Kap-/geringssav tilbud pris
ElværktøjKap- og geringssaveVærktøj

Køb af kap/geringssav – det bedste valg

0

En sav er et uundværligt stykke værktøj i et værksted. Det siger sig selv. Jeg har efterhånden et hav af save – både til groft og fint arbejde.

Men jeg har en bestemt sav i min samling, som jeg bruger igen og igen, fordi den er en fantastisk maskine: det er min kap/geringssav, som er en elektronisk sav, der skærer de fineste snit i alt slags træ – og særligt, når snittene skal vinkles, er den super. Det er ikke mærkeligt denne sav er blevet kaldt for ”snedkerens brødmaskine”.

Kender du ikke saven, vil jeg introducere dig for den her.

Hvad kan en kap/geringssav bruges til?

En kap/geringssav kan for det første ”kappe”, dvs. at den kan sære et stykke træ over. Så vidt så godt. Men den kan også – netop fordi man kan indstille ”geringen”, dvs. ”vinklen” på den, skære et snit i den rigtige vinkel. Umiddelbart ser saven lidt ”indviklet ud”, men det er, fordi du under selve saven har mulighed for at indstille den til at skære på så mange forskellige måder, og det er det, der er det geniale, og det er også noget, du hurtigt finder ud af, når du står med maskinen. Men du vil sikkert gerne have, at jeg nævner en eller anden situation, hvor kap/geringssaven er anvendelig. Efter end gulvlægning f.eks. hvad mangler der? Der mangler selvfølgelig nogle lister, der afslutter værket og gør, at det hele ser super fint ud.

Det ser flot ud, når en liste er skåret i 45 grader, som sættes sammen med en anden, der også er skåret i 45 grader. Det bliver til en flot ret vinkel i hjørnerne. Men hvordan skærer du listen, så den lige nøjagtigt rammer 45 grader? Du kunne tegne en streg og skære efter den, men hvis stregen blot er det mindste skæv, så går det galt, og de to lister passer slet ikke sammen. Og hvis du er så heldig, at stregen er lige, hvad så med din sav? Der er stor sandsynlighed for, at den vil være for upræcis, så det går heller ikke. Her er det her, geringssaven kommer ind. Den klarer vinklerne til ug med kryds og slange. Jeg tror, du nu indser, hvor godt et redskab kap/geringssaven er.

Hvordan præcist virker den?

Det er sådan, at selve savens motor er hævet over savebordet, og savklingen, der roterer, skal sænkes ned i emnet. Saven er ophængt, og der er en kraftig fjeder, der sørger for, at saven hæves fra emnet, når grebet slækkes. Nogle af de mindste og billigste save kan vippes 45 grader fra lodret mod venstre, hvor de større (håndværkerudgaver) kan vippes både mod høje og venstre.

Der findes save med udtræk, og sådanne har man naturligvis størst glæde af, fordi de altså kan trækkes ud og på den måde ”gabe” over større emner, og det gør, at saven kan anvendes til langt mere – både til små lister og til virkeligt store planker. Det at få indstillet saven korrekt lærer du ret hurtigt via manualen, men også bare, når du står og skal bruge maskinen. Så lad dig ikke skræmme af et lidt ”indviklet” udseende. Saven er ikke svær at benytte. Du skal blot lige lære den og dens funktioner at kende.

Er saven ”farlig”?

Du kigger på kap/geringssaven, og du synes, den ser lidt ”indviklet” ud ved første øjekast. Måske tænker du: Den er nok også farlig. Der vil jeg sige til dig: som udgangspunkt, så er kap/geringssaven altså ikke farlig at bruge. Men selvfølgelig er det sådan, som med alt andet elektrisk værktøj – at det er vigtigt, at man tager nogle forholdsregler, når man bruger det. F.eks. vil jeg nævne, at det er en virkelig god idé at bruge sikkerhedsbriller, når du bruger din maskine, for du opdager hurtigt, at det fyger omkring dig med træsplinter. Så er det selvfølgelig også vigtigt med et godt høreværn, som kan beskytte dine ører. Og så skal du være koncentreret omkring dit arbejde, når du bruger saven.

Måske er det unødvendigt at sige, men der er selvfølgelig en risiko ved at benytte værktøj. Det vil der være, ligegyldigt, hvilken sav, du bruger. Jeg vil sige: brug din sunde fornuft. Hav respekt for værktøjet: det skærer, og det i lynende fart. Holder du dig disse ting for øje, så skal du ikke bekymre dig men derimod glæde dig til at tage dette fantastiske stykke værktøj, som kap/geringssaven i brug, når du for eksempel skal til at sætte dit hus i stand.

Priser

Du kan få en kap/geringssav til mange forskellige priser. Lige fra 400 kr. op til mange tusinde kr. Pris og kvalitet hører ganske vist ofte sammen, men husk igen: hvad skal du bruge din sav til? Det kan sagtens være, du ikke behøver investere en masse kroner i en sav for at få den, der passer til netop dit behov. Tit er det muligt at få en fornuftig maskine til en lige så fornuftig pris. Nogle gange vil det være tilfældet, at du kan få en god maskine til f.eks. 1300 kr., en maskine der endda kan være bedre på mange områder end en til 4000.

Et godt råd er, at du lige tjekker diverse brugtmarkeder på nettet. Her er det faktisk også muligt at købe helt nye maskiner. Der er nemlig mange firmaer, der sælger deres maskiner via disse markeder. Jeg lavede en simpel søgning i dag og fandt en fornuftig maskine, hvor der også hørte et bord med, til under 2000 kr. Du kan selvfølgelig også på nettet se, hvilke kap/geringssave, der er bedst-i-test, og herudfra danne dig et overblik over, hvilken maskine, du vil investere i.

Beslutter du dig for at købe en forholdsvis dyr bedst-i-test-maskine, så søg lige lidt på priser. Der kan nemlig sagtens være stor forskel på priserne, og den maskine, du gerne vil anskaffe dig, kan du være heldig at finde helt op til et par tusinde kr. billigere i en anden butik. God jagt. Du vil aldrig fortryde din investering.

5/5 - (1 vote)

Bordrundsav – til ethvert behov

Tidligere artikel

Robotplæneklipper Test 2023. Find den bedste model til din græsplæne

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj