Betonsliber
ElværktøjVærktøj

Betonsliber – de stærkeste modeller

0

Er du i gang med det store beton-projekt, men ved ikke helt, hvordan du skal få det rigtige finish? Her bruger jeg altid min betonsliber. Derfor får du her muligheden for råd og vejledning til køb af din egen betonsliber.

Hvad er en betonsliber?

Beton er en svær størrelse at arbejde med. Når jeg selv er ude, er jeg altid lidt tilbageholden med at gå i gang. Det er der flere grunde til, men typisk er det fordi, at alt det, du laver i beton, virker så permanent. Derfor er det også sjældent, at jeg foretager mig noget med beton, uden at jeg har min betonsliber med mig.

Det er lidt af en nørde-genstand for dig, der elsker at lege rundt med gør-det-selv værktøjet. Alligevel er den dog fed at have. Beton kan nemlig lynhurtigt skabe en ru og barsk overflade, hvilket ikke falder i alles smag. For at fjerne overflade kan du derfor bruge en betonsliber, der for mange kan gøre beton-overfladen mere spiselig. Ja, faktisk kan den mange gange gøre overfladen super flot.

Typisk er sådan en sliber en maskine, der er lidt mindre i diameter end en skotøjsæske. Det er derfor ikke alverdens størrelse, sådan en har, men den har til gengæld masser af kraft. Maskinen skal trods alt bruges til at slibe beton. Under maskinen sidder der en holder, der har plads til en ’cirkel’. Det er denne cirkel, der sliber betonen. Disse kan du få med forskellige slags grovhed, alt efter hvad det er, som du skal slibe.

Hvad bruger man en betonsliber til?  

En betonsliber er muligvis ikke noget, som du er løbet på før. Det er lidt et specialiseret værktøj, der især bruges af håndværkere. Det er selvfølgelig ikke nogen grund til, at du ikke skulle kunne eje din helt egen betonsliber.

Foruden de mere æstetiske grunde til at erhverve en betonsliber, såsom pæne beton-overflader, er der også de praktiske. En sådan maskine er nemlig nødvendig, hvis du ønsker at lægge fliser eller gulv oven på beton. Hvis du vil være helt sikker på, at dine fliser ligger lige, er det nemlig nødvendigt lige at fjerne den første lag af beton, der som sagt godt kan være ru og indeholde småsten.

Den kan i høj grad også bruges, hvis du eksempelvis er ved at lave dit eget terrassebord i beton. Jeg har selv fiflet lidt med sådan et bord, og det kan være et rigtigt sjovt projekt at give sig i kast med. Betonsliberen kan bruges til at lave overfladen fin, og du kan derefter finde små, farvede fliser at dække den med. Dog kan du også nemt bare lade overfladen være, hvis du er mere til det rå beton-udseende.

Forskellige typer af betonslibere

Der findes forskellige typer af betonslibere, der oftest bruges til lidt forskellige formål. Ofte kommer det an på, hvad du skal have slebet, men det kan også bare handle om, hvordan du gerne vil have overflade til at se ud.

Du kan derfor både få klinger, der er:

  • Grove
  • Bløde

De grove bruges til den beton, hvor der skal slibes meget af. Det er til væggen, der lige skal have en ordentlig renovering, men er måske ikke så velegnet til betonbordet til terrassen.

Her skal du nemlig bruge den mere bløde form for slibeklinge, der kan give dig en flot overflade. Denne type er også god til at skabe ideelle forhold for fliser eller lignende, sådan at du er sikker på, at de ligger helt lige.

Her kan det måske også lige nævnes, at du kan få dedikerede betonslibere til gulve. De er meget større end dem, du vil bruge til lige at slibe en pæn overflade, typisk fordi de er beregnet til at tage flere centimeter af et betongulv.

Det skal du se efter

Betonslibere er ligesom alt andet værktøj noget, der kommer med mange egenskaber. Typisk afhænger prisen af, hvor mange egenskaber du ønsker, men der er dog en del, der kan være en god ide at gå efter. Især kan det være en ide med:

  1. Sidebørster
  2. Støvsuger
  3. Vandkøling
  4. Behageligt håndtag

Når du leder efter din nye betonsliber, burde den som hovedregel have sidebørster. Børsterne gør, at betonstøvet bedst mulig forbliver inde ved klingen. På den måde kan du undgå at blive indhyllet i en sky af slebet beton, når du er i gang med arbejdet. Sidebørster er især vigtige, hvis de sammensættes med den næste egenskab; støvsuger.

Rigtig mange slibemaskiner har mulighed for, at du kan tilkoble en støvsuger. Støvsugeren sidder ved hovedet, sådan at den suger direkte fra der, hvor betonstøvet opstår. Sammen med sidebørsterne er det en god kombination, fordi det minimerer mængden af støv, hvilket betyder mindre rengøring. Du kan derfor bruge lidt mere tid på det sjove, i stedet for rengøring bagefter. Desuden er det noget sjovere at arbejde ude i værkstedet, hvis du rent faktisk kan se, hvad du sliber.

Du kan også gå efter vandkøling, når du finder en betonsliber. Ofte har det samme formål som ovenstående, men er også med til at sikre, at hverken betonet eller maskinen bliver for varm. Det gør det hele lidt nemmere at arbejde med, samt sikrer at du ikke kommer til skade, når du sliber. Det kan især anbefales, hvis du regner med at bruge din betonsliber flere timer ad gangen.

Til sidst kommer en egenskab, som du måske selv havde tænkt dig til; nemlig håndtaget. Du vil nok blive overrasket over, hvor få der faktisk medregner dette, når de køber værktøj. Det siger jo sig selv, at når du skal trykke ned på værktøj i lang tid, er det vigtigt, at håndtaget også passer til din hånd. Men meget få tester dette, hvilket bare er en synd og skam.

Hvis du er på jagt efter en ny betonsliber, håber jeg, at du nu har lidt mere overblik over, hvad det hele handler om. Du kan i hvert fald tage mine erfaringer med betonslibere med, sådan at du ikke begår de samme fodfejl, som jeg har.

Giv denne post en karakter

Makita excentersliber. Find de bedste 2023 priser i denne guide

Tidligere artikel

Infrarød Terrassevarmer. Hvilken skal man købe? Find svar her!

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Elværktøj