leca kugler
BoligHave og terrasse

Lecakugler. Find de bedste priser i 2023

0

Lecakugler kan bruges til flere formål. De bruges især som isolering til planter – både inde og ude. De kan dog også bruge til helt andre formål. Faktisk er det ikke blot planter, som de kan isolere. De kan også bruges til at isolere kældervæggen e.l., hvilket vidner om, at lecakugler faktisk har mange anvendelsesmuligheder.

Af denne grund kan der også være flere forskellige årsager til, at du leder efter lecakugler. I denne forbindelse er det også vigtigt at understrege, at der er forskel på de mange valgmuligheder, der er at finde på markedet. Herunder bliver du introduceret til, hvad lecakugler er, og en række af de forskellige muligheder, du har.

Hvad er lecakugler?

Hvis du ikke ved, hvad lecakugler er, er det en god idé at starte med at finde ud af, hvad det faktisk er. Det er en form for varmeisolerende kugler, der er fremstillet af ler. De små lerkugler er blevet æltet og brændt, og efter en lang proces er de blevet små, hårde kugle, der har en brændt skal.

De helt tørre stykker ler ligner kugler eller nødder. Det er selvfølgelig derfor, at de kaldes for enten lecakugler eller -nødder. De bliver især brugt som isolering til planter, men kan også bruges til isolering af din bolig. Det er dog ikke alle steder i boligen, at du har mulighed for at isolere med lecakugler eller lecanødder.

Kuglerne kan bl.a. bruges som et varmeisolerende lag i gulve, på terrændæk eller under industrigulve. Efter en ny lovgivning i Danmark, der stiller krav om, at nybyggeri skal være radon-sikret, er lecakugler faktisk et særdeles fordelagtigt valg. De hjælper nemlig ikke blot på isoleringen, men også radon-sikringen.

De fleste bruger lecakugler til at passe deres planter

Til trods for, at du faktisk kan bruge lecakugler til flere formål, bruger de fleste dem til at passe deres planter. Du kan ganske vist godt bruge dem til at isolere i din bolig, men de egner sig særlig godt til at passe godt på dine planter. Det er selvfølgelig ensbetydende med, at kuglerne kan bruges rigtig mange steder.

Blandt andet kan de bruges i din altankasse, hvor de kan fungere som isolering til planternes rødder. Det kan de, da de har en hård og tør overflade. Bruger du en altankasse eller potte uden underskål, er det ikke muligt for planterne at komme af med det vand, de ikke har brug for – og det er vigtigt, at de kommer af med det.

Hvis rødderne står for lang tid i vand, vil de nemlig påbegynde en forrådnelsesproces. Det skyldes, at de ikke er i stand til at skabe det vand væk, der er i overskud. Med lecakugler i dine krukker og altankasser, er du dog sikret, at din rødder kan få den mængde vand, de har brug for.

Det tørre ler skal placeres i bunden af krukken, hvorefter plante og frisk jord fyldes i. Derved sikrer du, at din plantes rødder kan suge de vand, de har brug for, og når de har brug for det. Det er det lecakuglerne har til formål at sikre.

Lecakugler kan bruges til mange formål

Som tidligere angivet, kan du bruge lecakugler til mange formål. Først og fremmest er de dog velegnet til dine planter. I forhold til planter er det vigtigt at have et dræningssystem, så vandet kan løbe væk fra rødderne. Hvis dette ikke sker, vil der – som tidligere nævnt – blive sat gang i en forrådnelsesproces.

Lecakuglerne er i stand til at sørge for, at der er luft mellem rødderne. Som følge af dette, så får dine planter en markant bedre forudsætning for overlevelse og god trivsel. Dertil vil vand ved rødderne også forhindre dem i at ånde. Det kan resultere i, at der bliver skabt misvækst eller at planten ganske enkelt dør.

Det er dog ikke blot i potter, krukker og altankasser, at du kan bruge lecakugler. De kan faktisk også bruges i jorden, som du bruger ude i haven. Hvis dine planter skal have de bedst mulige forudsætninger, er det nemlig et krav, at jorden har en særlig struktur. Har den ikke det, er det sværere for planterne at overleve.

Hvis jorden er for tæt og fast, kan dine planter ikke ånde. Kan de ikke ånde, så kan de ikke vokse sig større. Hvis du har lecakugler i jorden, vil det give din plante bedre mulighed for at vandre og bevæge sig. Hvis den får lov til dette, så har den selvfølgelig også markant bedre vækstbetingelser.

Lecakugler har også en god isoleringsevne

Der er mange, der tror, at man kun kan bruge lecakugler til sine planter. Det er dog slet ikke tilfældet. Faktisk er der tale om et materiale, der kan bruges til mange andre formål. Du har blandt andet også mulighed for at bruge dem i din bolig. Lecakugler kan nemlig også bryste sig af at have en fremragende isoleringsevne.

Hvad det betyder er, at det faktisk er muligt at bruge kuglerne til at isolere kældervægge, terræn samt flere andre steder i din bolig. Hvis du vælger at gøre brug af lecakugler til at isolere, er det vigtigt, at du sørger for at vælge en type lecanødder eller -kugler, der er udviklet med henblik på at blive brugt til isolering.

Vælger du en sådan type lecanødder, er du nemlig garanteret, at de giver en effektiv varmeisolering. Desuden sikrer det også, at det ikke er muligt for fugten at trænge op igennem det isolerende lag. Dertil er leca også et materiale, der fremmer udtørringen af en fugtig væk, så du hurtigt kan genskabe et godt indeklima.

Som der også tidligere er givet udtryk for, kan lecakugler også bruges til at isolere mod radon. Her skal du dog sikre, at du køber den rette typer lecakugler, da lecakugler til planter eller lecakugler til krukker ikke er egnet til denne opgave.

Brug lecakugler til at isolere dit terræn

Har du i sinde at isolere dit terræn? I så fald er det faktisk muligt at gøre brug af lecakugler. Hvis du skal bruge kuglerne til dette, skal du gå efter et specialprodukt, der kombinere kapillarbrydende og varmeisolerende egenskaber. Det er nemlig den type lecakugler, der egner sig bedst til isolering – og især til terrænisolering.

Fordelen ved et sådant specialprodukt er, at overfladen er lakeret. Det kan virke som om, at dette ikke har nogen betydning, men det har det. Det giver nemlig en vandskyende effekt, så andet bliver afvist. Dertil kan et lag af lecakugler på ca. 150 mm være med til at trykudligne, når det kommer til radon i jorden.

Har du et ønske om at efterisolere din kælder, er det også muligt at bruge lecakugler. Hvis du bor i et gammelt hus, kan du opleve, at der er kolde og fugtige vægge i din kælder. Til et sådant formål kan lecakugler være en både nem og billig måde at få et godt indeklima. Derfor er du sikker på, at de har en rigtig god effekt.

Ikke nok med det, så kan de også hjælpe dig med at spare penge på din varmeregning. Det er tilmed ganske nemt at efterisolere udvendigt, da du kan gøre dette ved at hælde lecakugler langs kanten. Hvad det betyder er, at det er en efterisolering, du nemt selv kan klare, hvorfor det også er ganske billigt at få udført.

5/5 - (2 votes)

Afrettersæt. Stor guide til bedste køb

Tidligere artikel

Høreværn. Vi guider dit til det rigtige køb

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Bolig