kapsav
ElværktøjKap- og geringssaveVærktøj

Kapsav. Stor 2023 guide til bedste køb af kapsav

0

Jeg har efterhånden fået mig en stor samling af diverse save i forskellige størrelser og til forskellige formål. De er hver især indkøbt til opgaver, hvor jeg bare måtte have netop sådan en til den præcise opgave, jeg skulle i gang med. Der er imidlertid èn sav, af en lidt anden art, som jeg godt vil fortælle dig lidt om, da den er blevet temmelig uundværlig for mig, og det tror jeg også, den vil blive for dig. Det er min kapsav.

Hvad er en kapsav?

Ganske kort så er en kapsav en elektrisk, rund sav. I denne artikel skriver jeg om den såkaldte kap-/geringssav, som er monteret på en helt særlig anordning, der gør det muligt at vinkle saven i utallige positioner. 

Hvad kan saven så? Selvfølgelig kan den skære et stykke træ over, men den kan også save meget præcist i netop den vinkel, du ønsker dig. Selve betegnelsen ”kap”-sav har den, fordi den kan ”kappe” et stykke træ over, men saven bliver også ofte kaldt for en ”kap/geringssav”, netop fordi man kan indstille ”geringen”, dvs. ”vinklen” på den. Kapsaven er altså en sav, hvor du får et flot snit i den ”rigtige” vinkel. Det er smart.

Hvad bør jeg overveje ved køb af en kapsav?

Hvis du jævnligt arbejder med træ, så vil du have svært ved at undvære en kapsav. Står du for netop at ville investere i en sådan sav, så er det, du som med alt andet værktøj, skal spørge dig selv, hvad det er, du skal bruge den til. Igen: som med alt andet værktøj – så er der billige og dyre modeller. De billigste kapsave er save, som kun kan overskære mindre stykker træ, hvorimod de dyrere modeller har et teleskopudtræk, der gør, at man kan save. Endda meget tykke brædder og også stolper over. Hvad har du i tankerne, du skal bruge saven til? Er det f.eks. små billedrammer, du skal pusle med eller andet med ganske små stykker træ, så kan du nøjes med at investere i den lille, billige model. Påtænker du større projekter, så som bygning af sandkasse eller en ny terrasse, så skal du helt klart vælge maskinen med teleskopudtræk.

Ekstra udstyr

Det første, du skal overveje, når du skal anskaffe dig en kapsav, er altså at overveje, hvilken sav der er den helt rigtige for dig. Men så er der noget andet, der er vigtigt, du husker at have med inde i billedet, og som vil gøre dit arbejde med saven en hel del nemmere. Her tænker jeg ikke på noget standartudstyr, men på noget, man måske umiddelbart glemmer. Det er nemlig, for det første, temmelig vigtigt, at du har et godt lys, når du skal save. Du har sikkert allerede masser af ovenlys i dit arbejdsrum eller værksted, men i brugen af saven er det virkelig en god ting at have et lys, der nøjagtigt rammer det sted, du skal save, – og det er dér, hvor din blyantsstreg går.

En anden ting er lasermarkering. Det at en lille laserstråle præcist rammer det sted, som savklingen vil ramme. Så altså få dig et godt lys og husk lasermarkering! Og så er der naturligvis savklingen! En sådan hører med til maskinen, når du køber den, men det er bare ikke altid, at den klinge, der følger med, er af en særlig god kvalitet. Det kan være, den ikke har særligt mange tænder, så den derfor saver meget groft. Vil du have et flot og glat snit, skal du se dig om efter en klinge, der har fra 30 tænder og opefter. Din kapsav er ikke bedre end den klinge, du sætter på den! Dette er godt at mærke sig. Men med den rigtige klinge, så kan du også – næsten – save i hvad som helst! Og så først og sidst: tænk på din egen sikkerhed! Det er en rigtig god idé, at du vænner dig til at bruge beskyttelsesbriller, når du bruger din kapsav! Det finder du også hurtigt ud af, for det flyver rundt med små træsplinter, når du sætter klingen i dit emne.

Men tænk også på dine ører! Det er fornuftigt at benytte et godt høreværn i forbindelse med brugen af maskiner.

Priser

Du kan få en kapsav til mange forskellige priser lige fra 400 kr. op til mange tusinde kr. Pris og kvalitet hører ganske vist ofte sammen, men husk igen: hvad skal du bruge din sav til? Det kan sagtens være, du ikke behøver investere en masse kroner i en sav for at få den, der passer til netop dit behov.  Det siger næsten sig selv. Det er ikke en god idé at købe en af de meget billige maskiner, der af og til er på tilbud i visse discountbutikker. Der er noget om, at prisen hænger sammen med kvaliteten. Jo dyrere maskine, jo højere kvalitet, men det er altså også muligt at få en fornuftig maskine til en lige så fornuftig pris.

Nogle gange vil det være tilfældet, at du kan få en god maskine til f.eks. 1300 kr., en maskine, der endda kan være bedre på mange områder end en til 4000! Et godt råd er, at du lige tjekker diverse brugtmarkeder på nettet. Her er det faktisk også muligt at købe helt nye maskiner. Der er nemlig mange firmaer, der sælger deres maskiner via disse markeder.

Jeg lavede en simpel søgning i dag og fandt en fornuftig maskine, hvor der også hørte et bord med, til under 2000 kr. Du kan selvfølgelig også på nettet se, hvilke kapsave, der er bedst-i-test, og herudfra danne dig et overblik over, hvilken maskine, du vil investere i. Beslutter du dig for at købe en forholdsvis dyr bedst-i-test-maskine, så søg lige lidt på priser. Der kan nemlig sagtens være stor forskel på priserne, og den maskine, du gerne vil anskaffe dig, kan du være heldig at finde helt op til et par tusinde kr. billigere i en anden butik.

5/5 - (2 votes)

Høreværn. Vi guider dit til det rigtige køb

Tidligere artikel

Rystepudser. Alt du behøver at vide inden du køber

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj