maskinskruestik
VærkstedsindretningVærktøj

Maskinskruestik – en uvurdelig hjælper

0

Er du typen, som holder af at have udstyret i orden i dit værksted? Du er måske ved at finde nødvendigt værktøj til dit nye værksted, eller måske føler du bare, at I har brug for en opgradering af udstyr. Uanset, så en maskinskruestik en god investering. Hvis I på arbejdspladsen sætter pris på nøjagtighed og præcise resultater, vil en maskinskruestik være et godt køb for jer.

Hvad er en maskinskruestik?

Skruestikken trækker spor helt tilbage til middelalderen, hvor den blev brugt som opspændingsværktøj af håndværkere. Skruestikken havde i middelalderen, og har i dag stadig en uundværlig status inden for værktøj. Værktøjet tager udgangspunkt i princippet ved at fastspænde en genstand mellem skruestikkens kæber, der også kaldes bakker. I begyndelsen blev skruestikken designet som en tang, hvor den ene af kæberne var fastspændt til et arbejdsbord, og den anden af kæberne var bevægelig. For at gøre skruestikken mere funktionel, udviklede man den type, som er mest anvendt i maskinværksteder i dag, hvor begge kæbestykker bevæger sig parallelt. En parallelskruestik betegnes ved angivelse af bredden af kæberne samt spændevidden for skruestikken.

Det kan variere meget mellem hvilken genstand, der ønskes fastspændt på en skruestik, derfor kan det for den enkelte genstand have betydning, hvilken type bakker, der anvendes som spændekæber. Nogle genstande kan ikke tåle kæbernes fastspænding, hvilket vil efterlade spændingsmærker på genstanden. Af denne grund findes beskyttelsesbakker bestående af diverse materialer, således fastspændingen sker med forbehold på den fastspændte genstands forholdsregler. For eksempel vil det være en fordel for brugeren at gøre brug af riflede beskyttelsesbakker lavet i hærdet aluminium til fastspænding af genstande med grov eller medium finish. Derimod egner beskyttelsesbakker med fiberbelægning sig godt til genstande med høj finish. Derfor er det ikke uden betydning hvilken type beskyttelsesbakker, der gøres brug af.

Der er adskillige faktorer, der har betydning for prisen af beskyttelsesbakker. Udover kvaliteten af materialet som beskyttelsesbakkerne er produceret i, så har dimensioner og belægning en væsentlig rolle. Bakkerne købes som udgangspunkt i sæt af to styk. For eksempel kan lavpris beskyttelsesbakker med gummibelægning og en bredde på 125 mm, købes fra 50 kroner. Ønskes derimod bakker af højere kvalitet, bliver man nødt til at ofre 175 kroner i stedet for.

Hvad kan man bruge en maskinskruestik til?

Du kender måske en skruestik eller en skruetvinge, som nogen kalder det. Dette er et værktøj, som de fleste værksteder har, helt fra små private værksteder til store arbejdspladser. Det er et uvurderlig stykke værktøj, når der for eksempel skal bores eller skæres. Den fungerer næsten som en ekstra hånd i værkstedet, som kan holder fast i små og store stykker materiale, så du nemt bare kan koncentrere dig om at få de rette resultater. Denne jernnæve holder nemlig materiale så stramt og hårdt, så du kun behøver at have hænderne på det arbejdende værktøj.

Maskinskruestik er næsten det samme som en almindelig skruestik. Denne giver dog en hjælpende hånd, når du bruger store maskiner. En maskinskruestik vil være et godt og ideelt køb, hvis du ofte bruger søjleboremaskine, borestander eller fræsermaskine. Den vil sikre, at du har materialet fastspændt til maskinen, når du bruger de store maskiner, i stedet for at du skal stå og holde det med din hånd. Med dette ekstra stykke værktøj til din maskine, vil du opleve, at du får bedre og mere præcise resultater. Det kan være lige så vigtigt, som at have søm til sin hammer. 

En maskinskruestik bruges oftest ved større værksteder. Både af håndværkere, smed, træsmed men også billedskærere. Der er ingen grænser for, hvad en maskinskruestik kan holde fast for dig. Tit bruger en træsmed dog også små håndskruestikker. Disse kan ikke på samme måde fastspændes, men er håndholdte. Den spændes med håndkraft med en vingemøtrik, og bruges ofte til mindre stykker materiale.

Maskinskruestikkeren kommer i mange forskellige størrelser og kvalitet. Derudover har de også forskellige formål. De har forskellige bakkebredde, bakkehøjde og spændevidder, så du kan få det til at passe, med lige det materiale, som du ønsker at bruge. Er det for eksempel små stålrør, du skal bore i, så kan du nøjes med en lille maskinskruestik, med knap så stor spændevidde. Det er altid vigtigt at købe et maskinskruestik, som passer til det materiale, som du arbejder med. Det er alfa omega, at det helt fastspændt og urokkeligt. Så det nytter ikke noget at købe et for stort maskinskruestik, hvis du kun bruger små stykker materiale. Det også vigtigt, at maskinskruestikket passer til din maskine. Så den må ikke være for bred eller for smal, for så kan den muligvis ikke fastspændes ordentlig til maskinen, og så er maskinskruestikket næsten ubrugelig.

Gode råd ved køb af maskinskruestik

Hvis du er i tvivl om, hvilket maskinskruestik du skal bruge, så kan du stille dig selv disse spørgsmål:

  • Hvor meget vil du give for din maskinskruestik?

  • Hvilket materiale skal du arbejde med?

  • Hvilken maskine arbejder du med?

Sådan finder du den bedste maskinskruestik

Jeg vil lige komme med nogle råd til dig, imens du tænker over de ovennævnte spørgsmål, som du måske kan tage med i dine overvejelser.

Som med alt andet, så får man normalt, hvad man betaler for. Så hvor meget er du villig til at give? Du kan jo eventuelt tænke over, hvor ofte du vil komme til at bruge den. Hvis du bruger den dagligt eller flere gange i ugen, så kan det godt betale sig at kaste nogle flere penge efter købet. Hvis du derimod kun bruger den en gang i mellem, så kan du sagtens bruge færre penge og blive lige så glad for købet.

Som nævnt i forrige afsnit, så afhænger størrelsen af maskinskruestikket meget af, hvilket materiale der skal være plads til, og hvilken maskine du arbejder med. Dermed afhænger prisen også af, hvor stor en maskinskruestik du skal bruge. Det er vigtigt, at du køber efter dit behov. På den måde slipper du for at bruge for mange penge på noget, som du måske ikke får særlig meget brug for, og modsat, så skal du også undgå at købe alt for billigt inc, så det ikke dækker dit behov.

Giv denne post en karakter

Lamelfræser – uundværlig til de kreative

Tidligere artikel

Beurer blodtryksmåler

Næste artikel

Du kan måske også lide