PlejeTræning og fitness

Forfodsindlæg

0

Med et forfodsindlæg kan du aflaste dine fødder og trædepuder. Et sådant indlæg er udviklet til at kunne forbedre din blodcirkulation og skåne fodsålen mod hårde stød. Derudover er de generelt både bløde og behagelige at træde ned på.

Hvad er et forfodsindlæg?

Et forfodsindlæg er – som navnet antyder – et indlæg, der er lavet til at støtte din forfod. Der kan være flere årsager til, at man har brug for et sådant indlæg, men som regel skyldes det, at man har nedsunken forfod (kaldes også for forfodsfald).

Der findes flere forskellige former for forfodsindlæg. Fælles for dem alle er dog, at de er lavet til at afhjælpe problemer med forfoden. Oplever du, at du har problemer med eller smerter i forfoden, når du går, kan det forfodsindlæg derfor være løsningen.

Oplever du, at du har stærke smerter i forfoden, er det selvfølgelig en god idé at søge læge. Han eller hun vil kunne hjælpe dig med at identificere årsagen. Det er nemlig ikke altid, at et forfodsindlæg (eller en forfodspude) vil være tilstrækkeligt.

Hvad er nedsunken forfod?

Nedsunken forfod, der som nævnt også kaldes forfodsfald, dækker over, at grundleddet på de tre midterste tæer er sunket ned i en sådan grad, at den belastning, der opstår ved løb og gang er blevet flyttet til trædepuder.

Normalt ville denne belastning ligge på storetå og lilletå først. På grund af det nedsunkne grundled, er det dog ikke længere tilfældet. Dette fører desuden til, at beskyttende fedtvæv under knoglerne forsvinder, hvilket for mange fører en del smerter med sig.

Der er forskel på graden af forfodsfald

Det er ikke alle, der får forfodsfald i samme grad. Man kan nemlig både have et blødt eller fikseret forfodsfald. Er der tale om et blødt forfodsfald, er det som regel muligt at afhjælpe det ved et tryk længere oppe under foden.

Det er naturligvis i denne sammenhæng, at et forfodsindlæg kommer ind i billedet. Det er nemlig typisk udstyret med en såkaldt pelotte, der sidder under foden. Denne pelotte har til formål at sikre, at fod og tæer genfinder deres oprindelige og naturlige stilling.

Er der derimod tale om et fikseret forfodsfald, er det ikke sikkert, at denne metode hjælper. Det betyder ikke, at man ikke kan forsøge, men det kan ikke garanteres, at resultatet er positivt. Derfor kan man være nødt til at finde en anden løsning.

Hjælper det ikke, bør man finde aflastning i form af gelpuder, som fungerer som mellem otte og ti lag affjedrende hud. En sådan pude yder nemlig både en god beskyttelse og stødabsorbering, når trædepuderne synker ned.

Viser det sig, at dette heller ikke er nok, er man nødt til at alliere sig med en specialist. I et sådant tilfælde er man nemlig nødt til at få lavet et speciallavet indlæg til nedsynkning. Det vil nemlig give den bedste behandling.

Hvordan vælger man det rette forfodsindlæg?

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det ikke er nemt at vælge det rette forfodsindlæg. Der er nemlig rigtig mange at vælge mellem, som adskiller sig på mange punkter. Derfor vil det ikke være dem alle, der passer til dig og din situation.

Af denne årsag er det også meget vigtigt, at du ikke blot vælger et vilkårligt indlæg. Derimod skal du give dig god tid til at sikre, at du finder det, der er det rette for dig. Det er nemlig afgørende for, at det har den ønskede effekt.

Er du i tvivl om, hvordan du skal bære dig ad med at finde det rette forfodsindlæg, bør du læse med herunder. Her kan du nemlig læse nærmere om, hvilke overvejelser du skal gøre dig i forbindelse med købet.

Pelotter fås i mange varianter

Først og fremmest er det vigtigt at pointere, at pelotter fås i mange varianter og udgaver. Den mest populære løsning er dog enten 3/4-såler eller helsåler med pelotter. Disse er nemlig nemme at lægge ned i de sko, du skal bruge dem i.

En af fordelene ved disse løsninger er, at du ikke selv behøver at vurdere den korrekte placeringen af pelotten under hver fod. De fleste synes, at det er en god løsning, da den sikrer, at man får lagt pelotten rigtigt, hvilket er afgørende for dens effekt.

Samtidig er det også en fordel, at denne type forfodsindlæg bliver på sin plads. Derfor skal man ikke være bekymret for, at den begynder at glide rundt i skoene. Det er meget vigtigt, hvis du går en del eller tilmed løber med såler med pelotter på.

Du kan også overveje en T-pelotte

For at få støtte til sin forfod, behøver man dog ikke at købe et helt indlæg. Man kan også blot vælge at investere i en såkaldt t-pelotte. Den har samme funktion som et helt indlæg, men i modsætning til indlægget, består den kun af en pelotte – og ikke af en sål.

Hvad det vil sige er, at du som regel selv skal stå for at klistre pelotten fast i dit fodtøj. En af fordelene ved denne løsning er, at dit fodtøj beholder sin normale pasform. Det er ikke tilfældet, hvis du vælger et helt indlæg. Her får du nemlig en ekstra sål, der ligger og fylder i dine sko.

Skal det bruges i åbne sko, kan en T-pelotte også være et oplagt valg. Denne løsning er nemlig mere diskret, når man har åbne sko på.

Endvidere kan det faktisk også være en fordel, at du selv kan vælge, hvor du vil have din pelotte til at sidde under hver fod. Dermed er du sikker på, at du selv kan afgøre, hvor du har mest brug for at have den siddende.

De fleste forfodsindlæg, der består af både sål og pelotte, har pelotten placeret, så den harmonerer med, hvor de fleste personer har brug for at have den siddende. Det er dog ikke sikkert, at det er tilfældet for dig, og her kan en T-pelotte være et godt valg.

En drop-pelotte er også en mulighed

Har du prøvet en T-pelotte? Og føler du, at den ikke giver optimal støtte? Eller mener du, at den ikke er specielt komfortabel? Hvis det er tilfældet, kan du prøve dig frem med en såkaldt drop-pelotte, der faktisk fungerer på samme vis.

Forskellen på en drop-pelotte og en T-pelotte er, at førstnævnte har en dråbeform, mens sidstnævnte er formet som et ‘T’.

Som udgangspunkt er hverken den ene eller anden bedst. Derfor skal du vælge mellem de to varianter ud fra, hvad du mener, du har det bedst med at have i dine sko. Det vil sige, at det primært er komforten, der er afgørende i denne sammenhæng.

Skal passe i størrelsen

Størrelsen er selvsagt også et aspekt, der har betydning for dit valg. Hvis du skal købe et forfodsindlæg, er det derfor vigtigt, at du ved, hvilken størrelsen du skal bruge. Det er nemlig vigtigt, at størrelsen er den rette, da den ellers ikke giver den korrekte støtte.

Det er selvfølgelig også derfor, at det er muligt at finde indlæg i flere størrelser. Inden du trykker på køb, er det derfor vigtigt, at du tager dig god tid til at finde den rette størrelse. Det gør sig gældende, uanset om du har i sinde at bruge det til dagligt eller ej.

Heldigvis er det muligt for dig at finde disse indlæg i et hav af størrelser. Derfor er du også sikret, at du kan finde et forfodsindlæg, der har den rette størrelse for dig. Af denne grund skal du ikke være bekymret for, om du kan finde et passende forfodsindlæg.

Vær desuden opmærksom på, at der er stor forskel på størrelsen på de forskellige forfodsindlæg. Derfor er det ikke sikkert, at du f.eks. skal bruge en str. 42 eller str. 37 i alle indlæg. Det er nemlig noget, der varierer en del, hvilket du skal være opmærksom på.

Forskel på priserne

Hvis du skal have fat i et forfodsindlæg, er der op til flere ting, der skal være i fokus. En af de ting, der er svær ikke at tage højde for, når man skal købe et sådant indlæg er, at prisen. Der er nemlig en del forskel på priserne blandt de forskellige forfodsindlæg.

På trods af, at det kan virke tiltalende at gå på jagt efter det billigste indlæg, er det dog ikke sikkert, at det er en god idé. Årsagen til dette er, at det ikke er værd at gå på kompromis med dit valg af indlæg med støtte til din forfod.

Har du besluttet dig for, at du vil have fat i et forfodsindlæg, bør du gøre det ordentligt. Derfor er det også bedre at betale, hvad det koster, for at få et indlæg, der kan give dig god støtte. Det koster som regel en smule mere, men det er dog penge, der er godt givet ud.

Når det er sagt, så skal der dog ikke være nogen tvivl om, at det ikke er dyrt at købe et indlæg, der kan give god støtte til din forfod. Du skal derfor ikke være bange for, at du er nødt til at hive den store pung op af lommen, når du skal købe et sådant indlæg til dine fødder.

Sådan placerer du forfodspelotten korrekt

Når du har fundet dit forfodsindlæg, er det ikke nok, at du har sikret, at det er den rette størrelse. Det er nemlig mindst lige så vigtigt, at du sørger for at få placeret det korrekt. Det er ikke vanskeligt at gøre, men det er vigtigt, at man har det med i baghovedet.

Hvis den ikke bliver placeret korrekt, giver den nemlig ikke optimal støtte. Du skal sørge for, at den bliver placeret på en sådan vis, at den hjælper med at løfte den forreste del af fodbuen eller fodhvælvningen, som også kaldes for tværbuen, der sidder som den øverste del af svangen.

Har du købt et decideret indlæg, der skal sættes fast i dit fodtøj, er det en god idé at starte med at fjerne en lille del af beskyttelsen på den klæbende bagside, mens du sætter det fast. Dermed er det lettere for dig at tilpasse placeringen, inden du fjerner den klæbende bagside helt.

Føles det ikke behageligt, eller føler du ikke, at det giver den rette støtte, kan du flytte rundt på forfodspelotten. Det er meget vigtigt, at du ikke går på kompromis med dette. For at få den optimale effekt, skal du sikre, at indlægget får den rette placering.

Et andet tip er at tegne et omrids af foden på et papir, hvorefter du tegner en let buet linje på tværs langs med forfodens trædepude. Det kan nemlig gøre det en kende lettere for dig at visualisere, hvor du kan placere forfodspelotten.

Forfodspelotte til høje hæle

De fleste er godt klar over, at højhælede sko ikke er sundt for fødderne. Fodstillingen bliver nemlig forkert i forhold til, hvad kroppen er bygget til. Derfor giver det et forhøjet pres på den forreste del af foden, når man går i et par højhælede sko.

Af denne årsag er der også mange, der oplever smerter i forfoden, når de går i høje sko. Det ændrer dog ikke på, at der er anledninger, hvor man gerne vil iføre sig et par pæne, høje sko. Heldigvis er det muligt at få såler med forfodspelotte til høje hæle.

I denne forbindelse bruges pelotten til at løfte forfoden, hvilket sørger for, at hele foden får bedre støtte. Denne pelotte sørger for, at din kropsvægts pres på fodens tværbue bliver mindre udtalt, og i stedet bliver sundere fordelt.

Rigtig mange oplever, at højhælede sko bliver bedre at gå i, hvis man har en forfodspelotte i dem. Dermed vil man også kunne bruge denne type sko i længere tid ad gange, uden at det er til gene eller direkte skaber smerter i fødderne.

Synes du, at det er en tand for meget med en decideret pelotte, er det også muligt at gøre brug af en blød forfodssål. En sådan sål er også med til at aflaste forfoden, men den er dog ikke lavet med det formål at give et decideret forfodsløft.

Giv denne post en karakter

Ribbe – Se anbefalede modeller

Tidligere artikel

Du kan måske også lide

Mere om Pleje