Træning og fitnessTræningsudstyr

Mini Trampolin

0

Det er bestemt ikke alle, der finder løb eller cykling underholdende. Derfor er der mange, der søger alternative motionsformer. I denne forbindelse falder mange for jumping fitness, hvis popularitet er stigende. Det eneste, der skal bruges til denne motionsform, er en mini trampolin.

Hvad er en mini trampolin?

En mini trampolin (kaldes ofte også en fitness trampolin) er en lille trampolin, der kan bruges inde og ude. Til forskel for en stor havetrampolin, er den dog ikke blot til sjov og spas. Derimod bliver de primært brugt med henblik på at dyrke motion. Det ændrer dog ikke på, at det underholdende aspekt er vedblivende.

Denne type trampolin købes derfor primært af folk, der vil dyrke en sjov og anderledes form for motion. Desuden kan disse trampoliner være både med og uden håndtag. Er man nybegynder, kan det være en fordel at vælge en model, der er udstyret med håndtag.

De fleste mini-trampoliner består af en ramme, der måler cirka en meter i bredden. I denne ramme vil der naturligvis være fjedre eller kraftige elastikker, der holder en springdug fast. Samtidig er det også disse fjedre eller elastikker, der gør det muligt at hoppe.

Trampolinen er som regel placeret på en række små ben. Det er forskelligt fra model til model, hvor mange ben, der er monteret. Det har ikke den store betydning, om din trampolin har mange eller få ben. Det, der betyder noget er, at den står sikkert og stabilt.

Hvilke muskelgrupper kan jeg træne med en mini trampolin?

Når du springer på livet løs på en mini trampolin, rammer du faktisk flere muskelgrupper. Det er dog især dine balle- og lårmuskler, der aktiveres under denne træning. Det er dog ikke alt, for du kan også styrke både læg- og coremuskler med en fitness trampolin.

Den store ballemuskel, der hedder gluteus maximus, er både aktiv i den op- og nedadgående fase. Når du springer op i luften, vil den hjælpe dig med at accelerere. I den nedadgående fase er det også gluteus maximus, der står for at bremse din bevægelse igen.

Lår- og lægmusklerne har de samme funktioner, når du bruger en sådan trampolin. Dertil er det også dine lægmuskler, der i samarbejde med dine coremuskler, sørger for at holde dig oprejst. Din styrke i læg- og coremuskler er derfor afgørende for, at du holder balancen og ikke falder.

Ydermere er det faktisk også muligt at aktivere og styrke de stabiliserende muskler omkring hofterne. Disse muskler vil nemlig blive sat på hårdt arbejde, når du bruger en fitness trampolin. Det gælder bl.a. ballemusklerne gluteus min og gluteus med.

Hvordan vælger jeg den rette mini trampolin?

Har du besluttet dig for, at du gerne vil købe en mini trampolin? I så fald er det vigtigt, at dit valg af trampolin sker med omhu. Der findes nemlig mange modeller på det danske marked, som adskiller sig på mange punkter. Derfor vil det ikke være dem alle, der egnede for dig.

Er det første gang du skal købe en trampolin til fitness, er det ikke sikkert, at du ved, hvad du skal holde øje med. Der er nemlig flere faktorer, der bør have betydning for dit valg. Er du helt grøn på dette område, er det heldigvis noget, du kan blive klogere på herunder.

Skal den være med eller uden håndtag?

Som der tidligere er givet udtryk for, fås mini-trampoliner med og uden håndtag. Der er naturligvis fordele og ulemper ved begge dele. Derfor er der ikke nødvendigvis et valg, der er mere rigtigt end det andet. Det rette valg afhænger af, hvad formålet med din træning er.

Langt de fleste modeller er udstyret med håndtag, da det simpelthen gør træningen lettere. Vil du gerne udfordre dig selv yderligere, kan du vælge en model uden håndtag. Det vil nemlig betyde, at du skal arbejde hårdere for at holde balancen. Det medfører, at du får en mere effektiv balancetræning på trampolinen.

Vælger du i stedet en model med håndtag, kan du dog ofte træne mere intens. Du behøver nemlig ikke at have samme fokus på at holde balancen, da du kan bruge håndtaget til dette. Derfor er en sådan model fordelagtig for dig, der blot ønsker en intens og givende træning.

Rigtig mange ønsker at købe en mini-trampolin, fordi det er en sjov og anderledes motionsformer. Det er dog også en form for motion, der gør det muligt at forbrænde mange kalorier. Hvis det er dét, der er dit mål, bør du vælge en model med håndtag.

Hvilke materialer er den lavet af?

Der bliver brugt en lang række materialer til at lave en trampolin. Derfor er det også et punkt, hvor modellerne adskiller sig fra hinanden. Bl.a. er der forskel på, om springdugen er lavet af et elastisk eller uelastisk materiale.

På de modeller, hvor dugen er lavet af et uelastisk materiale, leveres elasticiteten kun af fjedrene eller elastikkerne, som dugen er spændt fast med. Vælger man i stedet en dug i et elastisk materiale, vil springdugen også føre et elastisk element til oplevelsen.

Det vil sige, at de trampoliner, der har en elastik springdug ofte giver mulighed for højere hop. Derudover er de fleste modeller baseret på en ramme af stål. Springdugen er spændt fast til denne ramme, hvilket sker med enten stålfjedre, elastiske stropper eller gummistropper.

Hvis du vælger at købe en mini trampolin med håndtag, skal du også være opmærksom på, at materialerne varierer her. I de fleste tilfælde er selve håndtagene dog lavet af gummi eller et skridsikkert kunststof. Stangen på håndtaget er ofte lavet af metal.

Hvor stor skal den være?

Når du skal købe en mini trampolin, er størrelsen også et aspekt, du skal have fokus på. Du kan nemlig finde trampolinerne i flere forskellige størrelser. De mindste har en diameter på cirka 96 centimeter, mens de større modeller måler omtrent 134 centimeter i diameter.

Det er selvfølgelig ikke kun diameteren, du skal have med i dine overvejelser. Der er nemlig også forskel på, hvor høje de er. De laveste modeller har en højde på kun 20 centimeter, mens de højest er noget højere. De måler nemlig ofte i omegnen af 55 centimeter.

Generelt får man et bedre spring på de større modeller. Dog afhænger det også af, hvilken dug og fjedermekanisme, der er anvendt. Derfor kan det virke tiltalende at vælge en større model, men sørg for, at du faktisk har plads til den.

Stiller du krav til udseendet?

Det er bestemt ikke alle, der går op i, hvordan deres mini trampolin ser ud. For nogen er det blot et træningsredskab, der skal tjene en bestemt funktion. For andre skal den være en del af indretningen i deres træningslokale derhjemme.

Hvis du har krav til udseendet, bør du naturligvis udpensle disse, inden du går i gang med at lede. Det vil nemlig gøre det lettere at frasortere de modeller, der ikke lever op til dine krav. I denne forbindelse er det desuden en fordel, hvis du kan være meget præcis.

Stiller du ikke krav til udseendet, har du et større udvalg at vælge mellem. Derfor anbefales det som udgangspunkt også, at du ikke lader dig styre for meget af udseendet. Der er nemlig flere andre faktorer, der bør tillægges et større fokus, når du skal vælge.

Giv denne post en karakter

Crossfit udstyr

Tidligere artikel

Motionscykel

Næste artikel

Du kan måske også lide