvis jeg skal save mine gulvbrædder til med en listesav, så de passer ind i indfatningerne. Det er meget nemmere med en multicutter.

Den er desuden ideel til at skære ind i paneler og lister, hvis du nu har et nyt møbel, som du gerne vil finde plads til – og du gerne vil have dem til at stå pænt og tæt op ad væggen. Det er desuden drønsmart, at du har muligheden for en sliber, så hvis du nu vil reparere huller i dit trægulv, så kan du både skære dine fyldninger til, og så kan du slibe bagefter, så gulvet bliver rigtig fint. Sliberen kan du naturligvis også bruge i andre sammenhænge, og multicutteren er rigtig god, når det er de små ting, du skal arbejde med. De større overflader og savninger bliver dog for meget for multicuttere, der i højere grad er et værktøj til at arbejde i de små rum. Det kan udover paneler, liste og gulve også være ting som arbejde i gips, afskrabninger og skæringer i metalrør.

Sådan finder du den bedste multicutter

Når jeg skal finde et stykke værktøj til multicuttere, så prøver jeg altid at tage et skridt tilbage for at koncentrere mig om, hvad jeg skal bruge den til. Multicutteren er jo et værktøj til de små rum, så det er vigtigt at have med, når jeg prøver at finde den bedste til det arbejde. Du skal først og fremmest kigge efter, hvad der følger med den multicutter, du overvejer at købe. Mange pakkeløsninger giver dig alt det, du har brug for i forhold til både klinger og sandpapir, så du kan komme i gang med det samme, og så er det tit lidt billigere, end hvis du skal til at købe alt udstyret selv. Du skal se, om du ikke kan finde en multicutter med både segmentsavklinge og dybsavklinge.

Herudover bør du kigge efter, om multicutteren har den kabellængde, du har brug for. Det nytter ikke noget at stå og bande over, at kablet ikke er langt nok. Jeg synes, at det er bedst, når kablet er længere end 4 meter, fordi jeg så er sikker på, at jeg ikke lige pludselig skal til at finde forlængerledninger og alt muligt frem. Det er desuden en maskine, du holder i hånden, og så er det altså vigtigt, at den føles god og nem at håndtere. Nogle maskiner ser rigtig fine ud på papiret, men hvis ergonomien ikke er rigtig, så kan det være lige meget, fordi balancen føles forkert. Og netop balancen er væsentlig, når du arbejder i de små rum. Herudover bør du finde en multicutter med mulighed for at regulere hastigheden til, så du selv kan bestemme, hvor hidsigt den skal save alt efter, hvad du arbejder med.

Anbefaling af multicuttere

De fleste multicuttere er stadig drevet af strøm gennem et kabel, men hvis du godt kan lide, at dit værktøj er trådløst, så Bosch nogle fantastiske akku-multicuttere. Du går ikke glip af gode saveevner, bare fordi det er en akku-multicutter, og du kan stadig få nogle pakker, hvor du har alt det udstyr, du har brug for. Jeg vil dog også sige, at lige nu er akku-multicutteren den dyreste løsning, og hvis du holder øje med, at kabellængden er lang nok, så behøver du måske ikke at kigge efter en akku-multicutter. Hvis du ønsker det, vil jeg dog helt klart anbefale Bosch, der virkelig forstår at lave nogle lækre akku-multicuttere.

En af de lidt billigere muligheder, hvor du stadig sikrer dig, at multicutteren kan klare arbejdet, er Einhells multicuttere. Det er nemlig vigtigt, at du arbejder med komfort, når du laver arbejde med multicuttere, hvor det hurtigt bliver ubehageligt, hvis ikke værktøjet er komfortabelt. Einhell har nogle pakkeløsninger, hvor du er godt kørende, og du stadig får maskiner med masser af styrke, så du kan klare stort set alle opgaverne i de små rum.

Det handler meget om, hvilken mængde af arbejde, du forventer at skulle lave med din multicutter. Det er et virkelig godt stykke værktøj, og du kommer rigtig langt med den billigere version fra Einhell, selvom de kabelløse Bosch multicutter er meget lækker at arbejde med. Det vigtigste er, at du får alt det udstyr med, du skal bruge.

4.2/5 - (4 votes)

Metabo rundsav. Find bedste priser i denne købsguide

Tidligere artikel

STIGA Plæneklipper. Stort overblik over bedste 2023-modeller

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj