Lægtehammer
HåndværktøjVærktøj

Lægtehammer. Find de 10 meste anbefalede modeller her

0

Du kan finde mange forskellige hamre på det danske marked. Hvis du er relativt grøn på området, er det ikke altid lige nemt at kende dem fra hinanden. Derfor er det heller ikke sikkert, at du ved, hvad en lægtehammer er. Faktisk er det dog en af de mest populære hammertyper, som især bruges af tømreren.

En lægtehammer kan bruges til et stort antal formål. Af denne grund anbefales det at have en lægtehammer i værktøjskassen, da du ikke ved, hvornår du får brug for den. Hvis du leder efter en god lægtehammer, er du kommet til det rette sted, da du herunder finder et stort udvalg af forskellige lægtehamre i høj kvalitet.

Hvad er en lægtehammer?

En lægtehammer er et vigtigt værktøj for enhver tømrer. Det betyder dog ikke, at det kun er tømrer, der kan få brug for en sådan hammer. Det er en relativt tung hammer, set i forhold til dens relativt korte skaft, da de fleste modeller vejer mellem 750 og 1.000 gram.

I og med, at det er den foretrukne hammer blandt mange tømrere, er der også mange, der kender den som en tømmerhammer. Det er dog ikke dens officielle navn. Hvis du ikke har hørt om en lægtehammer, er det ikke sikkert, at du ved, hvordan du kan kende den fra nogle af de andre hammertyper.

Hvad kendetegner en lægtehammer?

En lægtehammer kan man nemt ende med at forveksle med en kløfthammer. Dog er de to hamre ikke helt ens. En kløfthammer er nemlig forsynet med to lige lange kløer, som derved danner en kløft. Disse to kløer bliver typisk brugt til at trække søm ud med.

En lægtehammer kommer også med to kløer, men her er de dog ikke lige lange. Den ene af de to kløer er en kende længere, end den anden, i modsætning til kløerne på en kløfthammer. Ikke nok med det, så er den længste de af de to kløer faktisk også blevet tilspidset.

I og med, at hammeren er blevet forsynet med en spids klo, er det nemt at fastgøre lægtehammeren i spær eller bjælker. Det er særligt en fordel i forbindelse med tagarbejde. Kloen kan du derfor bruge til at trække både lægter og bjælker hen til dig. Det kan vise sig at være yderst anvendeligt i flere sammenhænge.

Kan spidse klo kan tjene mange formål

Du kan dog ikke kun bruge den spidse klo til at trække lægter og bjælker hen til dig. Den kan faktisk også bruges til flere andre formål. Blandt andet er den særligt brugbar, når du skal skrabe fuge ud, skille brædder ad, og tilmed slå søm i på trange steder. Det kræver dog, at du ved, hvad du laver, for at kunne ramme plet.

Det siges også, at den tilspidsede klo kan hjælpe én, hvis man er ved at falde ned fra et tag, da man dermed kan slå kloen fat i taget. Derfor minder den også lidt om en isøkse. Her bør det dog gøres klart, at der er flere andre måder at sikre sig bedre på, hvorfor man ikke bør se dette som en form for sikkerhedsmekanisme.

Er god på trange steder

En kløfthammer er ikke formet på en sådan vis, at hammerhovedets sider er flade. Det er en lægtehammer. Det er faktisk en fordel, at den er blevet formet således, selvom det kan virke som om, at det ikke er noget, der har betydning.

Det er dog især noget, der viser sig som en fordel, hvis du har brug for at slå søm i på et sted, hvor der ikke er plads til hele hammerhovedets længde. Du kan nemlig blot vende din lægtehammer 90 grader, og i stedet bruge en af de to sider til at slå sømmer i med i stedet.

Hvilken lægtehammer skal jeg købe?

Der skal ikke være nogen tvivl om, at en lægtehammer er et relativt simpelt stykke værktøj. Det er naturligvis også noget, der afspejler sig i prisen. Faktisk kan du anskaffe dig en ganske udmærket lægtehammer til under 100 kroner. Der findes dog også modeller, der har en væsentligt højere pris.

Fx kan du købte lægtehammere med stålskæfte og fiberhåndtag. Disse er ofte rarere at arbejde med, da de ikke er tilbøjelige til at give samme stød i armen, som kan opstå ved længere tids brug. Hvis du ved, at du skal bruge den i lang tid ad gangen, er det derfor en god idé at gå efter en af disse modeller.

Du kan også finde modeller, der er udstyret med magnetisk sømholder. Med en sådan lægtehammer, er du helt fri for selv at skulle holde sømmet. Det er en fordel, da det minimerer risikoen for tømmerlus. I stedet for at holde sømmet, skal du blot montere det på magneten på din hammer, før du skal sømme.

Der skal selvfølgelig ikke være nogen tvivl om, at både en lægtehammer med stålskaft og en lægtehammer med magnetisk sømholder er dyrere, end en ganske almindelig lægtehammer.

Vær også opmærksom på hammerens vægt

Til trods for, at der blot er tale om en hammer, er der en del faktorer at tage højde for i forbindelse med dit valg. Et andet parameter, der også er vigtigt at tage højde for, når du skal købe en lægtehammer er, at der er forskel på vægten. Derfor skal du altid holde øje med, hvor meget en lægtehammer vejer, før du slår til.

Her skal du huske, at jo større søm, du skal slå i, jo bedre er det at have en hammer, der har noget vægt. Du vil nemlig opleve det vil få sømmene til at glide betydeligt lettere i, da den yderligere vægt medfører, at der ikke er behov for at slå nær så hårdt. Det minimerer også risikoen for, at du får slået dig selv over fingrene.

Hvis du ikke har i sinde at bruge den til et eller flere store projekter, er det ofte en god idé at vælge en model, der ikke vejer nær så meget. Det er ikke rart at arbejde med en tung hammer, så hvis den kun skal bruges i ny og næ, kan det ofte bedst betale sig at vælge en lettere lægtehammer.

5/5 - (2 votes)

METRO vandvarmer. Find den rigtige til din bolig

Næste artikel

Du kan måske også lide