Træning og fitnessTræningsudstyr

Balancebræt

0

Ønsker du at kunne træne din balance derhjemme, er et balancebræt løsningen. Det er et træningsredskab, der er udviklet specifikt til formålet. Derfor anvendes det også af blandt andet fysioterapeuter i forbindelse med genoptræning og generel styrkelse af balancen.

Hvad er et balancebræt?

Et balancebræt er et ganske simpelt, men dog effektivt redskab. Som navnet antyder, er det et redskab, der er udviklet til at kunne styrke din balance. Har du brug for at træne din balance, hvad enten det er som et led i din genoptræning eller ej, er balancebrættet det rette valg.

Redskabet er meget simpelt, da der blot er tale om et bræt med en halvkugle under. Formålet med dette er, at det skal være vanskeligt at balancere, når man stiller sig op på brættet. Dermed styrker du blandt andet din balanceevne og din koordination.

Vippebrættet, som et balancebræt også kaldes, er et meget udbredt redskab, der bruges af både sportsudøvere, fysioterapeuter m.m. En af fordelene er, at det ikke kræver meget plads derhjemme at have eller bruge et balancebræt, da redskabet er småt og kompakt.

Ønsker du ikke at være medlem af et fitnesscenter, kan du se dig fri for dette, hvis det blot drejer sig om at styrke din balance. Til dette formål er du nemlig rigtig godt stillet med et balancebræt. Det kræver dog, at du formår at udnytte redskabet bedst muligt.

Hvad gør et balancebræt?

Du kan bruge et balancebræt til flere forskellige ting. Du kan bruge det til at styrke din balance, men i samme ombæring styrker du også dine muskler omkring både hofter, knæ og ankler. Derudover er brugen af et balancebræt faktisk også med at styrke koordination af musklerne.

Alt dette får du ud af bruge et balancebræt, fordi din ben bliver sat på arbejde for at holde balancen. I og med, at det netop sætter dine ben på arbejde, er du sikker på, at det giver god træning til alle muskler i dine ben og hofter.

I og med, at du også får styrket din reaktionsevne, kan du faktisk også forvente at reducere eventuelle skader. Du træner nemlig din reaktionsevne på vippebrættet på en sådan vis, at du lærer dine muskler at trække sig sammen ved eventuelle vrid.

Det er rigtig god træning for de fleste, men det er dog især noget, man kan få stor gavn af, hvis man enten står på ski, spiller fodbold, håndbold eller en anden sportsgren, hvor benene er en væsentlig faktor. Her kan man nemlig komme ud for eventuelle skader.

Faktisk viser en undersøgelse, der er foretaget blandt håndboldpiger, at intet mindre end 77% af alle knæ- og ankelskader kan forebygges. Det vidner om, at det er vigtigt, at man aktivt arbejder på at styrke sin balance og koordination, og her er et balancebræt guld værd.

Sådan finder man det rette balancebræt

Hvis du skal købe et balancebræt, har du en lang række muligheder at vælge mellem. Du kan nemlig finde rigtig mange forskellige modeller på det danske marked. Desværre er det ikke dem alle, der passer til dig, hvorfor du skal være forberedt på at skulle sortere i dem.

Det er dog lettere sagt end gjort, da der netop er stor forskel på dem. Hvis du ikke ved, hvad du skal holde øje med i forbindelse med købet af et balancebræt, kan det være særligt svært. Herunder præsenteres du dog for en række punkter, der er vigtige at have fokus på.

Sørger du for at holde fokus på nedenstående parametre, når du skal købe dit balancebræt, giver du dig selv de bedste forudsætninger for at finde det rette balancebræt.

Størrelse

Når du skal købe et balancebræt, er der flere parametre, der har stor betydning. Netop derfor kan det være svært at vælge mellem dem. Et af de parametre, der især er vigtige at have fokus på, er størrelsen på den flade, du skal stå på.

Her er der flere ting, der har betydning for dit valg. Du skal nemlig sikre, at fladen er stor nok til, at du kan stå på den, men samtidig skal du sikre, at fladen har en størrelsen, der sikrer, at du faktisk bliver udfordret på din balanceevne, når du står på det.

Som udgangspunkt er de dog ikke synderligt store, hvorfor det du naturligvis ikke vil støde på et balancebræt med en flade på f.eks. en meter. Ikke desto mindre, kan du dog finde dem i flere størrelser, og derfor er størrelsen et aspekt, du skal have fokus på.

Overflade

Overfladen er også et vigtigt aspekt at have fokus på. Det er nemlig ikke alle modeller, der tilbyder en lige god overflade. Her er der flere ting, du skal have i fokus, men det er især vigtigt, at brættet har en skridsikker overflade. Dermed er du sikker på, at stå fast.

Hvis du vælger et balancebræt i træ, er det vigtigt, at det er beklædt med en form for skridsikkert materiale. Det er nemlig vigtigt, at det ikke er glat at stå på brættet. Det vil ikke blot gøre det vanskeligere at stå fast, men kan ende med at forårsage skader.

Har du i stedet planer om at købe et balancebræt i plastik, skal du sørge for, at det har en nubret overflade, da det sikrer, at man står godt fast på det. Især ved plast er dette vigtigt, da det generelt er et relativt glat materiale, som man ikke står fast på.

Højde

Også i forhold til højden er der forskel på de mange balancebrætter. Det er dog ikke alle, der er klar over, at det faktisk er vigtigt at have fokus på højden, når man skal investere i et balancebræt. Det er man dog nødt til, at højden har direkte indflydelse på sværhedsgraden.

Jo højere højden på brættet er, desto sværere er det generelt at holde balancen på det. Er du nybegynder, kan det derfor give mening at købe et balancebræt, hvor den anordning, som brættet er placeret på, ikke er alt for høj. Dermed er det lettere at komme i gang.

Er din balancen derimod forholdsvis god, kan du købe et bræt, der er højere, så du er sikker på, at du bliver udfordret. Det er naturligvis en personlig vurdering, hvad du mener, den rette højde er. Derfor er det også noget, du skal overveje, inden du træffer din beslutning.

Håndtag

Det er ikke alle modeller, der er blevet udstyret med håndtag. Vil du gerne give dig selv den bedst mulige start på brugen af balancebræt, er det oplagt, at du vælger en af de modeller, der har håndtag. Det gør det nemlig meget nemmere at komme godt fra start.

Det er dog kun i tilfælde af, at du mener, at du har brug for det. Derfor vil det også kun være i tilfælde af, at du har dårlig balance, at du skal bruge disse håndtag. Derudover kan det også være til gavn for dig, der har brug for lidt ekstra støtte under din genoptræning.

En god idé vil være at vælge et balancebræt, hvor du selv kan tage håndtagene af og på. Dermed kan du blot afmontere dem, når du føler, at du ikke længere har brug for dem. Dermed er de ikke til gene, når du begynder at bruge dit balancebræt uden håndtag.

Giv denne post en karakter

Gymnastikbold

Tidligere artikel

Plasmaskærer. Bedste modeller til salg online

Næste artikel

Du kan måske også lide