mosfjerner
Havemaskiner

Mosfjerner. Få en flot græsplæne uden mos

0

Det er de færreste haveejere, der er vilde med, at deres græsplæne er fyldt med mos. Derfor har mange et ønske om at fjerne mos fra deres græsplæne. Mosset vokser særligt godt i skyggen, hvor det er mere fugtigt. Desuden vokser det også godt i plæner, hvor græsset generelt ikke trives.

Det er vigtigt, at du ikke giver mosset gode vækstbetingelser. Hvis du gør det, vil det være et tilbagevendende problem hvert år. Derfor er det ikke nok, at du bruger en mosfjerner, da du også er nødt til at bekæmpe det løbende. Gør du ikke det, ender du med at skulle bruge en mosfjerner lidt for hyppigt.

Heldigvis er en mosfjerner / plænelufter en effektiv maskine, hvis du allerede er blevet ramt af mos i græsplænen. Derfor er der mange, der kan få brug for en sådan maskine. Hvis du leder efter en ny mosfjerner, er du kommet til den rette side, da du herunder finder et stort udvalg af forskellige mosfjernere.

Hvad er en mosfjerner?

Du kan godt fjerne mos på andre måder, end med en mosfjerner. Der bør dog ikke herske tvivl om, at det er den mest effektive måde at gøre det på. Hvis du har meget mos i din græsplæne, er det også bedst at benytte en maskine til formålet. En sådan maskine er naturligvis en såkaldt mosfjerner.

En mosfjerner er en maskine, der river mosset op. Faktisk minder den faktisk på mange punkter om en ganske almindelig plæneklipper. Den er typisk enten drevet af el eller benzin, og køres hen over plænen. Maskinen er udstyret med en stikkende valse, der sørger for at hivet mosset op, så det fjernes fra din græsplæne.

Det er ganske vist en effektiv løsning, hvis du skal fjerne mos, men det er dog også en både dyrere og mere pladskrævende løsning. Hvis du kun skal bruge den en enkelt gang, kan du overveje, om ikke det giver bedre mening at leje én. Skal du bruge den hyppigt, giver det naturligvis bedst mening at købe én til dig selv.

De fleste mosfjernere er elektriske

En elektrisk mosfjerner kan på mange punkter ligne en græsslåmaskine. Ikke nok med det, så skal den også bruges på samme måde. De egner sig bedst til den mindre græsplæne. Ofte er det også en del billigere, end en af de større og kraftigere benzinmodeller.

Hvis du har gjort dig overvejelser om at investere i en elektrisk plænelufter, er der en række ting du skal være opmærksom på. Det er blandt andet noget, der er gældende for nedenstående:

  • Motoren er ikke altid lige kraftig. Det er især på de billige modeller, at du kan ende med at mangle kraft. Afhængigt af, hvor ofte du har i sinde at bruge den til at fjerne mos, bør du overveje at købe en model, der har en lille smule mere kraft at give ud af, end hvad du umiddelbart har behov for.
  • I og med, at motoren kører på el, kræver det, at du har en forlængerledning tilsluttet. Der findes også enkelte modeller, der er udstyret med batteri, men de fleste af de elektriske modeller er dog forsynet med en ledning. Derfor skal du være opmærksom på, at du skal trække en ledning efter dig.
  • Det er også en god idé at kigge på holdbarheden. De billige modeller er ikke billige uden grund. Hvis du bruger dem en del, så holder de ikke i specielt lang tid. Omvendt kan du dog også købe en ny, når den gamle er ved at være slidt op, da det ikke koster dig det store at købe en sådan maskine.

Du kan selvfølgelig også vælge at købe en benzindrevet mosfjerner. Disse modeller kan findes til både privat og professionelt brug. Det er dog primært professionelle, der driver dem, da de har brug for, at deres udstyr er i orden. Private haveejere med store haver kan dog også få brug for en benzindrevet mosfjerner.

Det er også muligt at leje de store professionelle maskiner i byggemarkeder osv. Det kan være relevant, hvis ikke du ønsker at investere i din egen maskine. Som der også tidligere er givet udtryk for, giver det dog ofte god mening at købe sin egen. Det er især gældende, hvis du ved, at du får brugt den relativt ofte.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg vælger mosfjerner?

Når det kommer til at vælge en mosfjerner, er der mange faktorer, der er vigtige. Derfor er det naturligvis også disse faktorer, der skal tages højde for, når du skal vælge. Er det første gang du skal købe en sådan maskine, er det ikke sikkert, at du ved, hvad du skal holde øje med. Det er især nedenstående:

  • Styrke: Du skal holde øje med, hvor kraftig motoren er. Hvis det er en elektrisk model, vil styrken blive angivet i Watt (W). Jo større et tal, der er, desto kraftigere vil motoren også være. Det betyder dog også, at den skal bruge mere strøm, når du kører med den.
  • Ergonomi: Er det muligt at justere højden på håndtaget? Det er ikke sikkert, at dens indstilling fra start passer til din højde, hvorfor det er vigtigt, at du kan indstille den. Man kan nemlig meget hurtigt ende med at få ondt i ryggen, hvis du skal skubbe den rundt på plænen i en forkert højde.
  • Funktion: Du bør også tage højde for, hvad den kan. Det er ikke alle mosfjernere, der kan det samme. Er det fx muligt at justere hjulene individuelt, samlet eller slet ikke? Er den udstyret med en beholder, så mosset samles op? Og hvor stor er den i så fald? Det er nemlig ikke specielt spændende at rende og tømme beholderen hele tiden, fordi den fyldes for hurtigt op.
  • Betjening: Er du sikker på, at det er nemt at starte den? Eller kræver det kræfter? Det er der nemlig nogle benzinmodeller, der gør. Hvis der er brug for en ledning, skal du også sikre, at den er placeret fornuftigt, da du ellers kan risikere, at den vil være i vejen, når du skubber rundt med maskinen. Har den en form for sikkerhedsfunktion, så du ikke kan komme til at starte den ved et uheld? Det er i hvert fald vigtigt, da du ellers kan komme til skade.
  • Prisen: De fleste mener også, at prisen er et vigtigt aspekt. Der er ikke nogen, der har lyst til at betale overpris for deres mosfjerner, men omvendt bør den heller ikke være for billig. I de fleste tilfælde er der nemlig en direkte sammenhæng mellem pris og kvalitet, når du køber en mosfjerner.

Vælg din mosfjerner ud fra dine behov

Hvis du skal købe en mosfjerner, kan du vælge blandt mange modeller. Derfor kan det være svært at finde den rette. Det kræver i hvert fald, at du tager dig tid til at sætte dig ind i dine krav og behov. Hvis du gør det, ved du også, hvad du er på jagt efter.

Derfor bør du starte med at lave en liste over dine behov, før du går i gang med at lede efter en maskine, du kan bruge i din have. Det vil nemlig ikke være alle modeller på det danske marked, der er noget for dig, hvorfor du skal være i stand til at frasortere dem.

5/5 - (2 votes)

Løvblæser benzin. Stor guide til bedste køb

Tidligere artikel

Bosch borehammer. Effektiv til beton og mursten

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Havemaskiner