Høvlebænk
VærkstedsindretningVærktøj

Høvlebænk. Stor købsguide med mange tips

0

Et af de aller vigtigste redskaber, jeg har på mit værksted, er min høvlebænk. Faktisk vil jeg gå så langt at sige, at den er fuldkommen uundværlig. Jeg bruger den, når jeg eksperimenterer med hjemmelavede møbler, når jeg lægger gulv og skal lave lister og når jeg limer.

Høvlebænken er i mange henseender et af de aller vigtigste værktøjer for en gør-det-selv-mand som mig. I dette indlæg vil jeg give mine råd i forbindelse med høvlebænken.

Hvad er en høvlebænk og hvad bruger man den til?

En høvlebænk kan også beskrives som håndværkerens arbejdsbord. Det kan så meget mere, end hvad navnet antyder. Høvlebænken er bygget af træ, og er selvfølgelig beregnet til at høvle med. Herudover kan den, hvad den ofte er, være udstyret med en for- og en bagtang, hvis opgave er at spænde diverse træstykker, brædder og plader fast, så du kan arbejde med dem uden de bevæger sig. Udover denne funktion, bør man se høvlebænken som et bord med et vælg af muligheder. Høvlebænken kan benyttes, når du skal male, save, skrue, sømme eller noget helt femte.

Høvlebænken er, som oftest, i en solid kvalitet, der gør det muligt at udføre diverse arbejdsopgaver på den, uden den går i stykker. Høvlebænken kan også, via for- og bagtangen, bruges til at arbejde med metal, der for eksempel skal rettes ud. Herudover er der i de fleste høvlebænke etableret en række huller, hvori det er muligt at placere diverse værktøjer så som hammere, skruetrækkere osv. Ydermere er det ofte muligt at montere bænkslibere med videre på den.

Hvordan finder du den perfekte høvlebænk?

Når du skal finde en høvlebænk, der skal kunne hjælpe dig med diverse arbejdsopgaver, er der nogle ting, du bør have fokus på. Blandt andet er det bedst med en tung høvlebænk, da tyngden giver bænken stabilitet. Herudover kan det være en fordel at finde en lang model, så det er muligt at arbejde med store elementer på den.

Hvis du ikke har plads til en model i de professionelle mål, med en længde på 210 cm, kan en standard høvlebænk til hobbybrug også sagtens bruges. Her skal du dog være opmærksom på, at bordet er en del mindre, typisk mellem 120 og 150 cm i længden, og derfor også er en del lettere, hvilket blandt andet har noget at sige i forhold til stabiliteten. Hvis du blot skal arbejde med mindre elementer, er det dog ikke noget problem at anvende en høvlebænk til hobbybrug.

Høvlebænk i mange forskellige prisklasser

Som det er tilfældet med de fleste værktøjer, kan høvlebænken også fås i mange forskellige prisklasser. Dog skal du være opmærksom på, at pris og kvalitet som oftest hænger sammen, når det gælder høvlebænke. De billigste modeller koster tit omkring 1000 kroner, mens høvlebænke til professionelle håndværkere er noget dyrere og koster i omegnen af 12000 kroner.

Hvis du – ligesom jeg – elsker gør-det-selv-projekter, vil jeg anbefale dig, at du finder en høvlebænk i prisklassen mellem 3000 og 5000. For disse penge er det muligt at finde en høvlebænk i god kvalitet og med en god tyngde, som kan holde i mange år.

Herudover er det ofte muligt at finde brugte høvlebænke til gode priser diverse steder på internettet, hvilket også kan være en idé at undersøge, når du skal have fingrene i en høvlebænk. Dog vil jeg altid anbefale, at du får en snak med nogle fagfolk om, hvilken type, der passer til dig og dine behov, inden du hiver tusserne op af lommen. Fagfolk fra byggemarkeder vil som regel kunne guide dig og finde den høvlebænk, der passer dig bedst.

Forskellige typer af høvlebænke

Høvlebænken findes i mange forskellige former og afskygninger. Fælles for dem alle er, at de består af en kraftig form for bordplade eller planke i træ, der hviler på et lige så kraftigt stel af enten træ eller metalrør. Hvis du investerer i en høvlebænk med et metalstel, er det ofte muligt at regulere arbejdshøjden alt efter, hvilke positioner du arbejder i. Dette kan være en fordel i forhold til slid og belastning af kroppen.

Høvlebænken findes i et hav af modeller, der alle bærer forskellige navne og udformninger. Modellerne har ofte forskellige egenskaber, og det kan derfor være en god idé at gøre sig klart, hvilke egenskaber man ønsker en høvlebænk skal indeholde. På den måde er det nemmere at indkredse det bord, der passer til dig og dine arbejdsopgaver.

Ligesom bænken findes i forskellige længder, som jeg tidligere har været inde på, findes bordpladen eller planken også i forskellige tykkelser og bredder. Planken har som oftest en tykkelse mellem 5 og 10 cm og bredden er normalt omkring 30 cm. Dog kan bredden variere alt efter om høvlebænken indeholder en fordybning eller huller til at placere andre typer af værktøjer i. Hvis dette er tilfældet, er bordpladen ofte bredere end 3 cm.

Alternativer til høvlebænken

Der findes en del alternativer til høvlebænken, så som kolonnebænke, langbænke, bødkerbænke og arbejdsbænke. Det bedste alternativ til en høvlebænk må dog siges at være sidstnævnte, nemlig arbejdsbænken. Denne kan ses som en ”tre-i-ener”, da den indeholder en skruestik, en høvlebænk og et arbejdsbord i en og samme konstruktion.

Arbejdsbænken fås, ligesom høvlebænken, i forskellige former og modeller. Ofte er arbejdsbænken sammenklappelig, så den kan transporteres, hvorhen man ønsker det. Derudover er denne bænk ligesom høvlebænken på metalunderstel, regulerbart – og det er derfor muligt at regulere arbejdsbænkens højde alt efter, hvilken stilling, man arbejder i. Herudover er bænken ofte mindre end en høvlebænke og kan derfor stå steder, hvor man ikke har kunnet finde plads til en egentlig høvlebænk.

Arbejdsbænken har dog stadig en del af høvlebænkens funktioner, da den også indeholder en for- og bagtang til at holde diverse elementer på plads med, mens man arbejder med dem. Arbejdsbænken kaldes også for en universalarbejdsbænk grundet dens mange funktioner – og fås, ligesom høvlebænken, i mange forskellige prisklasser. Vælger du at investere i en arbejdsbænk bør du dog stadig have fokus på bænkens stabilitet, ligesom det er tilfældet ved køb af en høvlebænk.

5/5 - (2 votes)

METRO vandvarmer. Find den rigtige til din bolig

Tidligere artikel

Du kan måske også lide