Gulvsliber
Værktøj

Gulvsliber – Stor guide med prissammenligning

0

Jeg er netop blevet færdig med at slibe et gammelt trægulv i min stue. Det var et forholdsvist stort arbejde, og noget man skal overveje grundigt, om man ønsker selv at give sig i kast med. Mange får i forbindelse med gulvslibning en professionel til at gøre arbejdet, men jeg ønskede selv at gøre det, så jeg kunne dele mine erfaringer med jer. I dette indlæg vil jeg fortælle lidt om gulvsliberen, der er et essentielt stykke værktøj, når du skal slibe dine gulve.

>Få 3 uforpligtende tilbud på gulvafslibning

Hvad er en gulvsliber, og hvad bruger man den til?

En gulvsliber er, som navnet antyder, en maskine, der er beregnet til at slibe dine gulve. Gulvslibermaskinen er forholdsvis stor og kan være svær at betjene, men i forbindelse med slibning af gulve, kommer du ikke udenom netop denne maskine. Gulvsliberen er elektrisk og består i grove træk af et sandpapirsbånd eller ark, der, når du tænder for maskinen, og køre frem mens den sliber gulvet af. Der findes et hav af gulvslibere, og det er muligt at finde slibere til trægulv, men også slibere til betongulv alt efter, hvad man har behov for.

Forskellige typer af gulvslibere

Overordnet set findes der to typer af gulvslibere: en til bånd og en til ark. Både ark og bånd er lavet af sandpapir, men de gulvslibere, der benytter bånd, anses for at være de bedste, da de er drøjere i brug, så man derved kan spare en del penge. Herudover er det vigtigt at gøre opmærksom på, at du har brug for forskellige typer af gulvslibningsmaskiner, når du skal give dit gulv nyt liv.

Først og fremmest har du brug for gulvsliberen, der er den store maskine, du bruger til at slibe de store overflader med. Når du nærmer dig rummets vægge, kan det være en fordel, at skifte til en såkaldt kantsliber, da denne er mindre og derfor kan slibe tættere på rummets kanter, samtidig med, at den har et ”næb”, der gør det muligt at nå ind under rør og skråvægge. Når du skal slibe helt tæt inde ved kanterne og fodpanelerne, bør du benytte en trekantsliber, der er lille og nem at arbejde med, når det gælder slibning af rummets hjørner og kanter.

Endvidere er det vigtigt at være opmærksom på, at man benytter den gulvsliber, der egner sig bedst til den type gulv, man skal have slebet. For eksempel kan man, med stor sandsynlighed, risikere at ødelægge ens trægulv, hvis man benytter en gulvsliber, der er egnet til slibning af betongulve!

Gode råd ved slibning af gulve

Når du skal slibe dine gulve selv, er der en række gode råd, du bør tage til efterretning, før du påbegynder nedslibningen. Først og fremmest skal du indstille dig på, at du må leje en gulvslibemaskine i et nærtliggende byggemarked, da det er en særdeles dyr maskine, og det derfor ikke kan betale sig at købe en selv. Dernæst skal du, som tidligere nævnt tænke på, hvilken type gulv, det er du skal have slebet, for derefter at undersøge, hvilken gulvsliber, der passer bedst til netop dit gulv. Vigtigt at bemærke er det også, at hvis der er tale om nedslibning af et parketgulv, bør du vælge en rondelsliber i stedet for en gulvslibemaskine, da denne gulvtype kun skal have slebet et meget tyndt lag af. Disse maskiner udlejes typisk også i byggemarkeder.

Før du igangsætter slibningen af dit gulv, er der en liste med grej, du bør sikre dig, du har ved hånden:

  • Først og fremmest skal du selvfølgelig sikre dig, at du er i besiddelse af en gulvsliber
  • Herefter er det en god idé at have sandpapirsbånd i forskellige kornstørrelser
  • Du bør også have en minihøvl, høreværn, åndedrætsværn, dyknagle og hammer
  • Når du er færdig med slibningen af gulvet er det en god idé at have natursæbe, olie eller lak til at pleje gulvet med og give det den perfekte overflade – til dette bør du erhverve dig en malerrulle
  • Sidst, men ikke mindst, bør du have en gulvmoppe til afvask af gulvet

Før du starter nedslibningen, er det vigtigt, at du slår eventuelle søm ned i gulvet, 2-3 mm, så disse ikke er i vejen, når du sliber gulvet. For det bedste og flotteste resultat bør du slibe gulvet over 4 til 5 gange. Hele gulvet skal slibes i et stræk og det er herudover vigtigt, at du er opmærksom på, at en gulvsliber er et meget kraftigt stykke værktøj, der, hvis du kommer til at stå stille i mere end blot et par sekunder, kan lave mærker i gulvet, der efterfølgende kan være yderst svære at komme af med. Du bør derfor sikre dig, at du under gulvslibningen, ikke vil blive udsat for nogen forstyrrende elementer, der kan aflede din koncentration.

Herudover er det en god idé at afprøve slibemaskinen med sandpapirsbåndet med det fineste korn, så du får en forestilling om, hvordan maskinen arbejder, før du giver dig i kast med den egentlige gulvslibning.

Forbered dig grundigt inden du påbegynder slibningen af gulvet

For at få det bedst mulige resultat er det vigtigt, at du er forberedt til fingerspidserne. Sørg derfor altid for, at du har fået en god snak med det byggemarked eller den virksomhed, du lejer gulvslibemaskinen af omkring dine behov og ønsker. Ydermere kan det være en god idé at se nogle YouTube-videoer, der viser, hvordan du sliber dine gulve korrekt. Sidst, men ikke mindst, skal du være forberedt på, at en gulvslibning koster en del penge, eftersom du både skal betale for leje af maskiner, indkøb af sandpapirsbånd med forskellige kornstørrelser og produkter, så som olie eller lak til efterbehandling.

I forhold til påføring af dette skal der, i visse tilfælde, også benyttes en maskine, som du må leje af byggemarkedet. Det sidste, du skal være opmærksom på er, at gulvslibning er en yderst tidskrævende proces, som du minimum skal regne med at måtte sætte omkring ti timer af til. Når det så er sagt, er det en både sjov og lærerig opgave at slibe sine gulve selv.

Orker du ikke selv? Klik her og få 3 uforpligtende tilbud på gulvafslibning

4.7/5 - (4 votes)

Airbike: Stor guide til køb – intens og eksplosiv træning

Tidligere artikel

Fugefræser. Det bedste køb til fræsning af fuger

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Værktøj