Kompostbeholder tilbud pris
BoligHave og terrasse

Kompostbeholder

0

En kompostbeholder er en smart måde at komme af med mindre have- og køkkenaffald på. Over tid bliver det nemlig omdannet til gødning til haven. Derfor er der god grund til at købe en kompostbeholder til haven, hvis ikke det allerede er gjort. Dog er det ikke så let at vælge en kompostbeholder, som det kan se ud til.

Hvis du leder efter en kompostbeholder, har du mange muligheder. Udvalget af disse er nemlig stort, hvorfor det indeholder noget til ethvert behov. Af denne grund er der ikke nogen grund til at gå på kompromis med dine behov. Du kan starte med at tage et kig på udvalget af kompostbeholdere herunder.

Der findes forskellige typer kompostbeholdere

Du har mange valgmuligheder, når du skal vælge en kompostbeholder. Derfor kan det også være svært for dig at vælge den rette. Det er især noget, der gør sig gældende, hvis du ikke ved, hvad du skal holde øje med. Til en start skal du dog vide, at der findes flere forskellige typer kompostbeholdere, du skal vælge mellem.

Som udgangspunkt findes der to kompostbeholdere: en åben og en lukket variant. Dog adskiller de sig også på en række andre punkter. Den lukkede variant er typisk fremstillet i plastik, mens den anden både kan være fremstillet i træ eller plastik.

De fleste vælger dog en lukket kompostbeholder, da der er flere fordele forbundet med sådan én. Hvis det er noget, du gerne vil læse videre om, skal du blot læse med herunder.

Den lukkede kompostbeholder

En lukket kompostbeholder har både bund og låg, så du kan holde din kompostbeholder lukket. Det er faktisk en klar fordel, at du kan dette, da det medfører, at du kan bruge den til at komposterer køkkenaffald. Det er ikke muligt i samme grad med en åben beholder, da du derved ikke er synderligt godt sikret mod rotter.

Vær bl.a. opmærksom på, at komposteringen ikke går specielt hurtigt i vinter- og efterårsperioden. Derfor er det ikke noget nyt, at det begynder at lugte og har en irriterende konsistens i denne periode. Her er det en fordel at have en lukket kompostbeholder, hvor du også kan tilhøre et kulstofholdigt drys.

Ulempen ved at vælge en lukket beholder er, at den er bedre til organisk affald, end til almindeligt haveaffald. Desuden har de ofte ikke den store kapacitet, hvorfor de egner sig bedst til den mindre have. Har du en stor have, er det derfor særligt vigtigt at holde øje med beholderens samlede kapacitet.

Den åbne kompostbeholder

Hvis du har mod på det, er det faktisk muligt at bygge den åbne kompostbeholder selv. Det er dog ikke alle, der har lyst til dette. Hvis du er en af dem, der helst ikke vil bygge den selv, så kan du købe en færdig beholder i trådnet eller træ. Det er selvfølgelig den sidstnævnte løsning, som de fleste vælger at benytte sig af.

Hvis du vælger den åbne beholder, som du selv bygger i træ (eller køber færdig i trådnet og træ), bør du ikke bruge den til organisk affald. Derimod skal en sådan beholder kun bruges til affald fra haven. Som det også er angivet herover, er den lukkede beholder rottesikret, hvilket dog ikke er tilfældet ved en åben beholder.

Ønsker du at købe en åben kompostbeholder, er der mange forskellige at vælge mellem. Derfor bør det ikke være et problem at finde en færdig kompostbeholder, der tiltaler dig. Hvis du selv bygger den, er det vigtigt, at du ved, hvad du laver. Den skal nemlig laves på specifik vis, hvis den skal kunne bruges til kompost.

Hvorfor skal jeg bruge en kompostbeholder?

Det giver næsten sig selv, hvad du skal bruge en kompostbeholder til. Hvis du ønsker at kompostere organisk affald, der er godt for miljøet, skal du nemlig bruge en sådan beholder. Det er dog ikke en hvilken som helst kompostbeholder, der skal bruges, hvis du vil sikre, at du får et optimalt resultat.

Det bedste valg er en lukket beholder, da den både er rottesikret, og kan fungere som gødning i køkkenhaven. Som haveejer handler det dog ofte om, at du søger en god måde at komme af med dit haveaffald på. Det kan du også gøre med en kompostbeholder, da du derved kan opnå muldjord, der kan bruges i græs og bede.

Det er ganske vist ikke et krav, men en lukket kompostbeholder er som regel det bedste valg. Det er der flere årsager til, hvorfor det ikke blot handler om rotte- og lugtsikring. Det handler også om, at det ikke er videre indbydende at kunne se en åben mødding af have- og madaffald.

Af denne grund giver det bedst mening at købe eller bygge en lukket beholder til komposten. Hvis du vælger en lukket kompostbeholder uden bund, kan den på diskret vis kompostere dit haveaffald. Desuden kan den – hvis du vælger en model – også falde neutralt ind i haven.

Må jeg kompostere alt mit haveaffald?

Har du en helt lukket kompostbeholder, kan den bruges til andet, end blot haveaffaldet. Den kan du nemlig også bruge til flere former for køkkenaffald. Det er dog ikke ensbetydende med, at du må bruge den til alt dit køkkenaffald. Der er en række regler for, hvad der må smides ud i en kompostbeholder i haven.

Du må gerne bruge den til bl.a. kålblade, grønsager, kaffefiltre, kålblade, teblade, blomster, kattebakken og deslige. Der er forskel fra kommune til kommune, hvad der er tilladt at putte i din lukkede kompostbeholder. Derfor er det en god idé at tjekke de kommunale regler for området, hvis du søger svar på dette.

Fx er der steder, hvor du gerne må kompostere kogte madvarer og brød, mens andre kommuner har forbud mod dette. Du kan dog være sikker på, at du ikke må smide æg, fisk og kødrester ud i din kompostbeholder. Årsagen til dette er, at det øger risikoen for rotter.

Derfor er det naturligvis vigtigt at være opmærksom på disse regler. Der er nemlig ikke nogen grund til, at du tiltrækker hverken bøder eller rotter, blot fordi du ønsker at kompostere i haven.

5/5 - (1 vote)

Massagerulle

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Bolig