BoligHave og terrasse

Anneks. Stor Guide med mest populære

0

Der er mange, der har en drøm om at have et lille gæstehus i haven, hvor overnattende gæster kan opholde sig. Kun ganske få gør dog alvor af overvejelserne, da de tror, at det er dyrt at opføre en form for gæstehus i haven.

Hvis du er blandt dem, der har gjort dig overvejelser om dette, kan et anneks være en glimrende løsning. Det er et mindre træhus, der kan købes til en mindre sum penge. Desuden er de ofte også forholdsvis simple at opføre, hvorfor man kan gøre det til et gør det selv-projekt.

Hvad er et anneks?

Et anneks er en lille fritstående bygning, der er tilknyttet hovedhuset. De fleste vælger at få opført et anneks, fordi de har et ønske om at bruge det som gæstehus. Det betyder dog ikke, at du ikke kan bruge et anneks til andre formål, end dette.

Hvis du har i sinde at bruge et anneks som et gæstehus, skal du dog være opmærksom på, at der er specifikke regler, der skal overholdes. Har du planer om at bruge det til andre formål, som fx et skur eller uopvarmet værksted, er der ikke helt så omfattende regler, der skal overholdes.

Som følge af Bygningsreglementet 2018 behøver du faktisk ikke engang at søge om tilladelse, før du går i gang. Det kræver dog, at det samlede areal af dit anneks holder sig under 50 m2. Den samme regel gør sig desuden gældende, hvis du har i sinde at opføre et skur, et legehus eller deslige.

Vil du bruge det som gæstehus ved din primære bolig?

Har du en drøm om at bruge det til at skabe ekstra sovepladser, så du kan have gæster sovende, er der dog andre regler, du skal tage højde for. Hvad end du ikke har lyst eller plads til at have gæster sovende i din primære bolig, er det faktisk et krav, at dit anneks opføres efter forskrifterne for helårsbeboelse.

Det vil også sige, at der er en del krav og regler, som du skal læse op på, før du giver dig i kast med at bygge dit anneks. Det er bl.a. et krav, at du placerer det mindst 2,5 meter fra skel. Dertil er de også et krav, at det ikke må have en højde, der lyder på mere end 8,5 meter.

Hvor højt du må bygge, afhænger dog også af din placering i forhold til skellet, hvilket du også skal være opmærksom på. Derudover er det også et krav, at lofthøjden lyder på mindst 2,3 meter i mindst 3,5 af gulvets m2.

Ikke nok med det, så er det også et krav, at der faktisk er plads til at opføre et anneks på din grund. Hvad det vil sige er, at der skal være plads til det i forhold til bebyggelsesprocenten på grunden, da denne ikke må overstige 30 procent.

Hertil er det faktisk også vigtigt, at dit anneks lever op til alle de gældende krav i forhold til isolering, ventilation og brandsikkerhed, som var der tale om et parcelhus, der skulle opføres.

Reglerne er anderledes på sommerhusgrunde

Det er ikke sikkert, at det er i haven ved din primære bolig, at du skal opføre et anneks. Hvis det derimod er i sommerhuset, at du er løbet tør for plads til overnattende gæster, kan et anneks også her være en glimrende løsning.

Her er der dog en række andre regler, der skal tages hensyn til, hvis du gerne vil bruge dit anneks til beboelse. Hvis du skal bygge et anneks på en grund, hvor der ligger et fritidshus, er det reglerne for fritidsbeboelse, som du skal opføre det efter.

Det vil sige, at det ikke må være højere end fem meter, og det skal ligge minimum fem meter fra skel. Dertil er der ikke en helt så høj bebyggelsesprocent at gøre godt med, som ved et parcelhus. Ved et fritidshus må den nemlig ikke lyde på mere end 15 procent.

Hertil er det også vigtigt, at du er opmærksom på, at der kan være diverse regler i lokalplanen, som du skal tage højde for. Derfor er det en god idé, at du tjekker op på dette, inden du begynder at undersøge dine muligheder for at få et anneks opført på din grund.

Derudover skal du også huske, at du skal tænke på brandsikkerhed og deslige. Til gengæld kan du glæde dig over, at der ikke er helt så skrappe krav for isolering, når det kommer til fritidshuse. Uanset om det er ved fritids- eller primær bolig, du vil opføre, bør du altid få styr på din byggetilladelse, inden du går i gang.

Hvad koster et anneks?

Hvis du har i sinde at opføre et anneks på din grund, vil du sandsynligvis gerne vide lidt om, hvad det koster. Desværre er det dog ikke helt så ligetil, at man blot kan give et konkret og fast svar på, hvad det vil ende med at koste dig.

Det er nemlig svært at give et svar på, hvad det koster at få opført et lovligt anneks. Det skyldes, at der er et stort antal faktorer, der spiller ind i forhold til prisen. Blandt andet kan det vise sig at gøre en stor forskel, hvorvidt du vælger at opføre det selv, eller du har brug for professionel hjælp hertil.

Hvis du har brug for assistance fra fx en tømrer, er det ikke utænkeligt, at du vil ende med at betale et sted mellem 10.000 kr. og 15.000 kr. pr. m2 for et nøglefærdigt og fuldt lovligt anneks i træ. Dog er det slet ikke umuligt at gøre det markant billigere, end dette.

Køb et færdigt anneks

I dag er der rig mulighed for at købe et færdigt anneks på nettet. Hvad det vil sige er, at du hos en forhandler finder et anneks, der lever op til dine krav og ønsker. Dette bestiller du naturligvis, hvorefter det bliver leveret på din adresse.

Dit nye anneks er ikke færdigbygget, når det bliver leveret, men der medfølger dog udførlige guides til, hvordan man gør. Hvis du har mod på det, kan du selv give dig i kast med det. Er du i tvivl om, hvorvidt du har evnerne til at opføre det på egen hånd, kan du blot købe dig til hjælp.

At få opført et anneks på denne måde er som regel en del billigere, end at få det hele lavet fra bunden. Hvis det er vigtigt for dig, at det ikke ender med at blive for dyrt, bør der derfor ikke være nogen tvivl om, at det er dette, der er den rette løsning for dig.

I mange tilfælde det faktisk muligt at købe et færdigt anneks til mellem 15.000 kr. og 30.000 kr. Hvad det kommer til at koste netop dig er svært at sige, da der er forskel på, hvad man stiller af krav m.m. Én ting er dog sikkert; det er billigere, end at få det hele lavet fra bunden.

Af den grund skal du ikke tro, at det ikke er muligt at få opført et flot anneks, medmindre du er villig til at bruge mere end 100.000 kr. på det. Det kan sagtens lade sig gøre, men du får dog ikke et anneks, der er blevet tegnet og bygget specifikt til dig. For mange er dette dog heller ikke vigtigt.

Du finder mange annekser på nettet

Hvis du har besluttet dig for, at du gerne vil have et anneks, hvad enten du skal bruge det som et sted, hvor du kan søge ro i hverdagen, som et skur eller derimod til overnattende gæster, så bør du ikke være i tvivl om, at du har rigtig mange muligheder.

Du er langt fra den eneste, der har gjort dig tanker om at få et anneks. Faktisk er det noget, der er et stort marked for her i Danmark. For dig, der har en drøm om at få bygget et anneks, er det faktisk kun en fordel, da det har været med til at gøre, at udvalget i dag er markant større, end for blot ganske få år siden.

Af denne grund kan du også vide dig sikker på, at du kan købe et færdigt anneks, der lever op til alle dine krav – og endda til en lavere pris, end hvis du havde fået lavet det hele fra bunden.

Forbered dig, før du køber dit anneks

I og med, at du kan vælge blandt et uhyre stort udvalg af forskellige annekser, er det vigtigt, at du tager dig tid til at forberede dig, før du giver dig i kast med at lede blandt mulighederne.

Du vil nemlig opleve, at der er rigtig mange muligheder, og det er ikke dem alle, der er noget for dig. Derfor er det også vigtigt, at du kan sortere i dem. Det er dog ikke muligt at sortere i dem, hvis du ikke ved, hvad du er på udkig efter.

Derfor er det en god idé, at du tager dig tid til at lave en liste over dine krav. Her bør du blandt andet overveje dine krav til:

  • Størrelse
  • Antal rum
  • Materialer
  • Pris
  • Udseende
  • Formål
Giv denne post en karakter

80×200 Topmadras. Stor guide til bedste køb af topmadras

Næste artikel

Du kan måske også lide

Mere om Bolig