Kompostkværn
Havemaskiner

Kompostkværn. Guide til køb af Kompostkværn i 2023

0

Der er rigtig mange fordele ved at investere i en kompostkværn. Derfor er det heller ikke noget du bør tøve med at gøre. Hvad du til gengæld er nødt til, er at tage dig god tid til at vælge. Det er nemlig ikke alle modeller, der kan indfri dine behov, hvilket du selvfølgelig skal være opmærksom på.

Føler du, at du er på bar bund i din søgning efter en kompostkværn? I så fald er du kommet til det helt rette sted. Herunder bliver du nemlig præsenteret for et udvalg af forskellige kompostkværne. Fælles for disse er, at det er effektive og robuste modeller, hvorfor hver og en af disse kværne er pengene værd.

Hvad er en kompostkværn?

Du har sikkert en idé om, at den kan kværne og opsamle dit affald. Det er gældende i forhold til både blade, ukrudt, grene, kviste m.m. Når det bliver smidt i maskinen, bliver det nemlig hakket til kompost. Derved bliver dit haveaffald minimeret i størrelse og volumen, hvilket der selvfølgelig er flere fordele forbundet med.

Kværnen er derfor en smart og pæn måde at kompostere dit haveaffald på. Der er mange, der blot smider det i en bunke bagerst i haven. Det er ikke lige så effektivt, og det er ikke lige så kønt. I og med, at det hele blot ligger i en stor klump af forskellige ting, vil det som regel heller ikke blive ordentligt nedbrudt.

Fordele ved at bruge en kompostkværn

Der er flere fordele ved at bruge en kompostkværn. Det er dog nærmest en selvfølge, da man ellers ikke ville spendere en stor mængde penge på en sådan maskine. Det er vigtigt, at du er klar over, at det er en markant dyrere løsning, end en kompostbunke i haven. Det er dog alle pengene værd at anskaffe dig den.

Den klare fordel er, at nedbrydning og genbrug klares på markant effektivere vis. Når du kører haveaffaldet gennem kværnen, har det den fordel, at det bliver nedbrudt. Dernæst kan det faktisk bruges som muldjord i haven. Det er selvfølgelig en betydeligt lettere og hurtigere proces, end at samle en kompostbunke.

Laver du din egen firkantede kompostbunke og blot hælder grene m.m. i, uden at det regelmæssigt hakkes eller vendes, nedbrydes det ikke. Hvis ikke det bliver nedbrudt på optimal vis, kan du heller ikke bruge det i haven. Det er du garanteret, at dit haveaffald kan, hvis det har været en tur igennem en kompostkværn.

Hvordan virker en kompostkværn?

Det er ikke alle kompostkværne, der fungerer på samme måde. Faktisk finder du en del forskellige modeller, der fungerer på forskellig vis. De adskiller sig nemlig ved at have hver deres form for skæringssystem. Idéen med en sådan maskine er dog, at affald i form af kviste, grene, blade mv. skal findeles?

Men hvordan gør maskinen så dette? Det gør den enten ved hjælp af knive eller valse inde i kværnen. Når du putter haveaffald ind i en kompostkværn, bliver det hakket fint, hvorfor du efterfølgende kan bruge det som kompost. Det er dog ikke et krav, at du bruger det som kompost – andre vælger blot at køre det væk.

Herunder kan du læse mere om de to forskellige typer af kompostkværne, der findes. De har naturligvis flere forskelligheder, hvilket betyder, at der er fordele og ulemper ved begge valg. Derfor er det vigtigt at holde disse op mod hinanden, for at vurdere, hvad det rette valg er for dit vedkommende.

Valsekværne

En af de klare fordele ved en valsekværne er, at de som regel selv trækker grene mv. ind. Ikke nok med det, så er det også værd at fremhæve, at de ingen vedligeholdelse kræver. Desuden larmer de faktisk også en del mindre, end de modeller, der er udstyret med knive. Det er selvfølgelig også en markant fordel.

Som også tidligere angivet, er der dog også ulemper ved disse modeller. En af de store ulemper ved dem er, at de er en del dyrere, end modellerne med knive. Det er også et krav, at du sørger for, at udløbet renses helt efter brug, da der ellers kan opstå problemer næste gang den skal bruges.

Ydermere er det også udbredt viden, at valsekværne kan have problemer med grene med ujævnheder. Det er ikke altid, at der opstår problemer, men risikoen er der. Det skal du selvfølgelig være opmærksom på.

Knivkværne

Der er også en række fordele og ulemper ved en kompostkværn med knive. En af fordelene er, at de er relativt hurtige. Dertil er de også ganske lette at betjene, uden at der er lige så stor risiko for, at grenene sætter sig fast, som ved en valsekværn. Derfor er det som regel det bedste valg for dig, der er nybegynder.

På trods af, at det er maskiner, der er lette at betjene, betyder det ikke, at de ikke er effektive. De er nemlig i stand til at lave finthakket kompostflis ud af dit haveaffald. Ikke nok med det, så er de faktisk også en kende billigere, end valsekværnene. Derfor vil der være penge at spare ved at vælge en knivkværn.

For de fleste er prisen også en faktor, der er vigtig, når man køber haveudstyr. Er du en af dem, der helst ser, at din investering ikke skal være for stor, er en knivkværn det rette valg for dig. Her er det dog vigtigt, at du er opmærksom på, at det naturligvis ikke er alle knivkværne, der er lige billige.

En af ulemperne ved en sådan maskine er, at knivene skal slibes. Sørger du ikke for at slibe dem, er du nødt til at udskifte dem med tiden. Som følge af den metode, som knivene drives med, så larmer de også en del mere, end modellerne med valsekværn. Derfor skal du forvente, at det bliver en støjende affære.

Endvidere skal det også understreges, at du skal sørge for at fylde meget mere på, end du skal, når du bruger en valsekværn. Alt dette er naturligvis noget, der skal inddrages i dine overvejelser, hvis du har planer om at købe en kompostkværn til haven.

Hvad skal jeg se efter, når jeg køber kompostkværn?

Hvis du skal købe en kompostkværn, er der flere parametre, der har betydning. Det inkluderer blandt andet nedenstående:

  • Støjniveau: Er det vigtigt, at den ikke larmer for meget? I så fald er det en model med valse, der er det rette valg. Dette valg vil dine naboer med garanti også sætte pris på. Dog skal det gøres klart, at hvad enten du vælger den ene eller anden type, så er en kompostkværn ikke en støjsvag maskine.
  • Pris: Lad ikke prisen diktere dit valg for meget, men vær opmærksom på, at modellerne med knive er væsentligt billigere, end modellerne med valser.
  • Effektivitet: Vil du have en maskine, der kan klare tingene på egen hånd, er valsesystemet det mest oplagte for dig. Et knivsystem er nemlig afhængigt af, at du ’mader’ det hele tiden. Dertil skal du også være opmærksom på, at motoreffekten i W kan være afgørende.
  • Holdbarhed: Er valsesystem har generelt en bedre holdbarhed, end et tilsvarende prissat knivsystem.
  • Størrelse: Beholderen i maskinen kan være et godt sted at opbevare overskydende flis. Derfor er det også et aspekt, der bør inddrages i dine overvejelser. Det er dog kun relevant, hvis du reelt set har i sinde at bruge beholderen til opbevaring.
5/5 - (1 vote)

Grouw hækkeklipper. Få hjælp til det rigtige valg her!

Tidligere artikel

Bosch hækkeklipper. Find de mest populære

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Havemaskiner