Den anden dag stod jeg og havde brug for at lave nogle simple spor til en varmeledning i mit gulv, og i den forbindelse benyttede jeg mig af et godt fræsejern til min overfræser. Derfor vil jeg i dette indlæg gerne fortælle meget mere om fræsejern og give jer mine bedste tips til at bruge de forskellige slags i jeres byggearbejde derhjemme.
Hvad er et fræsejern?
Et fræsejern er et fantastisk redskab, der tager dine evner som gør-det-selv person til helt nye højder på samme niveau som de dygtigste håndværkere. Når du arbejder med træ og har behov for at få det helt rette, flotte resultat, så har du uden tvivl brug for en god samling af fræsejern til din overfræser.
For at forklare, hvad et fræsejern er, er det en god idé at tænke på en helt almindelig akku-boremaskine, og hvordan den benytter forskellige bor til at lave huller. På samme måde kan du tænke på en overfræser. Men i stedet for bor, bruger den såkaldte fræsejern, og i stedet for at lave huller, laver fræsejernet i stedet for spor i træet i forskellige former, når det trækkes langs træet.
Der findes overordnet set to forskellige slags fræsejern: med og uden kugleleje. Kuglelejet gør det muligt at lave præcist arbejde i træet – men kun langs kanterne. De fås i mange forskellige former og slags, så du kan finde præcis det fræsejern, der passer til din opgave.
Et fræsejern uden kugleleje kan derimod lave spor overalt i træet, men før du har rigtig godt styr på dit fræsearbejde, er det en god idé, at du benytter dig af en anden form for hjælp til at føre fræsejernet lige over dit træ.
Hvad bruger man et fræsejern til?
Som jeg nævnte i starten af indlægget, har jeg for nyligt brugt min overfræser med et godt fræsejern til at lave et spor i mit gulv til en varmeledning. Når det kommer til anvendelsen af et fræsejern, er det en god idé at tænke på den måde, at et fræsejern uden kugleleje kan lave fordybninger og spor i dit træ.
Derfor har fræsejernet mange mulige anvendelsesmetoder, blandt andet hvis du har behov for at lave et spor til en ledning i dit gulv. Samtidig kan du også bruge det til eksempelvis et hjemmelavet skærebræt, hvor du gerne vil lave en rille omkring kanten, så saft og andet kan samles her. Hertil er fræsejernet også den helt perfekte løsning.
Et fræsejern med kugleleje kaldes også for et kantfræsejern, da det udelukkende bruges til at fræse kanter på træet. Kuglelejet sørger for, at du kan føre fræsejernet nemt over kanterne, for et flot resultat. Dette fræsejern bruges ofte til at runde kanter af på hylder og borde og andet træarbejde.
Du kan også bruge dit fræsejern til at lave nogle flotte profiler på dine dørkarme, eksempelvis, og det er også en anvendelse, jeg selv har gjort brug af herhjemme, så mine døre har fået flotte profiler, der ikke blot er kedelige og standard. Med det rette fræsejern kan du nemlig sagtens lave det design, som du er på udkig efter, og med det nemme kugleleje er det faktisk slet ikke en stor opgave.
Når du er blevet god til at bruge dit fræsejern, er det også lige netop dette, du skal bruge, når der skal laves not og fer i brædder – og det tager dine evner til et helt nyt niveau som handymand!
Sådan finder du det bedste fræsejern
Der findes en hel masse forskellige fræsejern, og det siger jo sig selv, at der bliver nødt til at være mange forskellige typer, da fræsejernet jo har ufatteligt mange forskellige anvendelsesmuligheder, som vi lige har set nærmere på.
Det betyder blandt andet også, at du først skal gøre det klart, hvad du har behov for at lave, inden du går på udkig efter det helt rette fræsejern.
Der findes nogle rigtig gode fræsejernssæt, som du kan købe hos de store byggemarkeder, der har et bredt udvalg af forskellige fræsejern, så du altid er klædt godt på til enhver fræseopgave, du måtte stå over for.
Samtidig fås fræsejern også i mange forskellige prisklasser, og hvis du ikke er typen, der skal lave meget fræsearbejde, behøver du ikke at gå ud at bruge en hel masse penge på dit fræsejern. Her kan en af de billige modeller sagtens bruges, og det er også min anbefaling til dig, hvis du blot har en lille og simpel fræseopgave, der skal løses.
Det er naturligvis også vigtigt, at du har en god overfræser, og at du vælger en i den størrelse, der passer til dine forskellige opgaver derhjemme. Overfræsere samt fræsejern fås i mange forskellige størrelser, så alt efter om du skal arbejde med store flader som brædder, eller du skal bruge det til fræsearbejde af mine projekter som eksempelvis et skærebræt, er det en god ide at købe et fræsejern og overfræser i den rette størrelse til dit projekt.
Sådan kan du også anvende dit fræsejern
Det er dog ikke kun til træ, at du kan bruge dit fræsejern, for hvis du har problemer med fugen mellem dine mursten, kan du også anvende en fugefræser, som er en anden type af fræsejern, der skal bruges til at fjerne den løse fuge i muren, så der bliver plads til at lægge ny fuge i.
Til denne form for fræsning, skal du have fat i din vinkelsliber, der kan håndtere arbejdet med din fugefræser. Disse kan fås i forskellige størrelser og dybder, så du helt selv kan styre, hvor langt ind du ønsker at få fjernet fugen.
Jeg kan fortælle af erfaring, at det er et støvet arbejde! Så husk altid at benytte en støvmaske, når du benytter din fugefræser, for det er en nødvendighed. Det er dog et fantastisk redskab, når det kommer til at skulle stabilisere din mur derhjemme ekstra, når fugen er gammel og begyndt at smuldre.
Jeg håber, at du fik svar på alle dine spørgsmål angående fræsejern og de mange forskellige slags samt anvendelsesmetoder, når det kommer til fræsearbejde.