Træning og fitnessTræningsudstyr

Gymnastikbold

0

En gymnastikbold er et simpelt, men effektivt redskab, der kan bruges til mange øvelser. Derfor kan der også være mange årsager til, at du er på udkig efter en gymnastikbold. Redskabet er også kendt under navne som træningsbold, yogabold og fitnessbold.

Hvad er en gymnastikbold?

En gymnastikbold kan fås i mange forskellige størrelser, men typisk varierer diameteren mellem 35 og 85 cm. Fælles for de fleste gymnastikbolde er, at de er lavet af blød, elastisk gummi.

Man har selv mulighed for at justere, hvor hård bolden skal være, da den er forsynet med en ventil, der gør det muligt at justere luftindholdet.

Gymnastikboldene bliver brugt i en lang række sammmenhænge, hvilket blandt andet omfatter fysioterapi og atletisk træning. De bliver dog også brugt til flere former for daglig motion, da de har den fordel, at de kan bruges derhjemme.

Mange er også glad for at bruge dem som kontorstole, da formen sikrer, at man sidder i en stabil siddeposition. Derfor er det faktisk muligt at bruge denne type bolde til at træne sin kropsholdning på, når man sidder på dem.

Ikke alle har hørt en gymnastikbold, men mange har hørt en træningsbold eller en fitnessbold. Hvad de færreste dog er klar over er, at det faktisk blot er forskellige navne for den samme type bold.

De første træningsbolde så dagens lys tilbage i 1963, hvor den italienske plastikproducent Aquilinio Cosani udviklede den første af slagsen. Oprindeligt blev den brugt til at træne nyfødte og spædbørn, men blev også senere udbredt til brug af voksne.

Siden dengang er det gået stærkt, og i dag er den en fast bestanddel i de fleste motions- og fitnesscentre verden over. Derudover er det også et træningsredskab, der er at finde i mange private hjem.

Hvordan vælger man den rette gymnastikbold?

Du kan finde rigtig mange gymnastikbolde på det danske marked, men ikke alle egner sig til dig. Derfor er det vigtigt, at du tager dig tid til at vælge din gymnastikbold med omhu.

I forbindelse med dit valg af træningsbold, er der flere elementer, der har betydning. Det vigtigste aspekt af valget er dog, at den har den rette størrelse. Boldene varierer nemlig rigtig meget i forhold til størrelsen, og derfor er det vigtigt at have fokus på.

Valg af rette størrelse

Som angivet herover, så er det især størrelsen, der er afgørende, når du skal vælge gymnastikbold. Det betyder dog ikke, at du blot skal tage på øjemål, hvad du tænker, der vil være en passende størrelse for dit vedkommende.

Boldene fås nemlig nemlig med forskellige diameter, og hver diameter passer til forskellige højder. Derfor er det din højde, der er afgørende for, hvilken af de mange gymnastikbolde, der er det rette valg for dit vedkommende.

I denne forbindelse er det vigtigt at understrege, at der er forskel på, hvilken størrelse, der er den rette, alt afhængigt af, hvad du skal bruge den til. Skal du bruge den som kontorstol, skal du nemlig potentielt have en anden størrelse, end hvis du skal bruge den som træningsbold.

Gymnastikbold til træning:

  • Gymnastikbold med diameter på 45 cm egner sig til en person på under 149
  • Gymnastikbold med diameter på 55 cm egner sig til en person på 150 – 159 cm
  • Gymnastikbold med diameter på 65 cm egner sig til en person på 160 – 179 cm
  • Gymnastikbold med diameter på 75 cm egner sig til en person på 180 – 194 cm
  • Gymnastikbold med diameter på 85 cm egner sig til en person på 195+ cm

Gymnastikbold som kontorstol:

  • Gymnastikbold med diameter på 45 cm egner sig til en person på under *159 cm
  • Gymnastikbold med diameter på 55 cm egner sig til en person på *160 – 174 cm
  • Gymnastikbold med diameter på 65 cm egner sig til en person på *175 – 194 cm
  • Gymnastikbold med diameter på 75 cm egner sig til en person på *195 – 197 cm
  • Gymnastikbold med diameter på 85 cm egner sig til en person på *198+ cm

* Vær opmærksom på, at der er tale om vejledende højder, da der kan være stor forskel på benlængde og kropshøjde. Er du i tvivl om, hvad der er det rette valg, bør du rådføre dig med en fysioterapeut e.l.

Det er vigtigt at vælge den rette størrelse

Det er bestemt ikke alle, der er klar over, hvor vigtigt det er at vælge den rette størrelse, når man skal købe en gymnastikbold. Derfor er der også mange, der begår den fejl, at de får købt en træningsbold i den forkerte størrelse.

Som angivet herover, er det din højde, der er afgørende for, hvilken af de forskellige størrelser, der er den rette. Det er vigtigt at sikre dette, da du ikke vil få fuldt udbytte af din træning, hvis din træningsbold ikke passer til dig størrelsesmæssigt.

Er det planen, at du skal bruge din nye gymnastikbold som kontorstol, er det faktisk endnu vigtigere, at du vælger den rette størrelse. Derfor er det meget vigtigt, at du ikke går på kompromis med det.

Som udgangspunkt kan en model med en diameter på 65 cm bruges af de fleste, som gerne vil bruge den som kontorstol. Alligevel rådes du til at tage udgangspunkt i skemaet herover, når du skal købe en gymnastikbold som kontorstol.

Kvaliteten skal være i top

Som det gør sig gældende, når du skal købe andre typer træningsudstyr, er kvaliteten også et aspekt, der skal være i fokus. Desværre er det nemlig ikke alle gymnastikbolde, der kan bryste sig af at være i en fremragende kvalitet.

Igen er det dog vigtigt at tage højde for, hvad du skal bruge den til. Skal du blot bruge den som kontorstol et par timer i ugen, stiller du næppe nær så høje krav til bolden, som hvis du skal bruge den til fysisk træning på daglig basis.

Dog er det værd at tilføje, at gymnastikbolde sjældent er specielt dyre, hvorfor de dyreste og mest kvalitetsrigtige modeller ofte kun er en lille del dyrere. Af denne grund kan det som regel bedst betale sig at gå på jagt efter en af de kvalitetsrigtige modeller.

Her er det naturligvis også værd at huske på, at det er værd at betale for højere kvalitet, hvis gymnastikbolden ofte skal bruges. Den skal nemlig kunne holde til belastningen og den hyppige brug, og det er desværre ikke alle bolde, der kan det.

Overvej krav til udseendet

Hvis du har intentioner om at købe en gymnastikbold, er der også gode chancer for, at du har ønsker til, hvordan den ser ud. Dog er der forskel på, hvor højt udseendet bliver vægtet, og derfor skal du gøre op med dig selv, hvor vigtigt det er for dig.

Der skal selvfølgelig ikke herske tvivl om, at der er andre faktorer, der er mere afgørende end udseendet, men alligevel har et en vis relevans for nogen. At det er tilfældet er ikke problematisk, hvis blot man husker, at kvalitet og størrelse er vigtigere.

Hovedparten af dem, der har et ønske om at købe en pæn gymnastikbold, skal bruge den som kontorstol. Det vil sige, at den skal være fremme hele tiden.

Skal den blot bruges til træning, kan den måske gemmes væk i et skab, og dermed er udseendet ikke nær så relevant. I sidste ende er det dog dig selv, der skal afgøre, hvor vigtigt udseendet er.

Under alle omstændigheder er det dog vigtigt, at udseendet ikke bliver den primære faktor. Der er flere andre ting, der er langt vigtigere, end at bolden er pæn. Blandt andet skal du til hver en tid prioritere både størrelse og kvalitet over udseendet.

Hvad er fordelene ved at træne med en træningsbold?

Det er bestemt ikke uden grund, at gymnastikboldene er blevet populære. Der er nemlig et utal af fordele forbundet med brug af og træning på en sådan bold.

Laver du eksempelvis dine maveøvelser på en træningsbold, i stedet for at ligge på gulvet, vil du få en mere effektiv og givende træning. Årsagen til dette er, at kroppen reagerer på den ustabilitet, der forekommer de brugen af en gymnastikbold.

Det vil sige, at du ikke blot skal koncentrere dig om at udføre den konkrete øvelse, men også om at holde balancen på gymnastikbold. Netop dette er afgørende for, at du ender med at få endnu mere ud af din træning.

Det er nemlig ensbetydende med, at du bruger flere muskler og flere kræfter på at udføre din træning. Det resulterer i sidste ende i, at du får en mere effektiv træning, der giver dig bedre resultater på kortere tid.

Bruger du en gymnastikbold til at udføre dine træningsøvelser, styrker du også dine kernemuskulatur. Det er næsten ligegyldigt, hvilken type øvelser, der er tale om, så får du fat i både ryg- og mavemuskler på helt unik vis.

Laver du eksempelvis enten mave- eller armbøjning på en gymnastikbold, vil du ikke blot få fat i de primære muskelgrupper. Derimod er du garanteret, at du får fat i stort set alle muskelgrupper, hvilket også er medvirkende til en mere givende træning.

Gymnastikbold vs BOSU bold – hvad skal man vælge?

Står du overfor at skulle købe en trænings- og gymnastikbold, er der mange faktorer, der skal overvejes. En af de første ting du bør overveje er, om det overhovedet er en gymnastikbold, du er på jagt efter.

Det er nemlig ikke sikkert, at det er tilfældet. Derimod kunne det være en BOSU bold, der er det rette valg for dig. Det kan bedst beskrives som en halv træningsbold med en platform som fundament, der sikrer, at den ligger stabilt på jorden.

En BOSU bold kan bruges til mange af de samme træningsøvelser som en gymnastikbold, men egner sig også godt til balancetræning. Har du et ønske om at bruge din nye bold til balancetræning, anbefales det at se nærmere på en BOSU bold.

Gymnastikbolde kan som sådan godt bruges til balancetræning, men det er dog med stor risiko, da man kan vælte og komme slemt til skade. Det er ikke tilfældet på samme vis med en BOSU bold, der derfor er et mere sikkert valg.

Til gengæld har den ikke nær så mange anvendelsesmuligheder som en traditionel træningsbold. Derfor anbefales det også, at du nøje overveje, hvilken af de to typer, der egner sig bedst til dine behov og tiltænkte formål.

Giv denne post en karakter

Terrassevarmer gas. De 7 bedst vurderede gasvarmere til terrassen

Tidligere artikel

Balancebræt

Næste artikel

Du kan måske også lide