Elektrodesvejser
VærkstedsindretningVærktøj

Elektrodesvejser 2023. Stor Test med prissammenligning

0

Det er ikke så tit, at man står overfor at skulle svejse derhjemme, men jeg har i øjeblikket gang i et større metalprojekt og derfor havde jeg brug for en elektrodesvejser. Derfor har jeg valgt at dele alt det, som jeg fandt ud med jer her på testtest.dk

Hvad er en elektrodesvejser

Elektrodesvejsning er en metode til at svejse to metaller sammen. Det kan være, at du skal svejse to vandrør sammen. Når det kommer til svejsning, findes der forskellige metoder og til privatbrug er en elektrodesvejser noget af det mest almindelige.

Indenfor elektrodesvesning findes der to metoder, som er afsmeltende elektrode og TIG-svejsning (fast elektrode). Jeg vil komme tilbage til disse metoder, så du ved, hvad du kigger på, hvis du leder efter en elektrodesvejser.

Det adskiller sig fra lodning ved, at der sker en omsmeltning af grundmaterialerne. På den måde sidder de to stykker metal bedre sammen. Der er forskellige slags elektroder, alt efter det materiale som du skal svejse i.

Hvad bruger man en elektrodesvejser til?

Det kan bruges til alt metal, som du gerne vil have til at hænge sammen med hinanden. Det kan være, hvis du vil skifte dit eget vandrør derhjemme. Jeg er i øjeblikket ved at lave plantestativer til haven og her har jeg også brug for at svejse metal sammen, så det passer til min have.

Men jeg skal også bruge det til at svejse nogle plader sammen senere, men det er et projekt til en anden gang. Det kan også være, at du har en havelåge, som skal fixes.

Alt det kan du ordne, hvis du har en elektrodesvejser. Du kan finde dem i alle prislejer, så hvis du godt kan lide at ordne ting i metal, så vil jeg helt klart anbefale dig, at du køber en elektrodesvejser.

Forskellige typer af elektrodesvejsere

Hvis du allerede har kigget efter elektrodesvejsere, er du nok faldet over nogle forskellige begreber. Måske har du helt styr på, hvad det betyder. Men det er muligt at købe en elektrodesvejser, som fungerer på en anden måde end en anden elektrodesvejser. Derfor er det vigtigt at vide, hvad du køber.

Den første information, der står, når du vil købe en elektrodesvejser, er, at der står om det er MIG/MAG, TIG eller MMA.

Både MMA, MAG og MIG er det, som inden for denne type svejsning kaldes for afsmeltende elektrode. MMA står for Manual Metal Arc. Her frigives beskyttelsesgassen fra elektroden ved smeltning. MIG står for Metal Inert Gas og her tilsættes argon eller helium. MAG står for Metal Active Gas og i stedet for helium tilsættes Co2.

Da der frigives noget ved både MIG og MAG, så vil en elektrodesvejser ofte kunne begge dele.

En anden mulighed, du vil se, er TIG-svejsning. Det adskiller sig fra de andre ved at være en såkaldt fast elektrode. Her svesjningen skal man her tilføre et tilsatsmateriale.

Udover det er der også forskellige elektroder, alt efter hvad du gerne vil svejse med. Der er ingen elektroder, som du kan bruge til at svejse i alt materialer, så du skal bruge en anden elektrode til stål end til aluminium. Det kan være en god idé at have en lille forståelse for det, selvom du altid ville kunne få hjælp til at vælge den rigtige elektrode, når du svejser.

Den basiske elektrode er sværere at tænde end mange af de andre. Det er en koldtsvejsene elektrode, hvor dråberne fra den afkøler. Den anbefales ikke at starte med. Når du køber en ny elektrodesvejser, vil der nok være tale om en rutil elektrode. Den er ikke ligeså følsom overfor fugt som den basiske og den er derfor langt lettere at arbejde med. Hvis du skal arbejde med vandret liggende svejsninger, er det en god idé med en såkaldt sur elektrode. Det er den klart hurtigste at svejse med.

Andre metoder til svejsning

Det skal siges, at det mest er til privatforbrug, at man bruger en elektrodesvejser. I industrier som skibsværfter er man ofte begyndt at anvende automatiske svejseprocesser. Det skal siges, at denne udvikling ikke skyldes, at en elektrodesvejser er et dårligt valg. Faktisk er den et virkelig godt valg, men det store problem er, at det tager lang tid at svejse på denne måde, da man skal have en person til at gøre det.

Det ender med at koste mange penge for virksomheder, fordi hvis du skal svejse et helt skib sammen, så vil det ende med at koste alt for mange penge. Men det er godt at vide for dig, at de ikke har droppet denne metode, fordi den er dårlig. Med en elektrodesvejser før du faktisk den bedste metode til svejsning. Da du skal bruge den til hobbybrug, må det siges at være en utrolig fornuftig løsning til hjemmet.

Især fordi du kan få dem i alle prislejer i dag og du kan ofte finde en god elektrodesvejser brugt. De fleste bruger den kun et par gange, så der burde ikke være det store problem i at købe en brugt. Selv en ny koster dog heller ikke alverden, så hvis du ofte har noget, du gerne vil svejse sammen, så vil jeg anbefale, at du anskaffer en.

Det skal du se efter

Hvis jeg skal anbefale nogle mærker, så kan du kigge efter FERM, Güde eller Giant. Det er svært at sige, hvilken model du konkret skal vælge, da det kommer an på, hvad du skal bruge dem til.

Men du kan kigge efter følgende:

  • Spænding
  • Svejseevne
  • Elektrodetykkelse
  • Hvilke svejsemetoder kan den? (MMA, MIG, TIG)
  • Har den tvangskøling
  • Har den en elektrodeholder

Jeg ville dog altid sammenligne en række mod hinanden, så du finder ud af, hvad du helt præcis har brug for. For det er ikke alle, som har brug for en elektrodesvejser, som kan anvendes til både MMA, MIG og TIG. Men det er muligt at få, så hvis du har råd til det, kan det klart anbefales.

Jeg er glad for at have købt en elektrodesvejser, da den giver mig muligheder for en masse nye spændende byggeprojekter.

Giv denne post en karakter

Gardena Sileno. Bedste priser på Robotplæneklipper fra Gardena

Tidligere artikel

Makita fugepistol. Se de bedste modeller til prisen her

Næste artikel

Du kan måske også lide