VærkstedsindretningVærktøj

Bænksliber til værkstedet

0

Hvis du bruger meget tid på gør-det-selv arbejde, er det vigtigt, at dit værktøj er i topform. Her har jeg oplevet at en bænksliber, har været en rigtig stor hjælp. Du kan nemlig bruge den til at slibe dit værktøj, så det holder sig i god stand og kan bruges i mange år. Det er derfor en rigtig god idé at investere i en bænksliber, hvis du bruger dit værktøj meget og vil holde det vedlige.

Hvad er en bænksliber?

En bænksliber er sådan set bare en slibemaskine, som du kan have stående på en bænk eller et bord. Det er oplagt at have den stående i et værksted eller skur, hvis du har mulighed for det. Ellers kan den godt fylde lidt inden for, hvor der ikke skal stå værktøj fremme.

Når du bruger din bænksliber, er det vigtigt, at du ikke lader det, du sliber, blive varmt. Du kan dog få slibemaskiner med vand, hvilket er med til at sørge for, at for eksempel jern bliver holdt koldt, mens det slibes. Dette er dog i de færreste tilfælde en nødvendighed, og et alternativ er at have en spand vand stående, når du sliber, så du kan køle jernet af, hvis det skulle blive for varmt.

Hvis du sliber jern, er det vigtigt, at du ikke lader det blive for varmt, da det kan ødelægge hærdningen og derfor ender med at blive sløvt hurtigt igen. Du skal derfor bruge din bænksliber korrekt for at undgå dette. Det er derfor en rigtig god idé at holde en finger langt nede på jernet, hvor det bliver slebet, så du kan holde øje med om, det begynder at blive varmt. Det er desuden også vigtigt, at du sliber klingen på dit værktøj lige meget hele vejen henover.

Hvad bruger man en bænksliber til?

En af de primære formål med at have en bænksliber stående, er helt klart til at slibe sløvt værktøj, så du kan holde det i god stand. Hvis du bruger dit værktøj meget, kan det hurtigt blive en smule slidt. Her er det en stor fordel at have en bænksliber, som kan slibe værktøjet tilbage til god stand, frem for at købe helt nyt værktøj. Du kan derfor ende med at spare en hel del penge, fordi dit værktøj holder dig i meget længere tid, end det ellers havde gjort.

Du kan også bruge din bænksliber til at slibe dine køkkenknive, hvis de er begyndt at blive en smule sløve. Der er rigtig mange muligheder med en bænksliber, og det behøver bestemt ikke kun handle om værktøj. Det er også oplagt at få en bænksliber, hvis du arbejder meget med træ. Her kan du hurtigt og effektivt slibe træet eller kanter, så du får det helt rigtige resultat til sidst.

Der er enormt mange muligheder, når det kommer til at bruge en bænksliber. Det er derfor også en af de værktøjer, som mange mener er uundværlig i enhver husstand.

Forskellige typer af bænkslibere

Der findes forskellige typer af bænkslibere, hvor nogle er bedre til det ene end det andet. Sommetider får virksomheder også bænkslibere særligt lavet, så de passer til nøjagtig det arbejde, de selv står med. Til din egen husstand kan du også overveje, hvad du har mest brug for en bænksliber til og derfra købe den, som er mest oplagt til dit formål. Jeg giver her et kort overblik over forskellige typer af bænkslibere, som kan bruges i forskellige situationer.

  1. Bænkslibere til bilbranchen

Hvis du arbejder i bilbranchen, er der behov for en helt særlig type bænkslibere. Her skal bænksliberen hav en meget stærk klinge, som kan skære i hårde metaller. Det er også enormt vigtigt, at det er en stabil og fleksibel maskine, som kan bruges til både døre, motordele og meget andet.

  • Bænksliber med mulighed for skiftende hastighed

I nogle situationer, kan der være behov for en bænksliber, hvor hastigheden kan varieres og ændres. Dette er med til at forbedre fleksibiliteten og kontrollen ved maskinen. Fordi der er mulighed for at ændre hastigheden, er det også en bænksliber, som kan bruges til mange forskellige formål. Du kan derfor både bruge den derhjemme såvel som på en arbejdsplads.

  • Elektrisk bænksliber

En transportabel og elektrisk bænksliber kan let flyttes fra det ene sted til det andet. Denne type ses oftest som mini slibere, der er lette er løfte. Du kan derfor let flytte den fra et projekt til et andet, samtidig med at den som regel har justerbare egenskaber. Det eneste du skal, er sådan set at sætte den til en stikkontakt, og derfra kan den ellers bruges til diverse projekter, du har derhjemme.

  • Bænksliber til træarbejde

Det er enormt smart at bruge en bænksliber til træarbejde, hvad end det er noget, du arbejder med derhjemme eller i dit job. Træarbejde kræver nemlig særligt stor præcision og fokus, hvilket bænksliberen kan hjælpe med at opfylde. I denne situation er det dog vigtigt at have en bænksliber, som kan indstilles til en lav hastighed.

Sikkerhed med en bænksliber

Når du bruger en bænksliber, er det vigtigt, at du prioriterer sikkerheden. Jeg har selv haft nogle mindre heldige oplevelser, hvor jeg har været en smule for uforsigtig og derfor er kommet mildt til skade. Det er derfor essentielt, at du har det rette udstyr på, når du bruger din bænksliber.

Det er for eksempel en rigtig god idé at bruge beskyttelsesbriller. Der kommer en hel del gnister fra sliberen, når du bruger den, og de kan ramme dine øjne. Det er noget, som øjnene kan tage stor skade af, og derfor er det vigtigt, at du beskytter dem med et par briller.

Desuden skal du også sikre dig, at sikkerheden er i top på den bænksliber, du køber. Her gælder det om at have lukkede beskyttelsesskærme og gnistafskærmning. Selvom sikkerheden på maskinen er høj, bør du dog stadig bruge beskyttelsesbriller, når du sliber noget. Det er altid en god idé at helgardere sig selv og bruge et værktøj som en bænksliber med stor respekt.

4/5 - (10 votes)

Havevogn. Stor guide til de bedste modeller

Tidligere artikel

Elhøvl. Stor Guide med mest populære

Næste artikel

Du kan måske også lide