arbejdslampe - pris og tilbud
VærkstedsindretningVærktøj

Arbejdslampe. Få det bedste lys til arbejdet

0

Jeg kommer ofte ud for situationer, hvor jeg skal arbejde i mørke rum, i en maskine hvor der ikke er meget lys og lignende, hvorfor jeg altid har en arbejdslampe klar. Med en arbejdslampe bliver det lettere at se, mens opgaverne oftest også bliver løst bedre og grundigere. Der findes mange forskellige arbejdslamper passende til forskellige situationer. Jeg har her samlet mine erfaring og den viden, jeg har om arbejdslamper.

Hvad er en arbejdslampe?

En arbejdslampe minder på nogle områder om almindelige lamper og lommelygter. Forskellen på dem er, at en arbejdslampe er mere robust og har et bedre og skarpere lys, så det er let at ser hver en skrue, bolt eller hvad man end måtte arbejde med. Jeg plejer altid at sige, at der findes to forskellige typer af arbejdslamper. De er adskilt i forhold til det, de som oftest benyttes til:

  1. Stationære
  2. Mindre og transportable

Naturligvis er det muligt at flytte rundt på en stationær arbejdslampe. Det er denne model, der bliver stillet i mørke rum, hvor der endnu ikke er installeret lys. Det kan være i nybyggerier, ved aftenarbejde eller lignende, hvor en arbejdslampe er monteret på en form for stativ. Det er sådan, jeg definerer en stationær arbejdslampe.

En transportabel arbejdslampe definerer jeg som en lidt mindre variant, der kan benyttes lidt på samme måde som en lommelygte. Denne kan tages med hen til en maskine, den kan hænges op, og den kan komme ind på smallere områder. Det gør, at du kan få lys i den yderste afkrog af jeres bil, traktor eller hvad I end måtte arbejde med.

Selvom der er forskel i mine definitioner på de to, skal det ikke forstås således, at du ikke kan afmontere den ”stationære” arbejdslampe og hænge den op ved bilen, traktoren eller lignende. Det er lidt en flydende definition, men det skal forstås sådan, at der er forskel på dem, i forhold til hvad de skal bruges til. Der vil eksempelvis være typer af lamper, der egner sig bedst til at lyse hele lokaler op, mens andre egner sig bedre til brug med samme funktion som en lommelygte.

Hvad bruger man en arbejdslampe til?

Dette spørgsmål findes der mange svar på. Der findes ligeledes mange alsidige svar. Du kan benytte arbejdslampen til et væld af forskellige ting. Arbejdslamper bliver brugt af mange forskellige erhverv:

  • Håndværkere
  • Mekanikere
  • Entreprenører
  • Anlægsgartnere
  • Malere
  • Elektrikere
  • Og mange andre

Arbejdslamper bliver ligeledes benyttet i det private til løsning af forskellige opgaver. Lad os eksempelvis sige, at håndværkere skal varetage opgaver i et nybyggeri, hvor der endnu ikke er trukket strøm, opsat lamper og lignende, tidligt om morgenen eller op af eftermiddagen, hvor det begynder at blive mørkt. Her vil de fleste finde en arbejdslampe og spænde den op på et stativ. Således vil der være godt og skarpt lys til arbejdet døgnet rundt.

En anden situation kan være, at en mekaniker skal undersøge undervognen på en bil, og uanset om den er hævet eller ej, vil der være begrænset lys under bilen. Her kan det være en fordel med en fleksibel arbejdslampe med skarpt lys, som ikke fylder specielt meget. På den måde kan mekanikeren undersøge bilen på en fleksibel og hurtig måde. Her kan det sågar også være en fordel, at lampen kan hænges op under bilen på og lyse på reparationsområdet, især når den er på liften. Så kan mekanikeren klart se området, der skal repareres på.

Hvilke forskellige typer af arbejdslamper findes der?

Jeg har erfaring med forskellige typer af arbejdslamper. Der er også to andre forskelle, der skiller de forskellige arbejdslamper fra hinanden. Du kan nemlig få arbejdslamper, der har behov for direkte strømtilslutning til en stikkontakt. Andre modeller kan lyse på batterier.

Hvis du har mulighed for at koble din arbejdslampe til et batteri, og hvis du sjældent skal flytte rundt på den, anbefaler jeg, at du vælger varianten ed strømstikket. Så undgår du, at du skal stoppe arbejdet for at skifte batterier. Skal du derimod benytte lampen meget i felten, hvor der ikke altid er mulighed for at tilkoble strøm. Det kan også være, at du ofte skal have lampen med rundt, hvorfor det ikke altid er en god idé med en ledning.

Derfor vil jeg understrege, at det afhænger meget af arbejdsopgave, hvilken variant jeg vil anbefale dig at vælge. Det vigtige er dog, at det giver mening for dig at bruge den ene variant frem for den anden.  

Fordele ved at bruge arbejdslampe frem for lommelygte

Men kan jeg så ikke bare bruge en lommelygte? På sin vis er svaret på dette spørgsmål: jo det kan du godt. Selvfølgelig vil du kunne det, men der er nogle aspekter, som gør, at det kan være en fordel med en arbejdslampe frem for en ganske almindelig lommelygte.

En arbejdslampe vil ofte have en lidt højere lysstyrke, som gør, at det er lettere at se med den. Derudover er nogle arbejdslamper også produceret med en krog, snor eller lignende, som gør, at du let kan hænge den op og lade den lyse netop, hvor du ønsker det. Du kan eksempelvis få en rund og aflang variant, hvor pæren er placeret langs siden på arbejdslampen, således den giver mest muligt lys, mens den hænger på undersiden af en bil i en lift, i et mørkt teknikrum eller lignende.

Det skal du se efter

Her slutteligt vil jeg præsentere dig for et overblik over 5 ting, du skal se efter, hvis du er på jagt efter en ny arbejdslampe:

  1. Skal den kunne sættes på et stativ?
  2. Skal den være med batteri eller ledning?
  3. Hvilket stativ skal den være monteret på?
  4. Med almindelige batterier eller genopladelige batterier?
  5. Hvor stor skal den være? Altså hvor meget skal den kunne lyse op?

Det er 5 af de vigtigste parametre at overveje, når du er på jagt efter en ny arbejdslampe. Hvis du tager beslutning på baggrund af overvejelserne ved disse punkter, er der god sandsynlighed for, at du finder den rette arbejdslampe.

Giv denne post en karakter

Stegetermometer Trådløs og med ledning. De bedste modeller

Tidligere artikel

Skruetvinge

Næste artikel

Du kan måske også lide