Træning og fitnessTræningsudstyr

Boksepude

0

Det er ikke kun kampsportsudøvere, der kan have glæde af en boksepude. At træne på en boksepude er en både sjov og effektiv måde at styrke din kondition på. Derfor er det boksetræning på en boksepude en glimrende træningsform for alle.

Hvad er en boksepude?

En boksepude er et træningsredskab, der kan bruges til at øve slag eller spark. Boksepuder findes i mange varianter, som adskiller sig på flere punkter. Mange kender dem også som boksesække eller sandsække.

Leder du efter et træningsredskab til slag eller spark, er en boksepude den rette løsning. I de fleste tilfælde bruges de kun til slag, men de kan også bruges til sparketræning. Det kan være relevant i forbindelse med kampsportsgrene som karate, judo, kung-fu m.m.

Det er dog ikke alle, der investerer i en boksepude, fordi den skal bruges til decideret boksetræning. For mange er det blot et træningsredskab, der er ideelt, hvis man ønsker at forbrænde en masse kalorier. Det egner den sig nemlig også rigtig godt til.

Det betyder, at du ikke behøver at have interesse for decideret boksetræning, før det kan give mening at købe en boksepude. Når det er sagt, er det dog primært folk, der rent faktisk ønsker at styrke deres bokse- eller anden kampsportsegenskaber.

Hvilken boksepude skal jeg vælge?

Hvis du har i sinde at købe en boksepude, er der flere ting, der skal være i fokus. Derfor er det også vigtigt, at du ikke blot vælger en vilkårlig løsning. Derimod skal du have fokus på at finde en boksepude, der passer til, hvad du skal bruge den til.

Det skyldes, at der findes rigtig mange forskellige boksepuder på det danske marked. De adskiller sig på baggrund af mange forskellige punkter, hvorfor du reelt kan risikere at købe en pude, der ikke stemmer overens med dine behov, hvis du ikke er varsom.

Er det første gang du skal købe en boksepude, er det dog ikke sikkert, at du ved, hvad du skal holde øje med. Ved første øjekast kan det nemlig virke vanskeligt at se, hvad der egentlig adskiller dem. Det kan du heldigvis læse mere om herunder.

Vægt og størrelse

Står du overfor at skulle købe en ny boksepude, skal du starte med at beslutte dig for, hvad den rette størrelse og vægt er. Da det er meget individuelt, hvad der er det rette i denne sammenhæng, er det vigtigt at vælge ud fra din egen situation.

Når du skal vurdere højden, skal du være opmærksom på, at den skal vælges ud fra dine træningsmål, dit træningsniveau, og hvor meget plads du har. Det er nemlig ikke alle, der er så heldige, at de har et helt lokale, de kan dedikere til deres boksepude.

Er du i tvivl om, hvad du skal gå efter, når det kommer til størrelse og vægt, kan du med fordel tage udgangspunkt i nedenstående.

  • 75 til 100 centimeter egner sig godt til børn
  • 100 til 125 centimeter egner sig til de fleste almindelige motionister
  • 125 centimeter og opefter er henvendt til kampsportsudøvere, og folk, der ønsker at bruge boksepuden til spark

I forhold til vægten er der også forskel på, hvad der er det rette for hver enkelt person. En god tommelfingerregel er, at du bør finde en boksepude, der vejer cirka det halve af, hvad du selv vejer.

Er du i rigtig god form, er det dog ikke noget problem at lægge flere kilo til. Er du i mindre god form, kan du også vælge at trække et par kilo fra. Husk dog på, at det ikke er meningen, at du skal have det for let. Derimod skal du udfordre dig selv.

Overflademateriale

Der er også stor forskel på de materialer, der bruges til at lave boksepuder. Det er dog især i forhold til overfladematerialet, at der er forskel på dem. De mest populære puder er forsynet med en overflade, der er lavet i enten kunstlæder eller ægte læder.

Der er fordele og ulemper ved begge dele, men som regel er ægte læder den bedste løsning. Det er der flere årsager til, men det handler dog primært om, at det er et meget slidstærkt materiale. Derfor er det også et materiale, der kan holde til lidt af hvert.

Selvom der er mange fordele ved ægte læder, er det faktisk ikke det mest anvendte materiale. Derimod benytter de fleste producenter sig af kunstlæder. Det er der flere årsager til, men det skyldes primært, at det er billigere end ægte læder.

Beslutter du dig for at købe en boksepude i kunstlæder, er det dog vigtigt at være opmærksom på, at der er forskel på kvaliteten. Der findes kunstlæder, der er næsten lige så holdbart som ægte læder, men der er også kvaliteter, der er meget langt fra ægte læder.

Finder du en boksepude med slidstærkt kunstlæder, er det stort set umuligt at slide det i stykker. Derfor er det intet problem at vælge kunstlæder over ægte læder, hvis man vil spare penge. Man skal blot sikre, at kvaliteten fortsat er i top.

Indvendigt materiale

I forbindelse med dit køb af boksepude, er det ikke kun det udvendige materiale, der har relevans. Det er bestemt også tilfældet for det indvendige. Dette materiale er ikke kun afgørende for fasthed, form og vægt på boksepuden, men også for prisen.

Som regel er din boksepude allerede fyldt, når du modtager den. Det er dog ikke altid, at det er tilfældet. Derfor kan du komme ud for, at du selv skal fylde den. Har du muligheden for det, bør du bestille en model, der er fyldt, når du henter eller modtager den.

Der findes flere materialer, der bruges til fyldet, men ofte er det sand, der bruges. Det giver nemlig en god vægt, og gør det nemt at fylde puden. Vær dog opmærksom på, at sand kan ændre sig i hårdhed, hvis det bliver fugtigt.

I få modeller bliver vand også brugt som fyld, mens der findes mindre boksepuder, der blot skal fyldes med luft. En sådan løsning har en lavere vægt, men de kan dog miste lufte med tiden. Derfor er man nødt til at fylde dem op i ny og næ.

Ydermere er der også boksepuder, der er fyldt med tekstil. Det er et materiale, der er ideelt, hvis man vil minimere belastningen, når man bokser. Materialet giver nemlig godt efter, hvorfor det sommetider også bruges i kombination med sand.

Stående eller hængende boksepude

Har du planer om at købe en boksepude, er det også vigtigt at overveje, om det skal være en stående eller hængende boksepude. I denne sammenhæng er der flere faktorer, der skal overvejes, hvorfor det ikke er et enkelt valg for alle.

Typisk er den mest stabile og solide løsning at hænge boksepuden. Det er dog ikke alle, der har denne mulighed. Har du ikke et lokale eller en garage, hvor du kan sætte en krog i loftet, så du kan hænge den op, må du ty til en stående løsning.

Træner du med hård kraft, er det ikke sikkert, at en stående boksepude er ideel. Der er nemlig en risiko for, at du kan komme ud for, at du hele tiden slår den i gulvet. Sker det, så får du ikke meget ud af din træning, hvorfor en hængende model er bedre.

Hvis du derimod træner med lavere kraft, men med høj intensitet, kan en stående boksepude være et glimrende valg. Dette vidner naturligvis også om, at det er et aspekt, du skal overveje nøje, inden du beslutter dig for, hvad der er det rette valg.

Beslutter du dig for, at du vil have én, der kan hænge i en krog fra loftet, er det vigtigt, at du ikke lader den hænge i en for lille krog. Hertil er du også nødt til at sikre dig, at loftet på det tiltænkte sted kan holde til, at du hænger en tung boksepude- eller krog op.

Pris

Der bør ikke være nogen tvivl om, at der er stor forskel på, hvad det koster at anskaffe sig en boksepude. I og med, at der er stor forskel på de mange modeller, er der også stor forskel på, hvad du skal betale for dem.

Ikke alle går lige meget op i, hvad de skal betale for deres boksepude. For nogen er det vigtigere, at de får fat i en pude, der lever op til de krav, de har. Stiller man mange eller høje krav, skal man dog som udgangspunkt også være indstillet på at betale for det.

Udvalget byder på en lang række modeller, der sagtens kan købes til lave priser, men en stor del af dem egner sig ikke til seriøs træning. Ved du, at din træning kommer til at foregå ved høj intensitet eller styrke, er det derfor vigtigt, at din pude kan holde til det.

F.eks. kan du sagtens finde en boksepude, der koster et par hundrede kroner, men der er også flere eksempler på boksepuder, der koster mere end 2.000 kr. Af denne grund bør du lægge et budget, inden du går på jagt efter en boksepude.

Giv denne post en karakter

Skruemaskine. Hvilken skruemaskine skal man købe i 2023?

Tidligere artikel

Vægtstang

Næste artikel

Du kan måske også lide