Græstrimmer
Havemaskiner

Græstrimmer

0

Leder du efter en ny græstrimmer? I så fald har du mange muligheder. Derfor kan det være svært at vælge den rette model for dig. Det vigtigste i denne sammenhæng er naturligvis, at du husker at vælge med afsæt i egne behov. Det er nemlig dine behov, der dikterer, hvad den rette model er.

Hvis du er på udkig efter en ny græstrimmer, men ikke ved, hvad du skal lede efter, er du kommet til det rette sted. Her på siden bliver du ikke blot præsenteret for et udvalg af moderne græstrimmere, men finder også en guide med relevant information, der gør det lettere at træffe den rette købsbeslutning.

Hvad er en græstrimmer?

En græstrimmer kan bedst beskrives som en form for mobil, lille plæneklipper. Derfor er det også en meget håndterbar maskine, der kan bruges til at nå rundt i hjørner og langs kanter af græsplænen. Det betyder, at du kan bruge den på de steder, hvor du ikke kan komme ordentligt til med din plæneklipper.

Maskinen fungerer på den måde, at der for enden af en stang er monteret en lille roterende del, der består af enten en nylonsnor eller plastikkniv. Snoren eller kniven roterer i et tempo, der gør, at græsset slås af, når trimmeren rammer. Den egner sig derfor til lettere havearbejde såsom beskæring eller slåning af græskanter.

Desuden er den også meget let, hvilket gør, at det er let at have den med rundt i haven. Det medfører, at det er en oplagt maskine til at komme rundt i de sidste hjørner og kanter, for at sikre, at du får en perfekt finish. Før i tiden var man nødt til at tage græssaksen frem, men det behøver du ikke længere med en græstrimmer.

På flere modeller sidder søren eller tråden på en rulle, der automatisk føres frem, hvis det sker, at snøren eller tråden knækker som følge af slid. Du kan også få modeller med plastknive, der er gode, hvis den skal bruges til kraftigt græs og planter. Her skal du blot skifte kniven, når den er ved at blive slidt.

Hvilken type græstrimmer skal du vælge?

Du kan finde mange udgaver af græstrimmeren. Derfor kan det være svært at vælge mellem dem. Føler du, at du har svært ved at vælge, så finder du herunder en kort introduktion til de mest gængse typer. Typisk vil valget nemlig være mellem enten en el-, batteri- eller benzindrevet model.

De fleste modeller er udstyret med et justerbart teleskopskaft, hvorfor højden sjældent er et aspekt, der skal tænkes på. Der er dog forskel på, hvor bredt de kan trimme. Til en start skal du dog finde ud af, om du ønsker at købe en græstrimmer, der er drevet af enten et batteri, el eller en benzinmotor.

Batteridrevet

Hvis du har en stor have, kræver det typisk, at du kan komme vidt omkring med din trimmer. I den forbindelse er det en fordel at vælge en model med batteri. Her er du nemlig fri for at bøvle med ledninger, hvilket også betyder, at det ikke er et krav, at du har adgang til et strømudtag, for at bruge den.

Hvis du beslutter dig for at købe en batteridrevet model, så får du en fleksibel maskine. Med en batteridrevet maskine skal du heller ikke bekymre dig om skråninger, eller om du skal ind mellem træer og buske. Du er nemlig ikke begrænset af hverken en ledning eller en tung benzinmotor.

Der er mange akku-græstrimmere, der er kompatible med batterier fra andre akku-maskiner. Hvis du fx har en boremaskine fra Bosch, kan du ofte også bruge dens batteri på din græstrimmer fra Bosch. Dog skal du være varsom med dette, da du ikke må bruge et batteri med højere volt, end den er beregnet til.

Det er dog en fordel, at du kan gøre dette. Det betyder nemlig, at du ikke behøver at tilkøbe et batteri, når du køber din græstrimmer. På denne måde kan du spare lidt penge. Omvendt kan du også vælge at købe et yderligere batteri, så du kan skifte mellem dem, hvis det ene er løbet tør for strøm.

Eldrevet

Har du en mindre have, kan du typisk godt klare dig med en eldrevet model. De er typisk en del billigere, end en batterimodel. Du slipper desuden også for at skulle holde styr på, om der er strøm på batterierne. Du kan blot sætte den til et strømudtag, hvorefter du kan gå i gang med at bruge den.

Det er dog vigtigt, at du er klar over, at den kan have sine begrænsninger. Det skyldes, at den er forsynet med en ledning, som har en begrænset længde. Derfor er du nødt til at investere i en forlængerledning eller i en kabeltromle. På denne måde kan du i hvert fald forlænge dens rækkevidde en smule.

Da maskinen hverken er forsynet med batteri eller benzinmotor, vejer den dog ikke synderligt meget. Derfor skal du ikke være i tvivl om, at den er let at bære rundt på. Hvis det er vigtigt for dig, at din græstrimmer har en lav vægt, er du typisk bedst tjent med en eldrevet model.

Benzindrevet

Har du en meget stor have? Og har du ikke adgang til et strømudtag? I så fald er du bedst tjent ved at erhverve dig en model med benzinmotor. Det kan være en god løsning for dig, da du får en kraftig maskine, der ikke er afhængig af adgang til strøm.

Desuden er den kraftfuld nok til at klare både højt græs og tæt beplantning. Det er selvfølgelig også en fordel. Hvis du køber en sådan maskine, er du hverken begrænset af en ledning eller af levetiden på et batteri. Det eneste, der skal sørges for er, at der altid er nok benzin i tanken.

Hvis du ved, at du skal i gang med et projekt, hvor du skal vidt omkring, er det oplagt, at du får tilkøbt dig en benzindunk. Derved skal du ikke bekymre dig for, om du løber tør undervejs. Vær dog opmærksom på, at en benzintrimmer er både den tunge og støjende løsning.

Har du en ganske almindelig have, er det typisk i overkanten med en benzindrevet model. Til et sådant formål kan du typisk nøjes med en el- eller batteridrevet græstrimmer.

Hvorfor skal jeg købe en græstrimmer?

Hvis du er træt af, at du har strittende græs i kanten af plænen, eller at plæneklipperen ikke kan nå helt ind i hjørnerne, så er en græstrimmer løsningen. Har du mange bede, plantekasser mv., så kan det være svært at komme ordentligt til med en plæneklipper. Hertil kan du i stedet gøre brug af en græstrimmer.

Med en sådan maskine er det nemlig ganske nemt og ubesværet at komme til med en græstrimmer. Hvis du ikke føler, at du har sådanne steder i haven, så er en græstrimmer næppe noget du har brug for. Har du det, så kan en sådan havemaskine hjælpe dig helt i mål.

Det er dog vigtigt, at du er opmærksom på, at der findes flere forskellige typer græstrimmere. Det er ikke alle, der harmonerer med dine behov, hvorfor det er essentielt at vælge med omhu. Du skal nemlig sikre, at du faktisk finder en model, der stemmer godt overens med dine krav og behov.

Giv denne post en karakter

Værktøjsbælte. Så har du altid værktøjet lige ved hænderne

Tidligere artikel

Makita excentersliber. Find de bedste 2023 priser i denne guide

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Havemaskiner