Andet boligudstyrTræning og fitness

Hygrometer

0

Der kan være flere årsager til, at du vil måle luftfugtigheden i et lokale. Uanset årsagen, skal du bruge et hygrometer til formålet. Ved at bruge et sådant apparat, er du garanteret, at du får et nøjagtigt resultat, da måleinstrumentet er lavet til dette formål.

Hvad er et hygrometer?

Det er ikke alle, der er klar over, hvad et hygrometer er. Det lyder som et avanceret apparat, men det er ikke tilfældet. Derimod er det et ganske simpelt måleinstrument, der kan måle luftfugtigheden i det lokale, det befinder sig i.

Derfor er det et praktisk apparat, hvis man ønsker at opretholde et optimalt indeklima. Desværre er det ikke alle, der har fokus på dette, selvom det giver en bedre sundhed. Samtidig sikrer et optimalt indeklima også, at der ikke opstår skimmelsvamp.

Har du besluttet, at du vil købe et hygrometer, er det vigtigt at være opmærksom på, at der findes mange af dem. Derfor kan det også være svært at vælge mellem dem. Det er især gældende, hvis man ikke rigtigt ved, hvad der adskiller dem.

Leder du efter et apparat, der primært kan fortælle dig, hvornår det er tid til at lufte ud, er det dog ikke svært. Her skal du blot gå på jagt efter et digitalt hygrometer. Det giver dig nemlig en besked, når luftfugtigheden i lokalet eller hjemmet bliver for højt.

Hvorfor skal man have et hygrometer?

Det er ikke nogen hemmelighed, at det er koldt i cirka halvdelen af året i Danmark. Derfor er det også ganske naturligt, at mange danskere befinder sig indendørs med tændte radiatorer. Hvad alle dog ikke er klar over er, at det stiller krav til dit indeklima.

Hvis der er for høj luftfugtighed i din bolig, vil det øge risikoen for, at der opstår vækst af skimmelsvamp. Samtidig kan det faktisk også vise sig at få helbredsmæssige konsekvenser for dig. I sidste ende kan skimmelsvamp også ende med at ødelægge din bolig.

Derfor er det også vigtigt, at man husker at lufte ud jævnligt. Det er nemlig den eneste måde, hvorpå man kan få fugt ud af hjemmet. Det er dog ikke altid nemt at vide, hvornår det er tid til at lufte ud, hvis du ikke kan måle din luftfugtighed.

Selvfølgelig kan du indføre faste rutiner, hvor du lufter ud et par gange om dagen. Det er dog ikke altid, at det er nødvendigt, mens det i andre boliger er nødvendigt med mere udluftning. Netop derfor er det praktisk at have et hygrometer til rådighed.

Ikke nok med, at de kan fortælle dig om luftfugtigheden i dit hjem, kan flere af dem også måle CO2-niveauet. Desuden kan de give dig besked, hvis der er for stor mængder, så du er sikker på, at du får luftet ud, når der er behov for det.

Som regel bliver de brugt i private hjem, men der er også andre steder, hvor det kan være praktisk. Eksempelvis kan det være praktisk at bruge dem i lagerhaller eller på kontorer. Sådanne steder er det nemlig også vigtigt at overvåge luftfugtigheden.

Sådan vælger du et godt hygrometer

Har du besluttet dig for, at du vil købe et hygrometer? Men ved du ikke det store om det? I så fald kan det virke vanskeligt at vælge blandt det store udvalg. Du kan nemlig finde rigtig mange forskellige hygrometre på det danske marked.

Selvom det kan virke nærliggende, er det vigtigt, at du ikke blot vælger et vilkårligt hygrometer. Ganske vist er der begrænset forskel på modellerne i dag, men alligevel er der aspekter, hvor de adskiller sig fra hinanden.

Står du overfor at skulle investere i et hygrometer, skal det derfor ske med en vis omhu. For at sikre, at du får købt en model, der harmonerer med dine behov, er der en række overvejelser, du skal gøre dig. Det kan du blive klogere på herunder.

Fastmonteret eller transportabelt?

En af de første ting du bør overveje er, om det skal være et fastmonteret eller transportabelt hygrometer. Der er nemlig stor forskel på disse enheder. Ligeledes er der både fordele og ulemper forbundet med begge dele.

De fastmonterede modeller måler naturligvis kun luftfugtigheden i det lokale, hvor de er monteret. Dog er de hele tiden aktiveret, hvorfor du vil få besked, hvis luftfugtigheden bliver for høj eller lav. Det er ikke altid tilfældet ved de transportable modeller.

Vil du gerne kunne bruge dit hygrometer til at måle i hele hjemmet, bør du vælge en transportabel model. Den kan du nemlig selv flytte rundt på, når du vil måle i et nyt lokale. Det kan f.eks. være, at du vil mål i både køkkenet og i soveværelset.

I og med, at der er fordele og ulemper forbundet med begge dele, er der ikke et valg, der er rigtigt eller forkert. Det handler om, hvad du mener, der er mest hensigtsmæssigt for dig. Det er nemlig dine konkrete behov, det skal kunne dække.

Hygrometer eller vejrstation?

Det anbefales også, at du overvejer, om du vil have et hygrometer eller en vejrstation. Her skal du overveje, hvilke funktioner, du gerne vil have. Med en vejrstation får du nemlig adgang til en lang række øvrige målinger, som et hygrometer ikke giver dig.

Vejrstationer kan nemlig ikke blot bruges til at måle luftfugtighed. De er ofte også i stand til at måle og vise CO2-niveau, rumtemperatur og meget andet. Det er dog ikke alle, der mener, at de har behov for dette, hvorfor du selv skal vurdere dine behov.

Ønsker du blot at få et kendskab til luftfugtigheden i din bolig, er der ikke nogen grund til at købe en vejrstation. Har du et ønske om at få mere information, er det i stedet en vejrstation, du skal vælge. De giver dig nemlig målinger, som hygrometret ikke gør.

I denne forbindelse er det dog vigtigt at pointere, at der også er forskel på prisen. Du får naturligvis ikke en komplet vejrstation til samme pris som et hygrometer. Samtidig er hygrometrene ofte også mindre og mere diskrete end vejrstationerne.

Digitalt eller analogt hygrometer?

Hvis du vil købe et hygrometer, skal du også overveje, om det skal være digitalt eller analogt. I denne forbindelse er der flere faktorer, der skal inddrages i dine overvejelser. De digitale og analoge modeller adskiller sig nemlig på flere forskellige punkter.

Først og fremmest er de digitale modeller som regel en kende mere nøjagtige. Her skal du tage højde for, om det er vigtigt, at du får en helt nøjagtig måling. For mange handler det nemlig blot om at få en indikation af, om luftfugtigheden er for høj eller for lav.

En af fordelene ved de analoge modeller er, at de ikke kræver strøm eller batteri. Ønsker du ikke at have dit hygrometer siddende i en stikkontakt, og vil du gerne slippe for at skifte batterier, er det derfor et analogt hygrometer, du skal vælge.

Vil du være sikker på, at du får notifikationer via en app eller en lyd, når luftfugtigheden er for høj eller for lav, er det en digital model, du skal vælge. Rigtig mange vælger de digitale modeller af denne årsag, da de dermed er sikre på at få besked.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er de digitale hygrometre, der er de mest populære. Det ændrer dog ikke på, at der er mange, der vælger de analoge. En af de primære årsager til, at folk gør dette er, at der ofte er penge at spare ved at gøre det.

Har designet betydning?

Du bør naturligvis også overveje, om designet har betydning for dit valg. Vil du gerne have, at det står fremme hele tiden, er det en god idé at overveje det æstetiske aspekt. Vil du have et mindre hygrometer, du kan tage frem og måle, er det ikke lige så vigtigt.

Der findes op til flere modeller, der er lavet til, at du kan tage dem frem, når du vil lave en måling. Disse modeller er der sjældent fokuseret specielt meget på udseendet af. Anderledes er det dog gældende for mange af fastmonterede modeller.

Af denne grund skal du naturligvis ikke være bekymret for, om du kan finde et hygrometer, der har et udseende, der falder i din smag. Ofte skal du dog være indstillet på at betale en kende ekstra, hvis du gerne vil have et hygrometer med et nydeligt udseende.

Derfor skal du gøre op med dig selv, om du mener, at det er værd at betale ekstra for dit hygrometer, for at sikre, at det har et pænt udseende. Skal det ikke være fremme hele tiden, giver det dog næppe mening, at du vælger at betale ekstra for et pænt design.

Hvor meget er du villig til at betale?

Som det også er gældende for et hav af andre apparater til hjemmet, er der forskel på prisen på hygrometre. Skal du købe et hygrometer, skal du derfor overveje, hvor meget du er villig til at betale for det. Det vil nemlig gøre din søgning en del lettere.

Generelt er de dog ikke særlig dyre. Derfor vil du opleve, at det som regel er få hundrede kroner, der adskiller de billigste og dyreste modeller. Du vil derfor sagtens kunne finde et hygrometer, der ikke koster dig mere end 1-200 kroner.

Vil du have et hygrometer, der har et nydeligt udseende og kan sende information til en app på din smartphone o.l., er prisen dog højere. Her skal du forvente at skulle betale 5-700 kroner. Hvorvidt det er pengene værd, skal du naturligvis selv vurdere.

Langt de fleste kan dog sagtens få stillet deres behov med de billigere modeller. Om du også kan det, skal være op til dig selv. Er det et krav, at du kan få sendt data til en app på din mobil, vil du fx ikke kunne nøjes med at købe en af de helt billige modeller.

Hvad er relativ fugtighed?

Relativ luftfugtighed er forholdet mellem den vanddamp, der er i luften ved en given temperatur, og den mængde vanddamp, der teoretisk set kunne være i luften ved samme temperatur. Dette er også kendt som dugpunktet.

Når den relative luftfugtighed når dugpunktet, når det et punkt, hvor det begynder at tage form som vanddråber. Den mængde af vanddamp, der er i luften, stiger i takt med temperaturen. Det vil sige, at en højere temperatur også vil føre til en højere mængde vanddamp.

Den relative luftfugtighed bliver altid målt i procent, hvorfor et RF-tal på 100% vil være dugpunktet. Her vil dampen – som sagt – tage form som vanddråber. Det betyder naturligvis også, at den relative luftfugtighed er alt for høj i lokalet.

Forskel på, hvordan hygrometrene måler

Hvis du har i sinde at købe et hygrometer, er der flere ting, der skal være i fokus. En af de ting, der dog især er vigtig at have fokus på er, at der er forskel på, hvordan de måler luftfugtigheden. Derfor er du også nødt til at kigge efter dette.

Langt de fleste modeller måler, som der er angivet herover. Det vil sige, at de måler og viser den relative luftfugtighed. Der er dog også modeller, der måler og viser den absolutte luftfugtighed, hvor der i stedet måles i gram vanddamp pr. kubikcentimeter.

I begge tilfælde får du naturligvis en indikation af, hvordan luftfugtigheden er i lokalet. Langt de fleste mener dog, at det er lettere at vurdere, hvorvidt luftfugtigheden er for høj eller lav, hvis der måles og vises i relativ luftfugtighed.

Det er svært at sige, hvornår luftfugtigheden er for høj eller for lav. Du kan dog tage udgangspunkt i, at det er bedst, at den lyder på mellem 30 og 60%. Er den under 30%, er den derfor for lav. Er den over 60%, vil det sige, at den er for høj.

Giv denne post en karakter

Støttebind

Næste artikel

Du kan måske også lide