BoligHave og terrasseHaveredskaber

Jordbor. Mange forskellige modeller og priser

0

Er du på jagt efter et jordbor? I så fald har du mange muligheder at vælge mellem. Det kan ses som værende en fordel, men også en ulempe. Det garanterer nemlig, at du kan finde et bor, der harmonerer med dine krav. Dog er det også ensbetydende med, at det kan være svært at finde dette bor.

Når du skal købe et jordbor, er det selvfølgelig dine egne præferencer og kriterier, der skal være i fokus. Det er dem, der definerer, hvorvidt et jordbor er egnet for dig eller ej. Som følge af dette, er du nødt til at tage dig tid til at vurdere, hvad dine behov er, hvorefter du kan vælge ud fra dette.

Hvad er et jordbor?

Et jordbor (mange kender det også som et pælebor) er et uundværligt redskab, når du skal grave huller til pæle. Det er et bord, der er udviklet til, at du kan grave et lige og smalt hul. Derfor er du sikret, at hullet giver en god stabilitet for pælen. Desuden sikrer boret også, at dit gravearbejde går langt hurtigere.

Det er selvfølgelig også en fordel, at du slipper for at grave hullerne selv. Det sparer dig både tid og kræfter, som bedre kan investeres andetsteds. Du kan finde en lang række jordbor med motor, der er ideelle, hvis du skal grave en masse huller. Det kan eksempelvis være relevant i tilfælde af, at du skal opsætte et hegn.

Har en cylinderformet snegl

Et jordbor er forsynet med en cylinderformet snegl. Dette gør det muligt at grave dybt i jorden, uden at det medfører, at der også graves bredt. Det er faktisk en stor fordel, hvis du fx har til opgave at sætte hegnspæle i jorden. Når du drejer sneglen, bliver jorden løsnet, og dernæst er det muligt at løfte den op.

Som følge af dette, ender man med et hul, der er dybt, smalt og stabilt. Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at et jordbor kan fås i flere forskellige længder og bredder. Nogle af dem kan du endda selv forlænge, så det er muligt at grave endnu dybere. Det er dog ikke alle bor, der er forsynet med denne mulighed.

Vælg mellem et elektrisk og benzindrevet jordbor

Der er flere faktorer og detaljer, der skal tages op til overvejelse, når du skal købe et jordbor. Af den grund er det vigtigt, at du ikke vælger et vilkårligt bor, men vælger med omhu. Hvis det er første gang, at du skal lede efter jordbor, er det dog ikke sikkert, at du ved, hvad du skal lede efter.

En af de ting, der er vigtig at tage højde for, er borets drivkraft. I denne forbindelse har du nemlig flere muligheder. Typisk skal du dog vælge mellem et el- eller benzindrevet jordbor. Der er fordele og ulemper ved begge dele, hvorfor det handler om at vurdere, hvilket af de to, der er bedst for dig.

Elektrisk jordbor

De mindste og billigste modeller er drevet af strøm. Det betyder, at de er forsynet med en elmotor, der er i stand til at rotere jordborets snegl. Derfor er der ikke krævet andet, end en ledning, hvis den skal fungere. Har du adgang til et strømudtag, kan du nemt og hurtigt grave alle de huller, du har brug for at grave.

Det er vigtigt, at det er gjort klart, at et el-jordbor især er egnet til mindre opgaver. Det er nemlig et krav, at du altid har adgang til strøm. Skal du bruge et jordbor til almindeligt havebrug, er dette et oplagt valg. Fx kan det vise sig at være en god løsning, hvis du skal plante frugttræer. Det er nemlig lettere med et bor.

Benzindrevet jordbor

Hvis du har brug for et kraftigere jordbor, er det et benzindrevet bor, der skal til. I mange tilfælde er boret en del mere kraftfuldt, end et elektrisk jordbor. Desuden har det også den fordel, at du kan bruge dit jordbor uafhængigt af et strømudtag. Det er ikke en fordel, som du kan nyde godt af med en elektrisk model.

Derfor kan det også bruges til andre opgaver, end de eldrevne modeller kan. Fx kan du bruge det, hvis du skal sætte hegnspæle op omkring marker, hestefold m.m. Det kan være svært med en eldrevet maskine, da det ville kræve en lang forlængerledning eller kabeltromle, hvilket selvfølgelig ikke er synderligt praktisk.

På de fleste benzindrevne jordbor er det også muligt at udskifte skæret nederst på sneglen. Det er en fordel, da du derved er sikret, at du altid har et skarpt skær. Som følge af dette, kan du altid bruge maskinen til at grave sig effektivt ned i jorden. Det kan sommetider halte lidt med de mindre kraftfulde elektriske jordbor.

Endvidere findes der enkelte større jordbor, der er udviklet til at to mand kan arbejde med det. Det medfører, at stabiliteten øges, hvilket naturligvis er en fordel i flere henseender.

Du kan forlænge jordboret

Det er ikke sikkert, at du får brug for det, men det kan dog ske. I nogle tilfælde kan man komme ud for, at et jordbor ikke er langt nok. Heldigvis er det dog relativt nemt at forlænge det. Derfor er det faktisk muligt at forlænge jordboret således, at du kan grave dybere med det.

Det eneste, der er krævet er, at du monterer en forlænger. En sådan forlænger skal monteres mellem motor og skæret. Hvis du gør det, er det faktisk muligt at forlænge boret med hele 40 cm ad gangen. Derfor kan du også forlænge jordboret på yderst markant vis, såfremt der er behov for dette.

Faktisk er der end ikke nogen begrænsning for, hvor meget du kan forlænge dit jordbor med. Her er det dog vigtigt at huske, at det bliver mere besværligt at arbejde med det, hvis det bliver længere. Det er vigtigt, at man husker på dette. Er det et bor, der er forlænget flere gange, kan det derfor blive meget besværligt.

Det ændrer dog ikke på, at du kan forlænge lige så meget, som du har lyst til. Som følge af dette, er du garanteret at kunne grave lige så dybt, som du vil.

Giv denne post en karakter

Makita borehammer. Guide til 10+ modeller med ledning og akku

Tidligere artikel

Boltsaks. Find bedste boltsaks til prisen

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Bolig