Træning og fitnessTræningsudstyr

Fitness gulv

0

Har du planer om at etablere dit eget homegym, er der mange elementer, der skal være styr på. Et af disse elementer, som mange desværre glemmer, er gulvet. Man bør nemlig lægge et decideret fitnessgulv, der kan beskytte det underliggende gulv.

Hvad er et fitness gulv?

Hvis du har i sinde at lave dit eget homegym, er der – som nævnt – flere ting, du skal have styr på. En af de ting, du skal sørge for at få styr på, er gulvet. På trods af, at det faktisk er et vigtigt element, er det noget, der bliver overset eller undervurderet af mange.

Et fitness gulv er vigtigt at have i sit homegym af flere årsager. Først og fremmest giver det dig de bedste forudsætninger at træne på. Derudover beskytter det dog også dit gulv og dit træningsudstyr, hvorfor det bestemt er investeringen værd.

Der er som sådan ikke noget specielt over et fitnessgulv. Det består nemlig ofte blot af store plader af tykt gummi eller lignende materiale. Det er nemt at lægge, da det blot skal lægges ovenpå det eksisterende gulv.

Et sådant gulv er naturligvis kendetegnet ved at være yderst holdbart og slidstærkt. Derfor kan det også sagtens holde til, at du smider med tunge vægte osv. Det vil det underliggende gulv næppe have godt af – især ikke, hvis der er tale om et trægulv.

Hvorfor skal man købe fitness gulv?

Der skal ikke være nogen tvivl om, at der er flere fordele forbundet med et fitnessgulv. Den primære årsag er, at det både beskytter dit gulv og dit træningsudstyr. Hertil er det også en fordel, at denne type gulv er både støddæmpende og lyddæmpende.

Derudover kan det støddæmpende element i gulvet faktisk også være skadesforebyggende, eftersom man ikke risikerer, at en vægt hopper, hvis man taber eller smider dem. Sker det, så kan den ende med at ramme én selv.

Overfladen på gulvet sikrer også, at dine maskiner står rigtig godt fast på det. Det er også en fordel, da det forhindrer, at der sker ulykker, fordi dine maskiner vælter, når du træner intenst. Samtidig sikrer det også, at maskinerne ikke laver ukontrollerbare bevægelser.

Du skal naturligvis også sørge for at holde dit homegym rent. Her er et decideret fitness gulv også en fordel. Det er nemlig nemt at holde rent. Det gør ikke blot, at du kan nyde, at dit homegym er rent. Det sikrer også, at du opretholder en høj hygiejne.

Hvordan vælger man det rette fitness gulv?

Når du skal købe et fitnessgulv, er der flere ting, der skal være i fokus. Derfor er det også vigtigt, at du ikke blot vælger det første gulv, du støder på. Du skal både sikre, at det er i høj kvalitet, at det passer til dine ønsker, og at det har den rette tykkelse.

Er du i tvivl om, hvad du skal holde øje med, når du skal købe dit fitness gulv, er det især de nedenstående parametre, der skal være i fokus.

Skal det være gummi?

Der er flere fordele ved at vælge et gummigulv. En af dem er, at du selv kan installere det – og at det er ganske nemt. Den største udfordring ved at lægge det selv er, at det kan være ret tungt. Det er især gældende, hvis du vælger et gulv i gummi, der har en vis tykkelse.

At du nemt kan installere det på egen hånd, er dog ikke den eneste fordel ved dette gulv. En anden markant fordel er, at det er et meget alsidigt gulv. Det betyder, at det kan bruges til langt de fleste former for træning.

Gulvet er kendetegnet ved at være meget holdbart, hvorfor du ikke skal bekymre dig om, at du taber en vægt eller har en træningsmaskine stående. Desuden er det også et gulv med en god stødabsorption, som sikrer det gulv, der er under dit gummigulv.

Samtidig sikrer stødabsorptionen også, at dine led ikke bliver overbelastet, hvis du f.eks. skal hoppe. Dertil er det også nemt at holde det ved lige, hvilket også er en fordel. Det er nemlig vigtigt, at du holder dit træningsareal rent og hygiejnisk.

Gummigulvet har også den betydelige fordel, at det giver en god lyddæmpning. Derfor vil det ikke være til gene for resten af boligen, hvis du træner med tunge vægte.

Skal det være skum?

Gummi er bestemt ikke den eneste mulighed, hvis du vil købe et fitness gulv. Du kan også vælge et skumgulv i stedet. Der er rigtig mange, der vælger denne løsning, hvilket i høj grad skyldes den lave pris. Det er nemlig en del billigere end et gummigulv.

Faktisk er det den billigste løsning, hvis du leder efter et underlag til dit træningsareal derhjemme. Her er det dog vigtigt at pointere, at der naturligvis er en årsag til, at det ikke er dyrt. Det skyldes primært, at det ikke er specielt holdbart.

Skumgulvet kan ikke holde til, at du smider med tunge vægte eller stiller tunge maskiner på det. Derudover kræver det heller ikke helt så meget slid, før det er nødvendigt, at det udskiftes. Derfor er det vigtigt, at du er klar over, at du får, hvad du betaler for.

Der er dog også fordele ved dette gulv, da det er meget blødt og komfortabelt. Derfor vil det være et godt valg, hvis du primært skal bruge det til at pilates eller yoga. Dertil er det også et meget let gulv, hvorfor det er nemt for dig at montere det på egen hånd.

Skal det være vinyl?

Vinylgulvet bliver ofte betragtet som en form for kombination mellem skum- og gummigulv. Det er en gulvtype, der fører op til flere fordele med sig. En af dem er, at det er nemt at installere, hvorfor det er noget, der sagtens kan gøres på egen hånd.

Derudover det også muligt at finde denne type gulv i flere forskellige farver og designs. Har du ikke lyst til at have et sort og monotont gulv, er det derfor værd at se nærmere på et vinylgulv. Det kan du nemlig finde i mange forskellige farver og variationer.

Ydermere er vinyl også et både holdbart og slidstærkt materiale, der kan holde til lidt af hvert. Du skal derfor ikke være bekymret for, at det bliver slidt i stykker. Hertil er det også værd at nævne, at det er meget nemt at holde rent og hygiejnisk.

Der er dog også ulemper ved at vælge vinyl, hvoraf den mest fremtrædende er, at det ikke en særlig god stødabsorption. Desuden er det sjældent den billigste løsning. Tværtimod er det faktisk som regel den dyreste løsning.

Hvilken tykkelse skal det have?

Fitness gulve kan fås i flere forskellige tykkelser. Derfor er det selvfølgelig også et aspekt, du er nødt til at have med i dine overvejelser. Der er dog ikke en bestemt tykkelse, der altid er den rette, da det afhænger meget af, hvad du skal bruge det til.

Det kan være svært at vurdere, hvilken tykkelse, der er den rette, men som udgangspunkt er det dog altid en god idé at vælge den tykkeste, hvis du er i tvivl om to tykkelser. Ved du ikke, hvilken tykkelse, du bør gå efter, kan du bruge nedenstående som udgangspunkt.

  • 6 mm: Dette er et af de tyndeste gulve, der fås. Det er fint at have under en konditionsmaskine, hvis du vil beskytte dit gulv en smule. Vær dog opmærksom på, at det ikke egner sig til styrketræning med mere end 20 kg.
  • 8 mm: Her er der også tale om et tyndt gulv. Det vil derfor også primært at egne sig som underlag til konditionsmaskiner, men kan også bruges til styrketræning med vægt på op til 40 kg, såfremt vægten kan slippes på gulvet.
  • 12-15 mm: Fitnessgulv med denne tykkelse kan bruges til en del formål. Det er dog især velegnet til brug under maskiner, hvor der ikke bruges tung belastning. Derudover vil det kunne bruges til styrketræning med mellem 50 og 100 kg.
  • 20 mm: Med denne tykkelse, kan dit gulv klare det meste. Du kan derfor bruge det til stort set alle maskiner. Det bør ikke bruges til træning med mange drops, men kan godt klare tunge løft på over 100 kg. F.eks. i forbindelse med dødløft.
  • +25 mm: Vælger du et gulv i denne tykkelse, vil det kunne modstå stort set alt. Derfor kan du sagtens bruge det til træning med en del drops. Desuden har det ofte også den fordel, at tykkelsen giver en god stødabsorption og lyddæmpning.

Kan man selv lægge fitnessgulv?

Dit fitnessgulv har naturligvis ikke den store effekt, hvis du ikke får det lagt. Heldigvis er det ikke noget, der er vanskeligt. Derfor behøver du heller ikke at hyre nogen, der kan hjælpe dig med, at lægge det.

Hvordan du skal bære dig ad med at få lagt dit fitnessgulv, afhænger af, hvilken type gulv man vælger.

Gulvstykker

De fleste fitnessgulve bliver lavet i firkanter, og bliver derfor ikke leveret med indbyggede samlinger. I og med, at der mangler samlinger, vil det ofte være nødvendigt at købe et produkt, der gør det muligt at sætte disse stykker sammen.

De fleste vælger dog at lægge gulvet på en sådan vis, at det kommer til at sidde i spænd, og dermed ikke rykker sig. En fordel ved dette er, at det er nemt at lægge og nemt at udskifte, da du kan skifte hvert enkelt stykke, hvis det går i stykker.

Rullegulv

Det er også muligt at finde fitness gulv, der er lavet som ruller. Den største fordel ved denne type gulv er, at det er nemt at lægge. Du skal nemlig ikke gøre andet, end at rulle det ud. Samtidig kommer det i store stykker, der gør, at det er hurtigere klaret.

Klikgulv

Det er også muligt at købe klikgulv. Det er også noget, der bliver kaldt for et puslegulv, da det skal lægges ligesom et puslespil. Denne type gulv vil have kanter, som det er kendt fra et puslespil, hvorfor det er nemt at sætte dem sammen, når du lægger gulvet.

Hvis du vælger denne type gulv, er det meget vigtigt, at du får samlet det ordentligt, da du ellers risikerer, at det går i stykker, når du træner. Som regel er der dog en manual med, som du blot kan følge.

Giv denne post en karakter

120×200 Boxmadras – online tilbud

Tidligere artikel

Cylinderklipper. Find de bedste modeller i denne Guide

Næste artikel

Du kan måske også lide