arbejdsbord
VærkstedsindretningVærktøj

Arbejdsbord – uundværlig i værkstedet

0

Jeg går meget op i, at der er orden i tingene, når jeg arbejder, mens der skal være det helt rigtige udstyr, så arbejdet kan udføres effektivt og korrekt. Netop dette, synes jeg, er vigtigt, uanset om arbejdet foretages hjemme på værkstedet eller ude i felten. Derfor introducerer jeg dig her for alt min viden inden for arbejdsborde til værkstedet og til felten.

Hvad er et arbejdsbord?

Et arbejdsbord er et vidt begreb, men selve ordet beskriver egentlig selve bordets funktion meget godt. Et arbejdsbord er et bord, man kan arbejde ved. Der er dog mere i det end det, da der findes mange forskellige arbejdsborde, der kan benyttes til mange forskellige typer af opgaver. Et arbejdsbord kommer i mange forskellige afskygninger. Eksempelvis er det muligt at få meget simple arbejdsborde, hvor der er fire ben samt en bordplade, hvor det er muligt at arbejde på.

Det er også en mulighed at få et bord med skuffer og eventuelt et eller flere skabe under. På den måde kan der opbevares værktøj, skruer, bolte eller hvad der end måtte være behov for at benytte under arbejdet. Her er det også muligt at få arbejdsbord med tilhørende væg, hvor du kan hænge dit værktøj. At have en væg foretrækker jeg, fordi værktøjet bliver let tilgængeligt, og det åbner mulighederne for at arbejde effektivt.

Der findes tilmed mindre modeller, som kaldes arbejdsbænk. Det er en enhed, der kan foldes sammen efter brug, hvormed der er lagt op til, at du kan tage bænken med ud i felten. At gøre det, giver langt det bedste resultat, da man derved ikke skal arbejde i akavede stillinger og bøvle rundt med materialerne på gulvet. Med et arbejdsbord eller arbejdsbænk får du objekterne op i en passende højde, og du kan derved arbejde bedre med dem.

Hvad bruger man et arbejdsbord til?

Et arbejdsbord er derfor også et objekt, der kan benyttes til rigtig mange forskellige opgaver. Det kan benyttes til alle mulige forskellige opgaver med forskellige værktøjer. Du kan også få en mere rendyrket høvlebænk, hvis du har behov for det til dine arbejdsopgaver. Det er blot noget, der er med til at øge fleksibiliteten og muligheden for at få løst forskellige opgaver.

Nogle arbejdsborde er sågar lavet specifikt til at benytte, når brædder eksempelvis skal saves til. Det kan være en fordel ved gulvlægning, etablering af træterrasse og lignende. At benytte et arbejdsbord til dette vil også øge sikkerheden, da det er muligt at fastspænde brædderne, måle præcist op og lignende. Her slår du to fluer med et smæk, da du giver effektiviteten samt sikkerheden et nøk i den rigtige retning. Dette giver fordel for private såvel som for virksomheder.

Så arbejdsborde benyttes altså til et væld af forskellige arbejdsopgaver, og det er muligt at få stationære og transportable arbejdsborde, hvilket udbreder muligheden for at løse arbejdsopgaver med arbejdsbord. Der følger til de fleste borde, medfølger der en meget stabil og robust bordplade, hvilket er vigtigt, når du skal arbejde med savning, boring og andre opgaver. Det forlænger ligeledes holdbarheden ved bordet.

Sådan finder du det bedste arbejdsbord

Men hvilken type af arbejdsbord passer så bedst til mig? Det spørgsmål må du formentlig spørge dig selv om. Det er svært at finde et entydigt svar på, og det kan ligeledes være, at du skal gå på kompromis for at finde det rette. Der findes blandt andet disse forskellige typer af arbejdsborde:

 • Arbejdsbord til kap-/gerningssav og bordsav
 • Tapetserbord
 • Savbuk med teleskop
 • Arbejdsbord med væg
 • Vægmonteret arbejdsbord
 • Høvlebænk
 • Arbejdsbord med skabe og skuffer
 • Arbejdsbord med hjul

Det er vigtigt, at du afstemmer typen af opgave, du oftest skal lave, med det arbejdsbordet. Hvis du har behov for et arbejdsbord til garagen, carporten, værkstedet eller lignende, kan du med fordel vælge et mere robust bord, da det ikke skal flyttes. Her vil jeg ydermere anbefale, at du vælger et bord enten med skuffer, skabe eller begge dele. Det giver en god alsidighed, og der bliver derved mindre sandsynlighed for rod på arbejdsbordet.

Er du tømrer, og skal du varetage mange opgaver på forskellige lokationer, vil du også opleve, at det bliver nødvendigt at save brædder, lægter og lignende. Her kan det være en fordel med et bord, der egner sig til dette. Det gør arbejdet lettere og øger sikkerheden.

Andre transportable arbejdsborde kan også fås. Det kan være alsidigt at have med på arbejdspladsen, og det medfører også, at du undgår at skulle bukke dig mange gange i løbet af dagen. Med en arbejdsbænk kan du stå oprejst til dine opgaver og derved skåne ryggen betragteligt. Det er sågar muligt at få arbejdsborde, der er mulige at justere i højden. Således kan du justere bordets højde til netop den givne arbejdsopgave. På den måde sørger du for den bedste ergonomiske stilling under arbejdet.

Du kan også vælge den klassiske høvlebænk, der har monteret skruetvinger på siderne. Så har du dette lige ved hånden, og det giver langt mere alsidighed i arbejdet. En høvlebænk er et uvurderligt arbejdsbord, når du skal lave forskelligt arbejde – især med træ. Du kan hurtigt komme til at save, borde, høvle, slibe osv. med en høvlebænk. Denne type af arbejdsbord har ligeledes et flot og traditionelt design, som kan give værkstedet et flot design.

Det her bør du altid se efter

Jeg er godt klar over, at der er mange aspekter og parametre, der er nødvendig at være opmærksom på, så derfor har jeg oplistet de 5 vigtigste punkter eller steps, du skal overveje, inden du køber et arbejdsbord:

 1. Overvej om det skal være transportabelt eller stationært.
 2. Hav styr på udseendet. Passer det ind i værkstedet?
 3. Skal der være justerbar højde på arbejdsbordet?
 4. Er det tilstrækkeligt med foldbare savbukke?
 5. Skal arbejdsbordet være specifikt til forskellige typer af save?

Ved at overveje disse parametre, kan du bedre spore dig ind til, hvilken type af arbejdsbord du end måtte have behov for. Hvorom alting er, kan det gøre arbejdet lettere og mere effektivt.

5/5 - (1 vote)

Pladevibrator‌. Find den bedste pladevibrator lige her!

Tidligere artikel

Du kan måske også lide