Et ankelbind (kaldes også for et støttebind til anklen) kan hjælpe dig bedre og hurtigere videre fra en skade. Desuden kan det skåne dig fra smerter i dagligdagen eller i forbindelse med genoptræning. Ankelbindet er derfor et simpelt, men effektivt redskab.
Hvad er et ankelbind?
Et ankelbind er et sportsbind, der er udviklet specifikt til at kunne aflaste og støtte din ankel ved bl.a. forstuvning, forvridning og overbelastning.
Derudover kan man også bruge et ankelbind i en forebyggende anledning. Det kan give god mening, hvis man tidligere har været plaget af en ankelskade, eller hvis man har svage led eller muskler omkring anklen.
Af denne grund er der også mange, der kan få brug for et ankelbind. Desværre er det ikke alle, der selv er klar over, at de har brug for det. Oplever du smerter i anklen, bør du overveje om ikke et ankelbind er en god idé.
Mange undervurderer ankelbindets virkning
Desværre er det ikke alle, der mener, at et ankelbind rent faktisk har en virkning. Mange tror, at der blot er tale om et stykke stof, der sættes om anklen. Det er dog slet ikke tilfældet, og det er naturligvis også årsagen til, at folk tror, at det ikke har nogen effekt.
Et ankelbind har nemlig meget andet at byde, end blot at være et stykke stof, du kan sætte om anklen. Har du gjort dig tanker om at prøve et ankelbind, men har du hidtil være mistroisk omkring virkningen, er det vigtigt, at du ikke tøver.
Tøver du med at få gjort noget ved dine smerter i anklen, kan det ende med at blive værre. Derfor er det vigtig, at du handler på det med det samme. Er du bange for, at der er tale om en alvorlig skade, er det selvfølgelig vigtigt, at du konsultere en professionel.
Hvornår kan man bruge et ankelbind?
Der bør ikke herske tvivl om, at et ankelbind kan bruges i et væld af henseender. Af denne grund er der en god chance for, at det også vil kunne hjælpe dig, hvis du har pådraget dig en skade i anklen.
I og med, at der er stor forskel på de formål, som ankelbind kan bruges til, er mange i tvivl om, hvorvidt det også dækker deres tiltænkte formål. Et ankelbind vil du dog kunne bruge til flere en lang række formål, hvilket bl.a. gælder:
- Forebyggelse af ankelskader
- Give støtte og stabilitet efter en skade eller operation
- Give let kompression ved smerter i anklen
- Give let kompression ved en let hævet ankel
- Styrke anklens sener og ledbånd i tilfælde af høj belastning
- Give støtte og stabilitet til svage muskler og ledbånd
Er det af de førnævnte formål, som du har i sinde at bruge dit ankelbind til, kan du være sikker på, at det vil kunne være til stor gavn for dig. I et sådant tilfælde skal du selvfølgelig ikke tøve med at få anskaffet dig et ankelbind.
Hvorfor bør man beskytte anklen med et ankelbind?
Ikke alle er klar over det, men faktisk er anklen et af de svageste led, vi har i kroppen. På trods af dette, er det også et af de mest belastede led, vi har. Dette er især noget, der gør sig gældende, når man dyrker sport, hvor leddet bliver belastet i endnu højere grad.
Af denne grund er det også den mest hyppige sportsskade, hvilket er noget, der ses inden for flere sportsgrene. Ankelskader er dog en skade, der ofte ses i fodbold, hvor intet mindre end 25 procent af alle skader er en form for ankelskade.
Har du pådraget dig en skade i anklen, vil det have den betydning, at dit ankelled er blevet svagere end før. Derfor er det vigtigt, at man gennemfører en ordentlig genoptræning. Desværre er det kun et fåtal af dem, der får skadet anklen, der gør dette.
Som et resultat af dette, er der mange, der tror, at man vil være skadet for livet, hvis man får en ankelskade. Det er dog slet ikke tilfældet, men vil man undgå det, er det vigtigt med korrekt genoptræning – og her spiller brugen af et professionel ankelbind en stor rolle.
Hvad bør man være opmærksom på ved køb af et ankelbind?
Det er vigtigt, at du kun bruger et ankelbind, hvis du har brug for det. Det vil sige, at du kun skal tage det i brug, hvis du skal i gang med at træne op efter en ankelskade. Det kan også være i tilfælde af, at du ved, at du f.eks. skal dyrke sport, hvor anklen udsættes for stor belastning.
Et ankelbind bør derfor ikke bruges som en tryghed. Det er noget, man ofte ser hos sportsudøvere, der gerne vil passe på deres ankler. Hvad de fleste af dem ikke er klar over er, at det faktisk kan have negative konsekvenser, hvis man bruger et ankelbind, uden at have brug for det.
Har man ikke nogen problemer med din ankel, skal man ikke bruge et ankelbind – så simpelt kan det sige. Gør man det alligevel, kan det ende med at få den konsekvens, at ens muskler og led ved anklen bliver kronisk slappe, og dermed vil være afhængige af ankelbindet.
Stor forskel på kvaliteten
Hvis du har besluttet, at du gerne vil købe et ankelbind, er det vigtigt, at du er klar over, at der er stor forskel på dem, du kan finde på det danske marked. De adskiller sig på mange punkter, hvilket blandt andet omfatter både form, pris, materiale og kvalitet.
På trods af, at det kan virke tiltalende at vælge et af de helt billige ankelbind, er det sjældent værd at gøre. I mange tilfælde vil de nemlig slet ikke kunne hjælpe på dine ankelproblemer. Og i nogle tilfælde kan de endda ende med at gøre dem værre.
Desværre findes der mange billige ankelbind, der er i så dårlig kvalitet, at de sidder helt forkert på din ankel. Hvis de gør det, så giver de ikke blot dårlig, men direkte forkert støtte. Det resulterer ikke kun i en mindsket effekt, men også i, at problemet kan forværres.
Derfor er det naturligvis vigtigt, at du sørger for at købe ankelbind i høj kvalitet. Det kan man sikre på flere måder, men det letteste, er at holde øje med prisen. Som det også er gældende med andet udstyr af denne art, er der sammenhæng mellem pris og kvalitet.
Skal have åben hæl
Det er også vigtigt at sikre, at du får købt at ankelbind, der er forsynet med åben hæl. Det er der flere årsager til, men det skyldes primært, at et bind med åben hæl giver en betydeligt større bevægelighed samt mere stabilitet i forleddet.
Det er også vigtigt, at du er opmærksom på, at det ikke er alle ankelbind, der er lavet, så de passer til både højre og venstre. Der findes flere eksempler på bind, der passer til begge ankler, men der findes bestemt også mange, der ikke bryster sig af dette.
Hvordan finder jeg et ankelbind til mine ankelproblemer?
Det kan være svært at overskue det store udvalg af ankelbind, og det kan være endnu sværere at vælge det rette bind til de problemer, du har med anklen. Som udgangspunkt kan ankelbindene dog deles ind i tre kategorier, der varierer efter behov.
Let
Ankelbind i denne kategori er lavet til at give dig basal støtte og beskyttelse af ankelleddet. Typisk er de lavet i et elastisk materiale, der gør det let at tage bindet på. Samtidig sikrer det elastiske materiale, at du får en simpel støtte og en let kompression.
I og med, at det giver en let kompression, hjælper det også med at øge blodgennemstrømningen i leddene. Det er en fordel, da det kan have en smertelindrende effekt. Dertil er det både i stand til at støtte svage ledbånd og sener.
Mellem
Hvis du vælger et ankelbind, der tilhører denne kategori, får du et bind, der giver yderligere støtte og mere bevægelse. Desuden vil det ikke længere lavet i et elastisk materiale, men derimod i et mere fast og mindre elastisk materiale kaldet Neopren.
Neopren har også den fordel, at det er et varmedannende materiale, hvilket har en smertelindrende effekt. Du er dog nødt til at ofre noget af din bevægelsesfrihed, da det ikke er et elastisk materiale. Typisk er det dog godt givet ud for at få bedre støtte til din ankel.
Stærk
Vil du være sikker på, at du får den bedst mulige støtte og beskyttelse af din ankel, er det et bind i denne kategori, du skal på jagt efter.
Her er der nemlig tale om et bind, der er lavet i stive og uelastiske materialer. Ofte vil du også skulle spænde det med en snøre, så du er sikker på, at det sidder korrekt. Det er dog kun en fordel, da det sikrer, at du får de bedst forudsætninger for individuel tilpasning.
For et sådant ankelbind er fokus ikke længere at sikre en god kompression og basal støtte. Derimod bruges til at give dig en maksimal stabilitet og sikkerhed for dit ankelled. Det sker dog på bekostning af din bevægelsesfrihed, som er meget lav.