Træning og fitnessTræningsudstyr

Boksesæk

0

En boksesæk er et træningsredskab til boksetræning. Der findes en lang række forskellige boksesække, der adskiller sig på flere punkter. Fælles for dem alle er, at de er skabt med fokus på boksetræning.

Hvad er en boksesæk?

Der findes mange redskaber, der bruges til boksetræning. Et af de mest anvendte af slagsen er dog en boksesæk. Hvis du ønsker at styrke din boksetræning derhjemme, er det derfor uundværligt for dig at have en boksesæk til rådighed.

Ikke alle kender dog boksesækkene under dette navn. Der er også mange, der kender dem som sandsække. Det skyldes naturligvis, at de som regel er fyldt med sand. Selvom fyldet ofte er sand, er det dog ikke altid, at det er tilfældet.

I og med, at der blot er tale om en sæk med tungt fyld, er der faktisk tale om et meget simpelt redskab. Det er dog slet ikke ensbetydende med, at det ikke er et effektivt ét af slagsen. Både til bokse- og konditionstræning er det nemlig et glimrende redskab.

De fleste boksesække skal hænges op i loftet, hvor de skal hænges i en krog. Her bør man dog ikke bruge en almindelig krog fra byggemarkedet. I stedet skal man sørge for at købe et decideret ophæng til boksesækken, da det er vigtigt, at den hænger ordentligt.

Sådan finder du den rette boksesæk

Hvis du har i sinde at købe en boksesæk, er det vigtigt at være opmærksom på, at der er mange at vælge mellem. Da du skal vælge din sandsæk fra et både stort og differentieret udvalg, er det vigtigt at vide, hvad du skal holde øje med, når du vælger.

Er det din første boksesæk, er det dog ikke sikkert, at du ved, hvad du skal holde øje med. Heldigvis er det begrænset, hvor mange faktorer, der har betydning for dit valg. Derfor er det også relativt nemt at danne sig et overblik over disse faktorer.

Højde

Først og fremmest er det vigtigt, at du er opmærksom på, at ikke alle sække er lige høje. Af denne grund er det naturligvis et parameter, der har betydning for dit valg. Står du overfor at skulle købe en boksesæk, bør du derfor starte med højden.

Der findes ikke én højde, der passer til alle, om end et godt gennemsnitligt højdemål er 100 cm. Det skyldes, at denne højde passer til den gennemsnitlige bruger. Ikke dermed sagt, at det også er den rette højde for dit vedkommende.

I forbindelse med vurdering af den korrekte højde på din boksesæk, er du nødt til at tage højde for både formål og plads. Skal du også bruge den til at træne spark, er du f.eks. bedst stillet ved at købe en høj model, så du kan træne både lave og høje spark.

Skal du ikke bruge den til at træne spark, har du ikke samme krav til højden. Hvis du kun skal bruge den til boksetræning, er der en god chance for, at 100 cm er en passende højde. Dog afhænger det også af din styrke og dit træningsniveau .

Som tidligere angivet, er 100 cm en ideel højde for den gennemsnitlige motionist. Hvis du skal bruge den til spark eller bokser med stor styrke, er 125 cm en mere passende højde. Skal den bruges af et barn, skal den have en højde på mellem 76 og 100 cm.

Vægt

Vægten er selvsagt et vigtigt aspekt. Det er der flere årsager til, men det skyldes primært, at den er afgørende for effekten af din træning. Vægten har dog også betydning for, om den egner sig til det tiltænkte formål.

Ønsker du at bruge din sandsæk til styrketræning, er det vigtigt, at den har en høj vægt. Den vil nemlig have en tendens til at holde sig på ét sted, hvorimod en lettere sæk vil bevæge sig meget mere. Bevæger den sig, bliver det svært at gennemføre en mere styrkepræget træning.

Bevæger sandsækken sig en del, betyder det dog ikke, at den ikke kan bruges. I et sådant tilfælde vil den dog være bedre til at træne præcision og hurtighed.

Har du ikke et egentligt formål med træningen på din boksesæk, skal du vælge en model, der vejer cirka det halve af dig selv. Dermed vil den nemlig egne sig fint til træning af både kondition, præcision og styrke.

Formål

Der er ét aspekt, der overskygger de andre, når du skal vælge din boksesæk. Det vigtigste er nemlig at finde en sandsæk, der passer til dit formål. Du skal nemlig sikre, at den egner sig til den type træning, du ønsker at bruge den til at udføre, inden du køber den.

Har du et ønske om at kunne bruge din sandsæk til hård træning, der kan styrke din muskulatur, må den ikke være for let. Er den det, vil du nemlig ikke blive udfordret nok til, at det styrker muskulaturen. I dette tilfælde er det derfor nødvendigt med en tung sæk.

Er dit formål derimod en form for kombinationstræning, hvor du træner både spark og slag, er en tung vægt ikke afgørende. Her er det vigtigere, at den har den rette højde, da du skal kunne sparke på lavt og højt, hvis du vil træne din sparketeknik.

I og med, at der er stor forskel på folks formål, skal du blot holde fokus på dit eget formål med boksesækken. Det er nemlig ikke afgørende, at du finder en model, der er kåret som testvinder e.l. Det er afgørende, at du finder en boksesæk, der kan opfylde dine behov.

Plads

Ikke alle er så heldige, at de har god plads til en boksesæk. Ved du, at du skal have den i et lokale, hvor pladsen er begrænset, skal dette også med i dine overvejelser. Her er det nemlig en god idé at overveje dine forskellige muligheder.

Du er nemlig ikke begrænset til at have den hængende i loftet. Der er nemlig også andre muligheder. Eksempelvis findes der både fritstående boksesække og boksesække til væggen. Derfor bør du overveje, hvad du lettest kan finde plads til derhjemme.

Når du skal vurdere, om du har plads til en boksesæk, er det vigtigt at huske, at det ikke er nok at have plads til den i stille tilstand. Når du slår til den, vil den nemlig svinge, og dette skal der også være plads til. Det er gældende, uanset om den hænger eller står.

Hænger du den op i loftet eller på væggen, skal du også sikre, at ophæng og væg/loft kan holde til disse svingninger. Eksempelvis er det ikke sikkert, at et loft eller en vægt i gips kan holde til en tung sandsæk, som tilmed sendes på store svingture.

Fjeder

Der findes også boksesække, der er forsynet med en fjeder. Det er dog ikke alle, der har brug for dette. En sådan fjeder er nemlig designet til at optage de stød, der går igennem sandsækken og op igennem loftet. Det sker ikke, hvis sækken ikke har en fjeder.

Hvis man bor i en bygning med andre, kan det være nødvendigt at minimere lyden fra hvert slag. Har man et ønske om dette, er man nødt til at købe en model med fjeder. Faktisk kan en sådan fjeder optage mere støj, end de fleste forventer, at den kan.

Ikke nok med det, så er det faktisk ofte også muligt at bruge fjederen til at sænke højden af boksesækken en kende. Igen er det ikke noget, der er nødvendigt for alle. I nogle tilfælde kan det dog være en fordel i forhold til ens egen højde og lofthøjden.

Køber du en sæk uden fjeder, fordi du har i sinde at købe en fjeder ved siden af, er det vigtigt, at du kigger efter, hvor tung din sandsæk er. Du skal nemlig sikre, at du får fat i en fjeder, der kan holde til det antal kilo, som din valgte sandsæk vejer.

Hvad koster en boksesæk?

Der er stor forskel på boksesækkene på det danske marked. De adskiller sig nemlig fra hinanden på et hav af punkter. Blandt andet er der forskel på både højde, vægt, fyld, materialer m.m. Derfor er der afgjort stor forskel på dem.

Endnu et punkt, hvor de også adskiller sig fra hinanden, er i forhold til prisen. Derfor er det heller ikke muligt at give et konkret svar på, hvad du skal betale for en sandsæk. Det afhænger helt og aldeles af dine krav og dit tiltænkte formål.

En boksesæk kan sagtens fås til mindre end 1.000 kr., men du kan også få professionelle boksesække, der koster mellem 6.000 og 7.000 kr. Det vidner om, at der er stor forskel på, hvad man skal forvente at investere, alt afhængigt af, hvad man har af krav.

Vil du have en sæk i høj kvalitet, der har en lang levetid, er du nødt til at betale for det. Gør du det, kan du dog være sikker på, at den kan holde til dagligt brug i mange år. Af denne grund kan det som regel bedst betale sig at vælge en af de dyrere løsninger.

Giv denne post en karakter

Arbejdsbord – uundværlig i værkstedet

Tidligere artikel

Vægtstangssæt

Næste artikel

Du kan måske også lide