Fastnøgle
HåndværktøjVærktøj

Fastnøgle

0

Den anden dag skulle jeg spænde nogle møtrikker derhjemme og
i stedet for at bruge min svensknøgle valgte jeg i stedet for en fastnøgle. Det var langt lettere og jeg vil anbefale dig til at gøre det samme. Her kommer mine råd til godt brug af en fastnøgle.

Hvad er en fastnøgle?

En fastnøgle er en fælles betegnelse for flere forskellige slags nøgler, som du bruger til spænde bolter og møtrikker med. Grunden til, at man har flere af dem, er, at hver enkelt nøgle kun passer til en bestemt møtrik. Du kender helt sikkert til en fastøgle, da man altid har en flere af dem i sin værktøjskasse.

Alle de forskellige slags nøgler kan alle sammen også kaldes for en fastnøgle, men de har også deres eget navn. En fastnøgle kaldes f.eks. også en gaffelnøgle, en ringgaffel og endda en ringgaffelnøgle.

Hvad bruger man en fastnøgle til?

Du kan sådan set bruge den til alt, som har noget med møtrikker eller bolter at gøre. Det gælder både, når du skal løsne og spænde dem.

På ældre biler bruger du også en fastnøgle til at sætte hjulet fast. Når det kommer til fastnøgler, så har du stort set en til hvert eneste brug. Det kan på nogle måder være en ulempe, men det kan også være en
fordel, fordi du har et virkelig godt greb med dem, da de har et simpelt formål og det er de gode til at udføre.

Det vigtigste at huske på er, at når der er en møtrik eller bolt, så kan du få en fastnøgle, som netop kan løse det problem. Af gode grunde
laves der ikke møtrikker, som du ikke kan få værktøj til at afspænde eller spænde.

Forskellige typer af fastnøgler

Da fastnøgler er en fælles betegnelse, så har du mange valgmuligheder. Blandt nogle af dem kan nævnes:

  • Gaffelnøglen
  • Ringnøglen
  • Akselnøgle
  • Krydsnøgle
  • Topnøgle
  • Rørnøgle

En gaffelnøgle fås både som en dobbelt og enkelt gaffelnøgle.
Desuden kan du også få en ringgaffelnøgle. En gaffelnøgle har to parallelle flader.
Det gør, at du kan bruge den på en række forskellige vinkler. Men da en møtrik seks kanter, så rammer den ikke alle kanter og det kan gøre det en smule besværligt, hvis møtrikken sidder godt fast. Det gode er også, at den ikke behøver at passe 100% for at kunne løsne møtrikken eller spænde den. En dobbelt gaffelnøgle betyder simpelthen bare, at den har en gaffelnøgle i begge ender.

Det mest almindelige er en ringgaffelnøgle, som betyder, at
den i den ene ende har gaffelnøgle og i den anden ende har den i en ringnøgle.

En ringnøgle har en ring med en indvendig 12-kantet stjerne.
Det gør det dermed muligt at ramme alle møtrikkens seks hjørner. Den kræver dog mere plads at komme til for, men hvis du har fri plads til det, vil den være virkelig god at benytte. Det er også grunden til, at man kombinerer en ringnøgle med en gaffelnøgle, for hvis du ikke kan benytte ringnøglen, kan du altid prøve med gaffelnøglen.

En akselnøgle blev tidligere brugt til at spænde møtrikkerne på gamle biler. På nyere biler bruger man i stedet en krydsnøgle, men de har begge samme funktioner. Nemlig at gøre det muligt for dig at skifte dit dæk.

En rørnøgle er et rundt jernrør. I den ene ende er der boret huller på tværs, så man kan stikke noget ind og dermed spænde hårdere. I den anden ende er der presset sekskantet, så den passer på en møtrik. Man vil dog typisk kun bruge den, hvis man ikke kan bruge andre fastnøgler.

Fordele ved at bruge en fastnøgle i forhold til en svensknøgle

Når du har læst så meget om alle disse fastnøgler, så tænker du måske, om det ikke er lettere bare at have en svensknøgle og så droppe alle de fastnøgler. Der er både fordele og ulemper ved at bruge en svensknøgle. Det er smart, at man kan justere den, så den passer til mange forskellige slags møtrikker.

Ulempen er, at den ofte ikke er ligeså god at bruge. Den har det med at skride og det gør det ofte meget svært at få ordentligt fast. Den er især ikke god at bruge, hvis du arbejder med møtrikker, som sidder virkelig
godt fast. Eller som du skal spænde virkelig stramt. Her er du bedre stillet med at finde den helt rigtige fastnøgle.

Det er ikke sådan, at jeg vil have, at du smider din svenskenøgle væk, for der er plads til det hele. Men hvis du har et værksted, så er der ingen grund til ikke også at købe de mest almindelige fastnøgler.

Til nogle gøremål ville du slet ikke kunne bruge en svensknøgle. Brug f.eks. at skifte dæk kun ved hjælp af en svensknøgle. Dæk skal sidde godt fast og du kan heller ikke komme ordentligt ind til dem, da de
er beskyttet. Her vil du i stedet skulle bruge en krydsnøgle. Når du bruger en krydsnøgle, så tager det ikke særlig lang tid for dig at skifte dit dæk.

Det er også klart at ligesom med en gaffelnøgle, så har en svensknøgle også kun to parallelle flader, det er det, som gør det så svært at få fat. Men selv med en gaffelnøgle kan du ofte få godt fat, da den er virkelig
god til at spænde fast på noget. Det er her, at jeg ofte oplever, at min
svensknøgle falder ud af hæk og så passer den ikke længere til møtrikken. Men jeg kan stadigvæk godt lide den, fordi den er god at have som en backup til mine fastnøgler.

Jeg fandt på nettet nogle, som skrev, at tidligere var møtrikker ikke standardiseret og det var derfor, at man opfandt en svensknøgle.
Så den er også god at have, hvis du pludselig falder over nogle gamle
møtrikker. Det kan ske, hvis du overtager et gammelt hus. Her kan man nogle gange finde møtrikker, som er mange år gammelt og her kan en svensknøgle være din eneste løsning.

I en god garage vil du helt sikkert have mange fastnøgler, så du altid er forberedt.

Giv denne post en karakter

Gipspladehejs. Hvad du skal kigge efter

Tidligere artikel

Svensknøgle – find den bedste til prisen

Næste artikel

Du kan måske også lide